Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Kolejnym przepisem, który przygotowałam z myślą o Wielkanocy, jest wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska. Ta babka jest tak pyszna, że nie będzie tylko na Wielkanoc. Czuję w kościach, że będzie pieczona znacznie częściej.

Ja wiem, że moje bezglutenowe drożdżowe ciasto bardzo Wam smakuje i zbiera najlepsze recenzje, ale jak spróbujecie tej wersji, stwierdzicie, że tamto to pikuś!Wszyscy, którzy próbowali tej babki, mówili, że to niemożliwe, że jest bez glutenu. A jednak! Wyobraźcie sobie, (ci, którzy piekli moje bułki bezglutenowe) konsystencję tych bułeczek, w pysznej, słodkiej babce. Ta babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska to właśnie taka puszystość, delikatność, miękkość i wilgotność jak w tych bułeczkach. Istne niebo w gębie, mówię Wam.

Na bazie tego przepisu możecie stworzyć różne, bezglutenowe drożdżowe wypieki. Ja na pewno zrobię niedługo placek drożdżowy z owocami i kruszonką.

Co sprawia, że babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska z tego przepisu ma konsystencję glutenową?

Tak naprawdę kluczem do uzyskania takiego efektu jest jeden składnik. Łupiny babki jajowatej (Psyllium husk).

Ostatnio często się pojawiają w moich przepisach. Nic dziwnego, skoro aż tak bardzo poprawiają one strukturę ciast, sprawiając, że są świeże przez bardzo długi czas, wilgotne, puszyste, wręcz o glutenowej konsystencji.

Pytacie mnie, czy można babkę jajowatą czymś zastąpić. Szczerze mówiąc, radzę, by się w nią zaopatrzyć i przekonać, jak bardzo ułatwiają one bezglutenowe wypieki.

Babka jajowata to bardzo zdrowa roślina. Możecie kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w aptekach. Jest to bowiem bardzo potrzebny w diecie bezglutenowej błonnik.

Często możemy spotkać preparaty zawierające i łupiny babki jajowatej i ziarno. Zazwyczaj w proporcji 70×30%. Najlepsze są same łupiny babki jajowatej, ale jeśli nie możecie takich znaleźć, mogą być preparaty ze składem min 70% łupin babki jajowatej.

Dlaczego babka aż tak dobrze wpływa na wypieki bez glutenu? Myślę, że to dlatego, że mocno absorbuje wodę, dzięki czemu ciasto więcej jej wchłonie. Poza tym, w połączeniu z wodą, tworzy glut, scalający ciasto niczym gluten.

Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Podobne działanie ma siemię lniane mielone. Nie jest to jednak to samo. Ja preferuję babkę, ze względu na jej neutralność. Siemię mocno czuć w wypiekach i nie każdemu odpowiada ten smak. Możecie w moich przepisach zastąpić łupiny babki jajowatej, mielonym siemieniem lnianym. Musicie wtedy jednak odpowiednio dostosować ilość dodanego w przepisie płynu. Możliwe, że będzie trzeba dodać go mniej.

Ok. Teraz już wiecie, dlaczego tak bardzo zakochałam się w tej babce i pcham ją nawet do wielkanocnej baby.

Zapraszam więc na przepis: Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska. Babka na babce…jajowatej. Mogłam tak zatytułować ten przepis. 😀

Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Babka na babce, czyli babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Idealny wypiek na Wielkanoc bez glutenu i nabiału
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, ciasto bezglutenowe, Święta
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma na babę o śr. ok 23 cm.
Przygotowanie 1 godz.
Czas pieczenia 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej *poczytaj informacje przed przepisem
  • 1 łyżeczka cukru do przerobienia przez drożdże
  • 6 łyżek cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 szczypta soli
  • 40 g drożdży świeżych lub 12-14 g suszonych
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z pomarańczy
  • 3 szklanki ciepłej, nie gorącej wody lub mleka roślinnego
  • garść rodzynek i żurawiny

Wykonanie

  • Przygotowuję formę. Smaruję ją margaryną bądź olejem kokosowym i wysypuję bułką tartą bezglutenową, panierem z ciecierzycy bądź mąką np. owsianą, ryżową.
  • Mąkę przesiewam przez sito. To ważne, by ją w ten sposób napowietrzyć. Można nawet dwa razy.
  • Przygotowuję zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszam do dużego kubka lub miseczki. Dodaję łyżeczkę cukru i pół szklanki lekko ciepłego mleka lub wody. Dodaję łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 10 minut. Jeśli masz drożdże suszone, po prostu dodajesz je do mąki, bez przygotowania zaczynu.
  • Do mąki wsypuję pozostałe suche składniki. Dodaję olej, zaczyn, mleko, ekstrakt i mieszam. Początkowo ciasto będzie bardzo luźne, lejące. Z czasem będzie gęstniało. Mieszaj kilka minut łyżką. Spójrz na konsystencję surowego ciasta. Pod przepisem znajdziesz filmik.
  • Rodzynki i żurawinę namaczam w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzam i dodaję do ciasta.
  • Jeśli ciasto ma taką konsystencję, jak na poniższym filmie, wylewam je na formę do babki do wysokości nie więcej jak 2/3 foremki.
  • Foremkę przykrywam nakłutą w kilku miejscach folią aluminiową lub ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie trwa to maksymalnie godzinę i foremka jest wypełniona po brzegi. Podczas pieczenia już nie urośnie zbyt dużo.
  • W tym czasie nagrzewam piekarnik do 190°C bez termoobiegu. (grzanie góra-dół)
  • Wyrośniętą babkę piekę w rozgrzanym piekarniku przez ok 30 minut, do momentu, kiedy patyczek włożony wgłąb ciasta, po wyjęciu pozostanie suchy.
  • Studzę i dopiero wystudzoną babkę wyjmuję z formy.
  • Babkę można polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Notes

Zamienniki mąk:
  • mąka owsiana - mąką gryczana jasna, sorgo, ryżowa.
  • skrobia ziemniaczana - skrobia z tapioki, kukurydziana
  • mąka kokosowa - możesz ją pominąć, ale pamiętaj, żeby zmniejszyć nieco ilość wody/mleka.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Przepisy na wielkanoc bez glutenu. Wiosna

 

Sprawdź pozostałe moje propozycje na Wielkanoc!

Tarta ze szpinakiem i szparagami (bezglutenowa i wegańska)

Wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu

Kawa Inka latte matcha

Wegańska tarta cytrynowa

(Visited 8 515 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Nie polecam tego przepisu. Zmarnowałam tylko mąki bezglutenowe i inne składniki. Zrobiłam dokładnie według przepisu i konsystencja była taka jak na filmie. To już drugi przepis na tym blogu, na którym się zawiodłam 🙁

    1. Współczuję. Mi przepisy z tego bloga wychodzą ZAWSZE. A zrobiłam ich juz mnóstwo. Jednak potrzeba praktyki, każda mąka bg, piekarnik, naczynia są trochę inne i trzeba się nauczyć jak powinno co się zachowywać, jaką miec konsystencję itp. Ja już piekę i gotuję bezglutenowo i wegańsko od 5 lat i naprawdę potrzeba do tego serca i cierpliwości. Życzę powodzenia w dalszych próbach

  2. piecze się już ponad 40 min, a w środku nadal płynna ☹ przepis co do grama się zgadza… co poszło nie tak?

        1. Każda mąka bg jedank inaczej chłonie płyn, jeśli jesteś pewna, że dałaś kokosową i łupiny babki jajowatej, to zmniejsz ilość wody, tak, by surowe ciasto wyszło tak jak na filmiku

    1. Również jestem ciekawa,czy siemię lniane da radę. Ponadto proszę o podpowiedż,czy gotowa mieszanka mąki bezglutenowej sprawdzi się w tym przepisie? Z góry dziękuję

      1. Można dać siemię lniane mielone. Taka sama ilość. Jednak efekt nie będzie aż tak dobry, choć też będzie pyszna. Lupiny babki jajowatej można dostać np w aptekach napisałam o tym przed przepisem. Warto je mieć
        🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating