You are currently viewing Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska
Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Kolejnym przepisem, który przygotowałam z myślą o Wielkanocy, jest wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska. Ta babka jest tak pyszna, że nie będzie tylko na Wielkanoc. Czuję w kościach, że będzie pieczona znacznie częściej.

Ja wiem, że moje bezglutenowe drożdżowe ciasto bardzo Wam smakuje i zbiera najlepsze recenzje, ale jak spróbujecie tej wersji, stwierdzicie, że tamto to pikuś!Wszyscy, którzy próbowali tej babki, mówili, że to niemożliwe, że jest bez glutenu. A jednak! Wyobraźcie sobie, (ci, którzy piekli moje bułki bezglutenowe) konsystencję tych bułeczek, w pysznej, słodkiej babce. Ta babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska to właśnie taka puszystość, delikatność, miękkość i wilgotność jak w tych bułeczkach. Istne niebo w gębie, mówię Wam.

Na bazie tego przepisu możecie stworzyć różne, bezglutenowe drożdżowe wypieki. Ja na pewno zrobię niedługo placek drożdżowy z owocami i kruszonką.

Co sprawia, że babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska z tego przepisu ma konsystencję glutenową?

Tak naprawdę kluczem do uzyskania takiego efektu jest jeden składnik. Łupiny babki jajowatej (Psyllium husk).

Ostatnio często się pojawiają w moich przepisach. Nic dziwnego, skoro aż tak bardzo poprawiają one strukturę ciast, sprawiając, że są świeże przez bardzo długi czas, wilgotne, puszyste, wręcz o glutenowej konsystencji.

Pytacie mnie, czy można babkę jajowatą czymś zastąpić. Szczerze mówiąc, radzę, by się w nią zaopatrzyć i przekonać, jak bardzo ułatwiają one bezglutenowe wypieki.

Babka jajowata to bardzo zdrowa roślina. Możecie kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w aptekach. Jest to bowiem bardzo potrzebny w diecie bezglutenowej błonnik.

Często możemy spotkać preparaty zawierające i łupiny babki jajowatej i ziarno. Zazwyczaj w proporcji 70×30%. Najlepsze są same łupiny babki jajowatej, ale jeśli nie możecie takich znaleźć, mogą być preparaty ze składem min 70% łupin babki jajowatej.

Dlaczego babka aż tak dobrze wpływa na wypieki bez glutenu? Myślę, że to dlatego, że mocno absorbuje wodę, dzięki czemu ciasto więcej jej wchłonie. Poza tym, w połączeniu z wodą, tworzy glut, scalający ciasto niczym gluten.

Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Podobne działanie ma siemię lniane mielone. Nie jest to jednak to samo. Ja preferuję babkę, ze względu na jej neutralność. Siemię mocno czuć w wypiekach i nie każdemu odpowiada ten smak. Możecie w moich przepisach zastąpić łupiny babki jajowatej, mielonym siemieniem lnianym. Musicie wtedy jednak odpowiednio dostosować ilość dodanego w przepisie płynu. Możliwe, że będzie trzeba dodać go mniej.

Ok. Teraz już wiecie, dlaczego tak bardzo zakochałam się w tej babce i pcham ją nawet do wielkanocnej baby.

Zapraszam więc na przepis: Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska. Babka na babce…jajowatej. Mogłam tak zatytułować ten przepis. 😀

Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Babka na babce, czyli babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Idealny wypiek na Wielkanoc bez glutenu i nabiału
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, ciasto bezglutenowe, Święta
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma na babę o śr. ok 23 cm.
Przygotowanie 1 godz.
Czas pieczenia 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej *poczytaj informacje przed przepisem
  • 1 łyżeczka cukru do przerobienia przez drożdże
  • 6 łyżek cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 szczypta soli
  • 40 g drożdży świeżych lub 12-14 g suszonych
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z pomarańczy
  • 3 szklanki ciepłej, nie gorącej wody lub mleka roślinnego
  • garść rodzynek i żurawiny

Wykonanie

  • Przygotowuję formę. Smaruję ją margaryną bądź olejem kokosowym i wysypuję bułką tartą bezglutenową, panierem z ciecierzycy bądź mąką np. owsianą, ryżową.
  • Mąkę przesiewam przez sito. To ważne, by ją w ten sposób napowietrzyć. Można nawet dwa razy.
  • Przygotowuję zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszam do dużego kubka lub miseczki. Dodaję łyżeczkę cukru i pół szklanki lekko ciepłego mleka lub wody. Dodaję łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 10 minut. Jeśli masz drożdże suszone, po prostu dodajesz je do mąki, bez przygotowania zaczynu.
  • Do mąki wsypuję pozostałe suche składniki. Dodaję olej, zaczyn, mleko, ekstrakt i mieszam. Początkowo ciasto będzie bardzo luźne, lejące. Z czasem będzie gęstniało. Mieszaj kilka minut łyżką. Spójrz na konsystencję surowego ciasta. Pod przepisem znajdziesz filmik.
  • Rodzynki i żurawinę namaczam w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzam i dodaję do ciasta.
  • Jeśli ciasto ma taką konsystencję, jak na poniższym filmie, wylewam je na formę do babki do wysokości nie więcej jak 2/3 foremki.
  • Foremkę przykrywam nakłutą w kilku miejscach folią aluminiową lub ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie trwa to maksymalnie godzinę i foremka jest wypełniona po brzegi. Podczas pieczenia już nie urośnie zbyt dużo.
  • W tym czasie nagrzewam piekarnik do 190°C bez termoobiegu. (grzanie góra-dół)
  • Wyrośniętą babkę piekę w rozgrzanym piekarniku przez ok 30 minut, do momentu, kiedy patyczek włożony wgłąb ciasta, po wyjęciu pozostanie suchy.
  • Studzę i dopiero wystudzoną babkę wyjmuję z formy.
  • Babkę można polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Notes

Zamienniki mąk:
  • mąka owsiana - mąką gryczana jasna, sorgo, ryżowa.
  • skrobia ziemniaczana - skrobia z tapioki, kukurydziana
  • mąka kokosowa - możesz ją pominąć, ale pamiętaj, żeby zmniejszyć nieco ilość wody/mleka.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska

Przepisy na wielkanoc bez glutenu. Wiosna

 

Sprawdź pozostałe moje propozycje na Wielkanoc!

(Visited 9 452 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 12 komentarzy

  1. Kasia

    Nie polecam tego przepisu. Zmarnowałam tylko mąki bezglutenowe i inne składniki. Zrobiłam dokładnie według przepisu i konsystencja była taka jak na filmie. To już drugi przepis na tym blogu, na którym się zawiodłam 🙁

    1. Karolina

      Współczuję. Mi przepisy z tego bloga wychodzą ZAWSZE. A zrobiłam ich juz mnóstwo. Jednak potrzeba praktyki, każda mąka bg, piekarnik, naczynia są trochę inne i trzeba się nauczyć jak powinno co się zachowywać, jaką miec konsystencję itp. Ja już piekę i gotuję bezglutenowo i wegańsko od 5 lat i naprawdę potrzeba do tego serca i cierpliwości. Życzę powodzenia w dalszych próbach

  2. Ania

    piecze się już ponad 40 min, a w środku nadal płynna ☹ przepis co do grama się zgadza… co poszło nie tak?

  3. Maja

    Nie wyszła mi W srodku plynna. Co moglo byc przyczyną?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Czy coś zmieniałaś czy robiłas dokłdnie według przepisu? Czy konsystencja surowego ciasta była dokładnie jak na filmie?

      1. Maja

        Wszystko wg przepisu. Moze dodam mniej wody?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Każda mąka bg jedank inaczej chłonie płyn, jeśli jesteś pewna, że dałaś kokosową i łupiny babki jajowatej, to zmniejsz ilość wody, tak, by surowe ciasto wyszło tak jak na filmiku

  4. Beata

    Czy łupiny babki jajowatej to to samo co łuski?

  5. Joanna skrzypkowska

    Witam nie mam babki jajowatej czy w zamian mogę dodać siemię lniane i ile ?

    1. Natalia

      Również jestem ciekawa,czy siemię lniane da radę. Ponadto proszę o podpowiedż,czy gotowa mieszanka mąki bezglutenowej sprawdzi się w tym przepisie? Z góry dziękuję

      1. Awatar użytkownika
        Karolina Nicpoń

        Można dać siemię lniane mielone. Taka sama ilość. Jednak efekt nie będzie aż tak dobry, choć też będzie pyszna. Lupiny babki jajowatej można dostać np w aptekach napisałam o tym przed przepisem. Warto je mieć
        🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating