Wiele razy prosiliście mnie o przepis na bezglutenowe bułki bez drożdży. W końcu udało mi się takie przygotować, zrobić zdjęcia, a nawet zmontować filmik. Bułki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Już wczoraj je pokazałam na relacjach na Instagramie i Facebooku i dostałam mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Zdjęcia zrobiłam na szybko, akurat udało się złapać piękne światło i wpadające do kuchni promienie słońca.
Te bezglutenowe bułki bez drożdży zrobisz ekspresowo. Będą gotowe w pół godziny łącznie z pieczeniem. Można wstać odrobinę wcześniej i zrobić je na śniadanie dla całej rodziny lub upiec je wieczorem. Rano dalej będą mięciutkie i pyszne.
Jak zrobić bułki bezglutenowe bez drożdży?
Otóż jeśli nie mamy zakwasu bezglutenowego, na którym również takie bułeczki można upiec, możemy sięgnąć po składniki, które większość z nas ma w swoim domu. Jeśli chcesz przy okazji poznać listę składników, jakie ja zawsze mam w domu, by móc upiec każdy wypiek bez glutenu i nabiału, to odsyłam Cię do pobrania NIEZBĘDNIKÓW, które dla Ciebie przygotowałam.
Do upieczenia bułek bezglutenowych bez drożdży potrzebujemy przede wszystkim proszku do pieczenia i sody. Aby pobudzić je do działania, musimy dodać do ciasta coś kwaśnego. Ja używam w tym celu octu jabłkowego. Według mnie najlepiej się sprawdza w tym zadaniu.
W celu uzyskania odpowiedniej wilgotności ciasta przy równoczesnym utrzymaniu kształtu bułeczek pomocne są łupiny babki jajowatej. Można użyć również łupin babki płesznik lub mielonego siemienia lnianego zaparzonego w wodzie (1 łyżka siemienia i 3 łyżki wody). Jeśli nie masz tego składnika, możesz go pominąć całkiem, ale wtedy trzeba będzie upiec bułeczki w foremkach i dodać do ciasta trochę mniej wody.
Pod przepisem na bułki bez glutenu i drożdży znajdziesz również filmik, na którym pokazałam jak przygotowuję te bułeczki bezglutenowe. Mam nadzieję że widać dobrze pomimo tego, że w niektórych momentach obraz jest dość ciemny.
Zapraszam Was do przygotowywania bułeczek i oznaczania mnie w relacjach i na zdjęciach. Z przyjemnością popatrzę na Wasze dzieła i udostępnię u siebie na profilach lub w albumie zdjęć czytelników bloga na Facebooku.
Mam nadzieję, że będą Wam smakować równie dobrze jak nam! Dajcie koniecznie znać.
Bezglutenowe bułki bez drożdży
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej białej lub gryczanej, z sorgo, ryżowej brązowej, kukurydzianej
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej, ryżowej brązowej, sorgo
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 1½ łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki łupin babki jajowatej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1¼ szklanki lekko ciepłej wody
Wykonanie
- Wszystkie suche składniki wsypuję do miski.
- Dolewam olej, ocet i wodę. Najpierw 1 szklankę i w razie konieczności dolewam resztę.
- Sprawdź filmik pod przepisem jaka powinna byc konsystencja ciasta. Odstaw ciasto na 5 minut.
- Po tym czasie nakładaj łyżką ciasto na wysmarowane olejem dłonie, starając się nie ugniatać ciasta. Formułuj delikatnie bułeczki. Układaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Możesz bułeczki naciąć i posypać ulubionymi dodatkami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz ok 12-15 minut z funkcją termoobiegu.
- Studź na kratce.
- Smacznego!
Video
_______________________________________________________________________________
A jeśli nie musisz rezygnować z drożdży, to polecam Ci przepis, który chwalą wszyscy, którzy go wypróbowali: Proste bułki bezglutenowe.
Dzień dobry
Mam pytanie odnośnie czasu pieczenia bez termoobiegu
Ile je piec i czy w ogóle można bez
Witam, czy do przygotowania tych bułeczek używa Pani maki gryczanej białej nie palonej, czy zwykłej gryczanej?
Białej, niepalonej. Jest delikatniejsza w smaku
Przepis fajny, robiłam już kilka razy z mąki ryżowej i gryczanej. Trzeba wyczuć i pilnować ilości wody, jak dałam za dużo to zrobiły się płaskie, a jak wody jest w sam raz to wychodzą mi kształtne bułeczki wypieczone w środku i smaczne. Dzięki za ten przepis. Syn jest bez glutenu + nie może drożdży. Teraz nareszcie ma swoje bułeczki 🙂
Pięknie dziękuję za komentarz. Cieszę się bardzo 🙂
Witam,
Zrobiłam dzisiaj te bułeczki dokładnie wg przepisu (mąka ryżowa, owsiana, skrobia ziemniaczana plus pozostałe składniki), bułeczki wyszły fajne, smaczne, ale strasznie mokre w środku. Jak zakalec 🙁 nie wiem co zrobiłam źle. Może spróbuję je zrobić wg proporcji – ile gram wg tego przepisu to pojemność 1 szklanki?
Bardzo chciałabym je zrobić ponownie, gdyż syn dzisiaj zajadał się samymi skorupkami (środek zeskrobałam) i był przeszczęśliwy, że w końcu ma swoje bułeczki.
Dołączam do pytania- jak z przechowywaniem tych bułek? Chciałabym je przygotować na Boże Narodzenie, najlepiej gdyby mogły być upieczone np. we Wigilie i dzień, dwa poleżały. Przykryte ściereczką? W metalowym pojemniku, jak pierniczki?
Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za przepis!
Trzeba je przechowywać w woreczku, zamknięte. Jeśli po 2 dniach będą już twardsze, myślę że po podgrzaniu przez moment, znów zmiękną. W razie czego można świeże zamrozić.
Jestem Pani niezwykle wdzięczna za tak prosty i cudowny przepis, wyszły z samej sorgo również
Te bułki z drożdżami i te bez to fantastycznie dopieszczony przepis tak jak i inne
Dziękuję za Pani trud i pasję
Dziękuję pięknie za miłe słowa 🙂
Witam serdecznie – mam pytanie czy z samej mąki sorgo wyjdą bułeczki ??
Powinny się udać 🙂
Czy łupiny babki to jest to samo co nasiona?
Nie. Nasiona to nie to samo. Łuski pokrywają nasiona. Jeśli kupujemy nasiona, to są one już pozbawione łusek. Tylko łuski działają tak w wypiekach bezglutenowych.
Czy można z tego przepisu upiec chleb w formie?
Tak, można 🙂
A w jakiej temperaturze i jak długo piec, jeśli piecze się jako chleb w formie?
Ok. 30 minut w tej samej temperaturze.
Czy można zrezygnować z proszku do pieczenia i zamiast tego wykorzystać tylko sodę?
Tak, można. Tylko sody dałabym wtedy trochę więcej
Czy można zrezygnować z proszku do pieczenia i wykorzystać tylko sodę?
Zrobiłam według przepisu i pierwszą mąkę dałam ryżową a druga była jaglana. Piekłam 30 min i nadal w środku były lekko mokre a w smaku gliniaste .Ale za to pięknie wyrosły. Czy możliwe ,że mąka jaglana dała taki efekt ?
Czesc,
Mam taki o to problem. Mam nietolerancje ryzu, wiec nie moge zrobic twojego zakwasu. Czym zastapic ryz w przepisie na zakwas? Oczywiscie nie moge tez wszystkich zboz i glutenu 🙁
Ryżową mąkę możesz zastąpić np jaglaną, sorgo lub zrobić z samej gryczanej. 🙂
Witam, jeżeli w środku bułki wyszły troszkę mokre to przedłużamy pieczenie czy to oznacza że wyszedł zakalec?. Robilam na makach z sorgo ziemniaczana owsiana:)
Tak, można piec trochę dłużej. Ten czas trzeba dostosować do swojego piekarnika.
Witam ponownie, zrobiłam jednak te n Pani przepis i bułki wyszły bardzo smaczne. Dziekuje za podzielenie sie przepisem i blyskaw8czna odpow8edz. Mam jednak pytanie jeśli chciałabym dodać zakwas jaglana, który kupiłam w eko sklepie to, ile powinnam go dodać?
Pozdrawiam serdecznie Sabina
Czy mogę pominąć łupiny babki i dodać np. siemię lniane?
Można, ale to nie będzie to samo. Z siemieniem ciasto nie absorbuje tak dużo płynu i wyjdą mniej puszyste. 🙂
Zrobiłam z mąki ryżowej i bezglutenowej owsianej i muszę powiedzieć że wyszły w smaku .. bardzo średnie. Dość zbite, dość ciężkie, nie mają takiej pulchności, którąndzieci lubią. Może powinnam je trzymać więcej niż 15 minut w piekarniku…
Te bułeczki nie wychodzą takie puchate, jak na drożdżach. Są rzeczywiście bardziej zbite, ale powinny być mięciutkie i smaczne. Co do czasu pieczenia, to możesz następnym razem spróbować dłużej…każdy piekarnik działa trochę inaczej, więc warto popróbować i wyczuć swój.
Jak zrobić te bułeczki na zakwasie? Ile go dać? I rozumirm, że wtedy nie dodajemy sody i proszku?
Najlepiej zrobić zaczyn, dokładnie jak w tym przepisie na chleb: https://nicponwkuchni.pl/chleb-bezglutenowy-na-zakwasie/
I później zaczyn dodać do składników bułeczek (pomijając sodę i proszek)
Mam łuski babki jajowatej w wersji z inulina. Już kilka razy używałam do wypieków. Myślisz, że mogę użyć takich?
Tak, spokojnie się nadzadzą. Pozdrawiam!
Bułki w smaku bardzo dobre, ale niestety bardzo się kruszą, i w środku są takie ciężkie, zbite, mam wrażenie że w ogóle nie wyrosły… Zamiast łupinu dodałam 2 jajka, ciasto miało konsystencję taką jak na filmiku.
Spróbowałam dzisiaj jeszcze raz z większą ilością wody, ale rezulatat niestety taki sam. Wydaje mi się, że to wina sorgo. Bułki wyszły zbyt mokre po upieczeniu, nawet jak przedłużyłam czas o kolejne 10min. Szkoda, bo nie możemy za bardzo owsianej. Ale pozostałe przepisy wychodzą 🙂 W sobotę spróbuje tort na mące kasztanowej. Pozdrawiam.
NIestety nie wyszły. Użyłam mąki ryżowej, sorgo i tapioki. Nie wiem dlaczego, ale widziałam już wyrabiając że ciasto jest zbyt zbite i twarde 🙁
Jeśli już w trakcie wyrabiania konsystencja nie była, taka jak na filmiku, to trzeba było dolać więcej wody. Każda zmiana mąk, sprawia, że tę ilość płynu trzeba dostosować. Zachęcam mimo wszystko do kolejnej próby z większą ilością wody.
Odtworzyłam ten przepis w formie chleba, piekłam przez 40 minut, użyłam mąki owsianej, ryżowej i tapioki, a łupiny babki zamieniłam na siemię, z wierzchu posypałam słonecznikiem. Chleb się udał, jest elastyczny i ładnie się kroi, jednak kromeczki są małe więc następnym razem zrobię w formie bułek jak w przepisie 🙂 W smaku pyszny, ja uwielbiam go jeść z hummusem domowej roboty. Fajny przepis dla alergików i osób nietolerujących drożdży. Mam ochotę poeksperymentować z dodatkiem ziół, oliwek lub suszonych pomidorów 🙂
Moje niestety nie wyszły…bardzo ciężko o dobre przepisy na pieczywo bezgl. Rozlatują się strasznie, kruszą. No i bardzo zbite i mokre. Jakie mąki są najbardziej preferowane do tych bułeczek?
Zrobiłaś wszystko według przepisu? Mąki te które podałam jako pierwsze. Użyłaś lupin babki? Jeśli możesz drożdże, to polecam jeszcze wypróbować ten przepis:https://nicponwkuchni.pl/bulki-bezglutenowe-przepis/
Tak, wg przepisu ale z maki gryczanej i ryżowej, bo nie miałam owsianej. Reszta jak w przepisie.
Bardzo interesujący przepis i z chęcią go wypróbuję bo mam w domu wielkiego przeciwnika drożdży 😉 Zastanawia mnie jednak jak przechowywać takie bułeczki i jak zachowują się w kolejnych dniach po upieczeniu? Ponadto, chciałabym wykorzystać Mix B od Schar (jako pozostałość po przygotowywaniu pączków), myślisz że mogłabym zastąpić mąki podane w przepisie taką samą ilością tego miksu? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zrobiłam bułki według przepisu. Wyszły. Ale są niedobre w smaku. Więc nie polecam.
Przykro mi, że Tobie nie smakują. W mojej rodzinie test smaku przeszły śpiewająco. No ale wiem, że nie wszystko będzie smakować każdemu. 🙂 Jeśli możesz drożdże, to polecam wypróbować ten przepis: https://nicponwkuchni.pl/bulki-bezglutenowe-przepis/