Bezglutenowe bułki bez drożdży

Wiele razy prosiliście mnie o przepis na bezglutenowe bułki bez drożdży. W końcu udało mi się takie przygotować, zrobić zdjęcia, a nawet zmontować filmik. Bułki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Bezglutenowe bułki bez drożdży Już wczoraj je pokazałam na relacjach na Instagramie i Facebooku i dostałam mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Zdjęcia zrobiłam na szybko, akurat udało się złapać piękne światło i wpadające do kuchni promienie słońca.

Te bezglutenowe bułki bez drożdży zrobisz ekspresowo. Będą gotowe w pół godziny łącznie z pieczeniem. Można wstać odrobinę wcześniej i zrobić je na śniadanie dla całej rodziny lub upiec je wieczorem. Rano dalej będą mięciutkie i pyszne.

Jak zrobić bułki bezglutenowe bez drożdży?

Otóż jeśli nie mamy zakwasu bezglutenowego, na którym również takie bułeczki można upiec, możemy sięgnąć po składniki, które większość z nas ma w swoim domu. Jeśli chcesz przy okazji poznać listę składników, jakie ja zawsze mam w domu, by móc upiec każdy wypiek bez glutenu i nabiału, to odsyłam Cię do pobrania NIEZBĘDNIKÓW, które dla Ciebie przygotowałam.

Bezglutenowe bułki przekrój

Do upieczenia bułek bezglutenowych bez drożdży potrzebujemy przede wszystkim proszku do pieczenia i sody. Aby pobudzić je do działania, musimy dodać do ciasta coś kwaśnego. Ja używam w tym celu octu jabłkowego. Według mnie najlepiej się sprawdza w tym zadaniu.

W celu uzyskania odpowiedniej wilgotności ciasta przy równoczesnym utrzymaniu kształtu bułeczek pomocne są łupiny babki jajowatej. Można użyć również łupin babki płesznik lub mielonego siemienia lnianego zaparzonego w wodzie (1 łyżka siemienia i 3 łyżki wody). Jeśli nie masz tego składnika, możesz go pominąć całkiem, ale wtedy trzeba będzie upiec bułeczki w foremkach i dodać do ciasta trochę mniej wody.

Pod przepisem na bułki bez glutenu i drożdży znajdziesz również filmik, na którym pokazałam jak przygotowuję te bułeczki bezglutenowe. Mam nadzieję że widać dobrze pomimo tego, że w niektórych momentach obraz jest dość ciemny.

Zapraszam Was do przygotowywania bułeczek i oznaczania mnie w relacjach i na zdjęciach. Z przyjemnością popatrzę na Wasze dzieła i udostępnię u siebie na profilach lub w albumie zdjęć czytelników bloga na Facebooku.

Mam nadzieję, że będą Wam smakować równie dobrze jak nam! Dajcie koniecznie znać.

Bułki bez glutenu

Bułki bez glutenu i drożdży

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki na codzień
Kategoria: Dania bezglutenowe, Pieczywo, Śniadania i kolacje
Keyword: bułki
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 10 min.
Czas pieczenia 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej białej lub gryczanej, z sorgo, ryżowej brązowej, kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej, ryżowej brązowej, sorgo
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szklanki lekko ciepłej wody

Wykonanie

  • Wszystkie suche składniki wsypuję do miski.
  • Dolewam olej, ocet i wodę. Najpierw 1 szklankę i w razie konieczności dolewam resztę.
  • Sprawdź filmik pod przepisem jaka powinna byc konsystencja ciasta. Odstaw ciasto na 5 minut.
  • Po tym czasie nakładaj łyżką ciasto na wysmarowane olejem dłonie, starając się nie ugniatać ciasta. Formułuj delikatnie bułeczki. Układaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Możesz bułeczki naciąć i posypać ulubionymi dodatkami.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz ok 12-15 minut z funkcją termoobiegu.
  • Studź na kratce.
  • Smacznego!

Video

Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Bułki bez glutenu na sodzie

 

_______________________________________________________________________________

A jeśli nie musisz rezygnować z drożdży, to polecam Ci przepis, który chwalą wszyscy, którzy go wypróbowali: Proste bułki bezglutenowe.

(Visited 6 479 times, 19 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Mam łuski babki jajowatej w wersji z inulina. Już kilka razy używałam do wypieków. Myślisz, że mogę użyć takich?

  2. Bułki w smaku bardzo dobre, ale niestety bardzo się kruszą, i w środku są takie ciężkie, zbite, mam wrażenie że w ogóle nie wyrosły… Zamiast łupinu dodałam 2 jajka, ciasto miało konsystencję taką jak na filmiku.

  3. Spróbowałam dzisiaj jeszcze raz z większą ilością wody, ale rezulatat niestety taki sam. Wydaje mi się, że to wina sorgo. Bułki wyszły zbyt mokre po upieczeniu, nawet jak przedłużyłam czas o kolejne 10min. Szkoda, bo nie możemy za bardzo owsianej. Ale pozostałe przepisy wychodzą 🙂 W sobotę spróbuje tort na mące kasztanowej. Pozdrawiam.

  4. NIestety nie wyszły. Użyłam mąki ryżowej, sorgo i tapioki. Nie wiem dlaczego, ale widziałam już wyrabiając że ciasto jest zbyt zbite i twarde 🙁

    1. Jeśli już w trakcie wyrabiania konsystencja nie była, taka jak na filmiku, to trzeba było dolać więcej wody. Każda zmiana mąk, sprawia, że tę ilość płynu trzeba dostosować. Zachęcam mimo wszystko do kolejnej próby z większą ilością wody.

  5. Odtworzyłam ten przepis w formie chleba, piekłam przez 40 minut, użyłam mąki owsianej, ryżowej i tapioki, a łupiny babki zamieniłam na siemię, z wierzchu posypałam słonecznikiem. Chleb się udał, jest elastyczny i ładnie się kroi, jednak kromeczki są małe więc następnym razem zrobię w formie bułek jak w przepisie 🙂 W smaku pyszny, ja uwielbiam go jeść z hummusem domowej roboty. Fajny przepis dla alergików i osób nietolerujących drożdży. Mam ochotę poeksperymentować z dodatkiem ziół, oliwek lub suszonych pomidorów 🙂

  6. Moje niestety nie wyszły…bardzo ciężko o dobre przepisy na pieczywo bezgl. Rozlatują się strasznie, kruszą. No i bardzo zbite i mokre. Jakie mąki są najbardziej preferowane do tych bułeczek?

  7. Bardzo interesujący przepis i z chęcią go wypróbuję bo mam w domu wielkiego przeciwnika drożdży 😉 Zastanawia mnie jednak jak przechowywać takie bułeczki i jak zachowują się w kolejnych dniach po upieczeniu? Ponadto, chciałabym wykorzystać Mix B od Schar (jako pozostałość po przygotowywaniu pączków), myślisz że mogłabym zastąpić mąki podane w przepisie taką samą ilością tego miksu? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *