Bezglutenowe bułki bez drożdży

Wiele razy prosiliście mnie o przepis na bezglutenowe bułki bez drożdży. W końcu udało mi się takie przygotować, zrobić zdjęcia, a nawet zmontować filmik. Bułki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Bezglutenowe bułki bez drożdży Już wczoraj je pokazałam na relacjach na Instagramie i Facebooku i dostałam mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Zdjęcia zrobiłam na szybko, akurat udało się złapać piękne światło i wpadające do kuchni promienie słońca.

Te bezglutenowe bułki bez drożdży zrobisz ekspresowo. Będą gotowe w pół godziny łącznie z pieczeniem. Można wstać odrobinę wcześniej i zrobić je na śniadanie dla całej rodziny lub upiec je wieczorem. Rano dalej będą mięciutkie i pyszne.

Jak zrobić bułki bezglutenowe bez drożdży?

Otóż jeśli nie mamy zakwasu bezglutenowego, na którym również takie bułeczki można upiec, możemy sięgnąć po składniki, które większość z nas ma w swoim domu. Jeśli chcesz przy okazji poznać listę składników, jakie ja zawsze mam w domu, by móc upiec każdy wypiek bez glutenu i nabiału, to odsyłam Cię do pobrania NIEZBĘDNIKÓW, które dla Ciebie przygotowałam.

Bezglutenowe bułki przekrój

Do upieczenia bułek bezglutenowych bez drożdży potrzebujemy przede wszystkim proszku do pieczenia i sody. Aby pobudzić je do działania, musimy dodać do ciasta coś kwaśnego. Ja używam w tym celu octu jabłkowego. Według mnie najlepiej się sprawdza w tym zadaniu.

W celu uzyskania odpowiedniej wilgotności ciasta przy równoczesnym utrzymaniu kształtu bułeczek pomocne są łupiny babki jajowatej. Można użyć również łupin babki płesznik lub mielonego siemienia lnianego zaparzonego w wodzie (1 łyżka siemienia i 3 łyżki wody). Jeśli nie masz tego składnika, możesz go pominąć całkiem, ale wtedy trzeba będzie upiec bułeczki w foremkach i dodać do ciasta trochę mniej wody.

Pod przepisem na bułki bez glutenu i drożdży znajdziesz również filmik, na którym pokazałam jak przygotowuję te bułeczki bezglutenowe. Mam nadzieję że widać dobrze pomimo tego, że w niektórych momentach obraz jest dość ciemny.

Zapraszam Was do przygotowywania bułeczek i oznaczania mnie w relacjach i na zdjęciach. Z przyjemnością popatrzę na Wasze dzieła i udostępnię u siebie na profilach lub w albumie zdjęć czytelników bloga na Facebooku.

Mam nadzieję, że będą Wam smakować równie dobrze jak nam! Dajcie koniecznie znać.

Bułki bez glutenu

Bułki bez glutenu i drożdży

Bezglutenowe bułki bez drożdży

Proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki na codzień
Kategoria: Dania bezglutenowe, Pieczywo, Śniadania i kolacje
Keyword: bułki
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 10 min.
Czas pieczenia 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej białej lub gryczanej, z sorgo, ryżowej brązowej, kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej, ryżowej brązowej, sorgo
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szklanki lekko ciepłej wody

Wykonanie

  • Wszystkie suche składniki wsypuję do miski.
  • Dolewam olej, ocet i wodę. Najpierw 1 szklankę i w razie konieczności dolewam resztę.
  • Sprawdź filmik pod przepisem jaka powinna byc konsystencja ciasta. Odstaw ciasto na 5 minut.
  • Po tym czasie nakładaj łyżką ciasto na wysmarowane olejem dłonie, starając się nie ugniatać ciasta. Formułuj delikatnie bułeczki. Układaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Możesz bułeczki naciąć i posypać ulubionymi dodatkami.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz ok 12-15 minut z funkcją termoobiegu.
  • Studź na kratce.
  • Smacznego!

Video

Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Bułki bez glutenu na sodzie

 

_______________________________________________________________________________

A jeśli nie musisz rezygnować z drożdży, to polecam Ci przepis, który chwalą wszyscy, którzy go wypróbowali: Proste bułki bezglutenowe.

(Visited 3 343 times, 16 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Odtworzyłam ten przepis w formie chleba, piekłam przez 40 minut, użyłam mąki owsianej, ryżowej i tapioki, a łupiny babki zamieniłam na siemię, z wierzchu posypałam słonecznikiem. Chleb się udał, jest elastyczny i ładnie się kroi, jednak kromeczki są małe więc następnym razem zrobię w formie bułek jak w przepisie 🙂 W smaku pyszny, ja uwielbiam go jeść z hummusem domowej roboty. Fajny przepis dla alergików i osób nietolerujących drożdży. Mam ochotę poeksperymentować z dodatkiem ziół, oliwek lub suszonych pomidorów 🙂

  2. Moje niestety nie wyszły…bardzo ciężko o dobre przepisy na pieczywo bezgl. Rozlatują się strasznie, kruszą. No i bardzo zbite i mokre. Jakie mąki są najbardziej preferowane do tych bułeczek?

  3. Bardzo interesujący przepis i z chęcią go wypróbuję bo mam w domu wielkiego przeciwnika drożdży 😉 Zastanawia mnie jednak jak przechowywać takie bułeczki i jak zachowują się w kolejnych dniach po upieczeniu? Ponadto, chciałabym wykorzystać Mix B od Schar (jako pozostałość po przygotowywaniu pączków), myślisz że mogłabym zastąpić mąki podane w przepisie taką samą ilością tego miksu? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *