Blogerka kulinarna śląsk Bytom katowice

Kilka słów o Nicponiu:

Nazywam się Karolina Nicpoń. To stąd właśnie wzięła się nazwa mojego kulinarnego bloga 😉

Jestem mamą trójki Nicponi i żoną faceta, któremu zawdzięczam to fikuśne nazwisko.

Kocham gotować i piec dla rodziny i przyjaciół. Gotując, zapominam o wszystkich problemach. Działa to na mnie relaksująco (gorzej ze zmywaniem, ale to już inna historia… 😉 ) Mąż śmieje się, że każdą wolną chwilę zamiast na odpoczynku spędzam w kuchni 😉

 

Skąd pomysł na bloga kulinarnego?

Gotować nauczyła mnie mama. Pamiętam, że jako dziewczynki razem z siostrą bardzo aktywnie pomagałyśmy jej w kuchni. Już jako nastolatka byłam przygotowana do samodzielnego przygotowania obiadów czy pieczenia ciast. Dziś jestem mamie wdzięczna, że nie pozwalała się lenić w oczekiwaniu na gotowy posiłek, tylko goniła nas do kuchni.

Kuchnia, jakiej nauczyłam się w domu daleka jednak była określenia dietetyczna, na szczęście nikt z domowników nie miał problemów alergicznych i można było jeść wszystko, na co mieliśmy ochotę.

Kiedy pojawiły się na świecie moje dzieci, okazało się, że muszę na nowo nauczyć się piec i gotować.  Tym razem bez podstawowych, jak mi się wtedy wydawało, produktów. Okazało się, że oboje dzieci mają AZS. Musieliśmy odstawić nabiał, jajka, unikać białego cukru i mocno ograniczyć gluten. Po krótkim czasie eksperymentowanie w kuchni, do którego zmusiła mnie sytuacja, zaczęło mnie wciągać. Uśmiechnięte buzie dzieci, które mogą zjeść to, co inne dzieci w przedszkolu, dawały wielką satysfakcję i radość. 

Założyłam bloga kulinarnego, by tę radość dać również innym rodzicom dzieci z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. By pokazać, że nasze dzieci nie muszą czuć się inne, ale również mogą zajadać pyszne pączki, bezy, ciasta i wiele innych rzeczy, tak samo, jak ich rówieśnicy.

Staram się, by moje przepisy były proste, z łatwo dostępnych składników i by smakowały zarówno tym na diecie, jak i tym wszystkożernym.

Znajdziesz tu przepisy bezglutenowe, bezmlecznewegańskie, bez cukru i zbędnej chemii.

Moje motto: Alergik też może jeść smacznie i zdrowo!

Rozgość się w do mojej kuchni i przekonaj się sam!

Masz pytania? Napisz na karolina.nicpon@gmail.com

Masz propozycję współpracy? Super! Zajrzyj do zakładki kontakt/współpraca.

 

Blogerka kulinarna śląsk Bytom katowice

 


Jeśli chcesz otrzymać ode mnie prezent w postaci e-booka z przepisami bez glutenu, nabiału, jajek, cukru i mięsa, zapisz się do newslettera. Możesz to zrobić klikając w okładkę poniżej 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

(Visited 3 192 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij: