Blogerka kulinarna śląsk Bytom katowice

Kilka słów o Nicponiu:

Nazywam się Karolina Nicpoń. To stąd właśnie wzięła się nazwa mojego kulinarnego bloga 😉

Jestem mamą trójki Nicponi i żoną faceta, któremu zawdzięczam to fikuśne nazwisko.

Kocham gotować i piec dla rodziny i przyjaciół. Gotując, zapominam o wszystkich problemach. Działa to na mnie relaksująco (gorzej ze zmywaniem, ale to już inna historia… 😉 ) Mąż śmieje się, że każdą wolną chwilę zamiast na odpoczynku spędzam w kuchni 😉

 

Skąd pomysł na bloga kulinarnego?

Gotować nauczyła mnie mama. Pamiętam, że jako dziewczynki razem z siostrą bardzo aktywnie pomagałyśmy jej w kuchni. Już jako nastolatka byłam przygotowana do samodzielnego przygotowania obiadów czy pieczenia ciast. Dziś jestem mamie wdzięczna, że nie pozwalała się lenić w oczekiwaniu na gotowy posiłek, tylko goniła nas do kuchni.

Kuchnia, jakiej nauczyłam się w domu daleka jednak była określenia dietetyczna, na szczęście nikt z domowników nie miał problemów alergicznych i można było jeść wszystko, na co mieliśmy ochotę.

Kiedy pojawiły się na świecie moje dzieci, okazało się, że muszę na nowo nauczyć się piec i gotować.  Tym razem bez podstawowych, jak mi się wtedy wydawało, produktów. Okazało się, że oboje dzieci mają AZS. Musieliśmy odstawić nabiał, jajka, unikać białego cukru i mocno ograniczyć gluten. Po krótkim czasie eksperymentowanie w kuchni, do którego zmusiła mnie sytuacja, zaczęło mnie wciągać. Uśmiechnięte buzie dzieci, które mogą zjeść to, co inne dzieci w przedszkolu, dawały wielką satysfakcję i radość. 

Założyłam bloga kulinarnego, by tę radość dać również innym rodzicom dzieci z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. By pokazać, że nasze dzieci nie muszą czuć się inne, ale również mogą zajadać pyszne pączki, bezy, ciasta i wiele innych rzeczy, tak samo, jak ich rówieśnicy.

Staram się, by moje przepisy były proste, z łatwo dostępnych składników i by smakowały zarówno tym na diecie, jak i tym wszystkożernym.

Znajdziesz tu przepisy bezglutenowe, bezmlecznewegańskie, bez cukru i zbędnej chemii.

Moje motto: Alergik też może jeść smacznie i zdrowo!

Rozgość się w do mojej kuchni i przekonaj się sam!

Masz pytania? Napisz na karolina.nicpon@gmail.com

Masz propozycję współpracy? Super! Zajrzyj do zakładki kontakt/współpraca.

 

Blogerka kulinarna śląsk Bytom katowice

 


Jeśli chcesz otrzymać ode mnie prezent w postaci e-booka z przepisami bez glutenu, nabiału, jajek, cukru i mięsa, zapisz się do newslettera. Możesz to zrobić klikając w okładkę poniżej 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

(Visited 4 783 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij: