Kilka słów o Nicponiu:
Nazywam się Karolina Nicpoń. To stąd właśnie wzięła się nazwa mojego bloga 😉 Po domu biegają jeszcze dwa Nicponie: Piotruś i Martynka, no i Nicpoń mąż, ale on raczej nie biega.
Kocham gotować i piec dla rodziny i przyjaciół. Gotując, zapominam o wszystkich problemach. Działa to na mnie relaksująco (gorzej ze zmywaniem, ale to już inna historia… 😉 ) Mąż śmieje się, że każdą wolną chwilę zamiast na odpoczynku spędzam w kuchni 😉
Skąd pomysł na bloga kulinarnego?
Gotować nauczyła mnie mama. Pamiętam, że jako dziewczynki razem z siostrą bardzo aktywnie pomagałyśmy jej w kuchni. Już jako nastolatka byłam przygotowana do samodzielnego przygotowania obiadów czy pieczenia ciast. Dziś jestem mamie wdzięczna, że nie pozwalała się lenić w oczekiwaniu na gotowy posiłek, tylko goniła nas do kuchni.
Kuchnia, jakiej nauczyłam się w domu daleka jednak była określenia dietetyczna, na szczęście nikt z domowników nie miał problemów alergicznych i można było jeść wszystko, na co mieliśmy ochotę.
Kiedy pojawiły się na świecie moje dzieci, okazało się, że muszę na nowo nauczyć się piec i gotować. Tym razem bez podstawowych, jak mi się wtedy wydawało, produktów. Okazało się, że oboje dzieci mają AZS. Musieliśmy odstawić nabiał, jajka, unikać białego cukru i mocno ograniczyć gluten. Po krótkim czasie eksperymentowanie w kuchni, do którego zmusiła mnie sytuacja, zaczęło mnie wciągać. Uśmiechnięte buzie dzieci, które mogą zjeść to, co inne dzieci w przedszkolu, dawały wielką satysfakcję i radość.
Założyłam bloga, by tę radość dać również innym rodzicom dzieci z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. By pokazać, że nasze dzieci nie muszą czuć się inne, ale również mogą zajadać pyszne pączki, bezy, ciasta i wiele innych rzeczy, tak samo, jak ich rówieśnicy.
Staram się, by moje przepisy były proste, z łatwo dostępnych składników i by smakowały zarówno tym na diecie, jak i tym wszystkożernym.
Znajdziesz tu przepisy bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie, bez cukru i zbędnej chemii.
Moje motto: Alergik też może jeść smacznie i zdrowo!
Rozgość się w do mojej kuchni i przekonaj się sam!
Masz pytania? Napisz na karolina.nicpon@gmail.com
Masz propozycję współpracy? Super! Zajrzyj do zakładki kontakt/współpraca.
Jeśli chcesz otrzymać ode mnie prezent w postaci e-booka z przepisami bez glutenu, nabiału, jajek, cukru i mięsa, zapisz się do newslettera. Możesz to zrobić klikając w okładkę poniżej 🙂
Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:
Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?
Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi. Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.
Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!
————————————————————-
Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:
- >>Facebook Nicpoń w Kuchni
- >>Instagram @nicpon_w_kuchni
- Dołącz też do >> Grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w kuchni bez glutenu, nabiału, jajek i innych alergenów.
Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent
- Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!
Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:
- “Wypieki na zakwasie bez glutenu i nabiału” – kompendium wiedzy, poradnik i lista przepisów na rożne wypieki stworzone z pomocą naturalnego bezglutenowego zakwasu
- “Zdrowe śniadania bez nabiału, glutenu i białego cukru” – lista przepisów na świetne i zdrowe śniadania dla alergika.
- Mini Kurs online z pieczenia bezglutenowego chleba na zakwasie, po którym będziesz mieć pyszny, chrupiący bochenek chleba bezglutenowego na zakwasie i wiedzę jak postępować z zakwasem.
>> SKLEP
Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.
Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂
Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂