Pralinki daktylowe czyli przepis na kulki mocy w dwóch odsłonach

Pralinki daktylowe przepisKolejny świąteczny przepis to pyszne, zdrowe pralinki daktylowe bez pieczenia, bez rafinowanego cukru no i oczywiście nabiału i glutenu. Dwa rodzaje:  z nutką piernika, posypane cynamonowo-kakaowym pudrem i drugie, z nutą pomarańczy, posypane herbatą matcha. Takie pralinki daktylowe to prawdziwe kulki mocy! Prezentują się pięknie, są zdrowe i bardzo smaczne. Czytaj dalej

Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną

Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawinąŚwięta coraz bliżej, a ja mam jeszcze tyle przepisów do opublikowania! Mam nadzieję, że się wyrobię przed Świętami! 🙂 Dziś postanowiłam wstawić kolejną propozycję na udka kaczki. Były już kiedyś na blogu udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą żurawinową, teraz zapraszam Was na udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami żurawiną, a patent z konfiturą, która praktycznie sama się robi razem z kaczką w brytfance, jest genialny! Czytaj dalej

Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka

Orzechowiec miodownik bezglutenowyPoprzednio pokazałam Wam tradycyjny przepis na orzechowca mojej teściowej. Dziś, chciałam się pochwalić efektem przerobienia tego przepisu na wersję bezglutenową i bez nabiału. Z tego eksperymentu powstał orzechowiec bezglutenowy, bez mleka i jajek. Oczywiście cukier możemy zastąpić kokosowym lub innym dowolnym rodzajem słodzidła zdrowszym niż rafinowany. Czytaj dalej

Miękkie pierniczki bezglutenowe

Miękkie pierniczki bezglutenoweNo i jest, udało mi się! Po kilku próbach mogę się z Wami podzielić tym przepisem. Te pierniczki pokochacie (mam nadzieję 🙂 ) Pyszne i miękkie pierniczki bezglutenowe. Jeśli użyjecie miodu sztucznego lub syropu roślinnego to są również wegańskie 🙂 Mleka i jajek w nich nie ma. Prosty przepis, bardzo szybko się je robi i są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Czytaj dalej

Jak zrobić domowe roślinne mleko migdałowe

Jak zrobić domowe mleko migdałoweDziś pokażę Wam przepis na domowe mleko migdałowe. Takie domowe jest dużo smaczniejsze od kupnych. Jest pyszne samo w sobie, jak również jako dodatek do owsianek, ciast, deserów itp. Od kilku dni mam w domu takiego nowego pomocnika. Nie będzie miał ze mną lekko 😉 Na szczęście daje radę! Robiłam w nim już mąkę gryczaną, puder z ksylitolu, smoothie, surówkę i właśnie mleko migdałowe. Czytaj dalej