Pyszne, miękkie, dyniowe racuchy bezglutenowe i wegańskie to idealny pomysł na pyszne śniadanie dla alergika.
Przepisów na różne placuszki jest już na blogu sporo. Dyniowe z jabłkami, racuchy bezglutenowe i wegańskie, racuchy wegańskie, racuchy bez drożdży na wegańskim jogurcie, placuszki z czekoladą owsiane.
Do tej okazałej kolekcji dołączają dziś dyniowe racuchy na drożdżach. Wyrośnięte, pyszne, puchate. Polecam serdecznie ten przepis.
Wykonanie placuszków jest bardzo proste. Nie wymaga wiele wprawy ani nie zabiera dużo czasu.
Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać. Odczekać chwilę, by drożdże podniosły ciasto i smażyć na odrobinie oleju.
Takie placuszki będą świetnym pomysłem na niedzielne śniadanie czy jako dodatek do śniadaniówki w szkole.
Dyniowe racuchy bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 1 szklanka mąki teff lub owsianej, gryczanej
- 1 szklanka mąki jaglanej lub ryżowej
- 2 szklanki mąki ryżowej lub z sorgo
- 1 szklanka mąki kasztanowej lub migdałowej
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 7 g drożdży instant lub 25g świeżych
- 2 łyżki cukru
- 150 g jogurtu kokosowego lub sojowego
- 1 szklanka pure z dyni zmiksowana, upieczona dynia np. hokkaido
- 3 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo
- olej do smażenia
- syrop z agawy do podania
- garść borówek
Wykonanie
- Składniki suche mieszamy w misce - mąki, cukier drożdże, sodę i łupiny babki jajowatej,
- Składniki mokre mieszamy razem w drugiej misce - mleko, mus z dyni, jogurt, olej.
- Do suchych składników dodaję mokre i mieszam. Po kilku minutach mieszania ciasto powinno zgęstnieć (za sprawą łupin babki jajowatej)
- Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.
- Po tym czasie rozgrzewam odrobinę oleju na patelni i nakładam po łyżce ciasta. Jeśli zbyt mocno zgęstniało przez ten czas, można dolać więcej mleka roślinnego lub wody.
- Smażę do zazłocenia z każdej strony.
- Podaję z borówkami i syropem roślinnym