Dyniowe racuchy bezglutenowe i wegańskie

Pyszne, miękkie, dyniowe racuchy bezglutenowe i wegańskie to idealny pomysł na pyszne śniadanie dla alergika.

Dyniowe racuchy bezglutenowe i wegańskie

Przepisów na różne placuszki jest już na blogu sporo. Dyniowe z jabłkami, racuchy bezglutenowe i wegańskie, racuchy wegańskie, racuchy bez drożdży na wegańskim jogurcie, placuszki z czekoladą owsiane.

Do tej okazałej kolekcji dołączają dziś dyniowe racuchy na drożdżach. Wyrośnięte, pyszne, puchate. Polecam serdecznie ten przepis.

Wykonanie placuszków jest bardzo proste. Nie wymaga wiele wprawy ani nie zabiera dużo czasu.

Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać. Odczekać chwilę, by drożdże podniosły ciasto i smażyć na odrobinie oleju.

Takie placuszki będą świetnym pomysłem na niedzielne śniadanie czy jako dodatek do śniadaniówki w szkole.

Dyniowe racuchy bezglutenowe i wegańskie

Dyniowe racuchy bezglutenowe i wegańskie

Pyszne racuchy drożdżowe z dyni
Kategoria: Śniadania i kolacje
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: dynia, Placuszki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 15 szt.
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki teff lub owsianej, gryczanej
  • 1 szklanka mąki jaglanej lub ryżowej
  • 2 szklanki mąki ryżowej lub z sorgo
  • 1 szklanka mąki kasztanowej lub migdałowej
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 7 g drożdży instant lub 25g świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g jogurtu kokosowego lub sojowego
  • 1 szklanka pure z dyni zmiksowana, upieczona dynia np. hokkaido
  • 3 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • syrop z agawy do podania
  • garść borówek

Wykonanie

  • Składniki suche mieszamy w misce - mąki, cukier drożdże, sodę i łupiny babki jajowatej,
  • Składniki mokre mieszamy razem w drugiej misce - mleko, mus z dyni, jogurt, olej.
  • Do suchych składników dodaję mokre i mieszam. Po kilku minutach mieszania ciasto powinno zgęstnieć (za sprawą łupin babki jajowatej)
  • Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Po tym czasie rozgrzewam odrobinę oleju na patelni i nakładam po łyżce ciasta. Jeśli zbyt mocno zgęstniało przez ten czas, można dolać więcej mleka roślinnego lub wody.
  • Smażę do zazłocenia z każdej strony.
  • Podaję z borówkami i syropem roślinnym
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 699 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating