Bajaderki z ciecierzycy, czyli pralinki z ciecierzycy z procentami

bajaderki z ciecierzycy

Po przyrządzeniu ciasta ze śliwkami i wegańską bezą  zostało mi dużo ciecierzycy. Karmiąc córkę, ( zazwyczaj w tym czasie wpadają mi do głowy różne pomysły i pewnie dlatego ciężko mi się zebrać w sobie by ją w końcu odstawić 😛 ) myślałam intensywnie, co by tu jeszcze ciekawego mogło z tej ciecierzycy być.

Pomyślałam, że w połączeniu z masłem orzechowym, daktylami mogłaby stworzyć masę, nadającą się na pralinki. Hm… a jeszcze jakby do tego dodać jakiś rum, czy inne procenty to by było coś! Następnego dnia zabrałam się za przyrządzanie. Wyszło przepysznie! Bajaderki z ciecierzycy, a smakują jak z cukierni, mówię Wam! Do tego są bez dodatku cukru, bez glutenu, mleka i jajek. Kakao można też pominąć, jeśli ktoś jest uczulony, lub zastąpić karobem.

Dla dzieci zrobiłam wersję bez alkoholu i kakao i też były super. Córeczka się zajada, aż jej się uszy trzęsą 🙂

Do moich pralinek z ciecierzycy dodałam whisky ( tak, tak  🙂 wiadomo, dlaczego whisky) na szczęście męża nie było w domu, więc skorzystałam. Domyślił się po skosztowaniu pralinki i trochę wkurzył, że mu podebrałam 12-letniego trunku 😉 Cóż, na szczęście złość nie trwała długo. Zresztą on też mi podkrada orzechy i czekolady, które są przeznaczone do pieczenia 😉

Wracając do bajaderek z ciecierzycy, wystarczy wymieszać składniki, pobawić się chwilę w kulanie masy, obtoczyć w ulubionych dodatkach i bajaderki z ciecierzycy gotowe! Super szybki sposób na deser, który zasmakuje każdemu. W proces przygotowania na pewno chętnie przyłączą się dzieciaki.  Próbujcie! Jeśli  się Wam spodobał ten przepis, dzielcie się nim ze światem! Zachęcam 🙂

Bajaderki z ciecierzycy

Bajaderki z ciecierzycy, czyli pralinki z ciecierzycy z procentami

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
  • 80 g suszonych daktyli lub świeżych
  • 3 łyżki rumu lub whisky
  • 3 łyżki kakao w proszku opcjonalnie
  • orzechy, kakao, migdały, kokos, polewa czekoladowa do obtoczenia

Wykonanie

  • Suszone daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Świeżych nie trzeba moczyć.
  • Ciecierzycę płuczę z zalewy (zalewę oczywiście odlewam do słoiczka do przygotowania innych pyszności z jej udziałem) i osuszam ręcznikiem papierowym.
  • wkładam do malaksera. Dodaję masło orzechowe, odcedzone porządnie daktyle, rum i kakao. Miksuję do uzyskania w miarę możliwości gładkiej konsystencji. Jeśli masa nie chce się miksować, poprawiam blenderem ręcznym.
  • Z masy formułuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w rozdrobnionych orzechach, migdałach, kakao czy co tam mam pod ręką.
  • Wkładam do lodówki na kilka godzin przed podaniem, choć ten punkt jest trudny do zrealizowania. Kilka znika zaraz po przyrządzeniu 😀 Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 5 178 times, 2 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Witam i wczoraj popelnilam pralinki wyszly pyszne choc ciut zmienilam przepis i dodalam mielonych orzechow ziemnych i oblalam czekolada co ppdkrecilo tylko smak. Mega sukces nikt sie nie zorientowam z czego byly zrobione zajadali sie…..
    dziekuje za inspiracje i pozdrawiam serdecznie

  2. P.S.
    Ja już karmię 2,5 roku…
    Poza tym leczę sobie naturalnie Hashimoto (efekty są niesamowite), ale czasem zjadło by się coś pysznego, a te bajaderki wyglądają apetycznie:):)

    1. hihi, jak przestanę karmić,to chyba blog przestanie istnieć 😉 Żartuję oczywiście 😀 będę musiała wtedy znaleźć inny sposób na wyciszenie i przemyślenia w ciągu dnia 😀 A ciecierzyca rzeczywiście wszechstronna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *