Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Rolada z indyka z jarmużem w cieście francuskim to danie na każdą okazję. W wykonaniu jest bardzo szybkie, mimo że wygląda na bardzo skomplikowane i czasochłonne.

Mięso z indyka jadamy bardzo często. Jest naprawdę bardzo dobre i zdrowe.  Najważniejsze jednak w jego przygotowaniu jest to, żeby nie było za suche.

Rolada z indyka z tego przepisu jest mięciutka i soczysta. Wszystko dzięki temu, że zawinięta jest w ciasto francuskie, które zatrzymało w mięsie większość soków.

Jeśli nie jadacie glutenu, proponuję owinąć taką roladkę boczkiem lub parmeńską szynką. Dzięki temu mięso nie wysuszy się w trakcie pieczenia.

Zapraszam do wypróbowania! Smak jest wyjątkowy!

Rolada z indyka z jarmużem w cieście francuskim

Składniki dania: Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

  • 1 pierś z indyka (ok. 800 g)
  • garść jarmużu ( ja użyłam ok pół paczki mrożonego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 mozzarella lub inny dowolny ser
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie dania: Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

  • Mięso z indyka rozcinam delikatnie w poprzek, rozkładam tak, aby miało jak najbardziej płaską powierzchnię. Rozbijam. Solę, pieprzę i smaruję olejem ze słoiczka suszonych pomidorów.
  • Jarmuż smażę chwilę na oleju. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek i doprawiam solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Pomidory kroję na mniejsze kawałki.
  • Na mięso układam warstwę jarmużu, pomidory i mozzarellę. Zawijam mięso w roladę.
  • Ciasto francuskie rozkładam i wałkuję lekko, aby je trochę rozszerzyć.
  • Na środek ciasta kładę roladę z indyka.
  • Brzegi nacinam, tworząc paski, które następnie zakładam po jednym na mięso *zdjęcie poniżej
  • Gotową roladę smaruję żółtkiem z dodatkiem łyżki wody.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 35-40 min.
  • Smacznego!
(Visited 280 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *