Rolada z indyka z jarmużem w cieście francuskim to danie na każdą okazję. Jest bardzo szybkie w wykonaniu, mimo że wygląda na dość skomplikowane i czasochłonne. Przepis jest prosty i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Filet z indyka z jarmużem zawinięty w ciasto francuskie smakuje wyśmienicie.
Jest to świetny sposób na wykorzystanie jarmużu. Zamiast jarmużu możesz wykorzystać szpinak. Jarmuż jest niesamowicie zdrowy, ostatnio zyskuje na popularności, więc na pewno nie będzie problemu z zakupem. Ja używam go również do soków. Tutaj znajdziesz 3 przepisy na soki z jarmużem. Polecam bardzo.
Mięso z indyka jadamy bardzo często. Jest naprawdę bardzo dobre i zdrowe. Najważniejsze jednak w jego przygotowaniu jest to, żeby nie było za suche.
Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami z tego przepisu jest mięciutka i soczysta. Wszystko dzięki temu, że jest zawinięta w ciasto francuskie, które zatrzymało w mięsie większość soków.
Jeśli nie jadacie glutenu, proponuję owinąć taką roladkę boczkiem lub parmeńską szynką. Mięso nie wysuszy się w trakcie pieczenia.
Zapraszam do wypróbowania! Smak jest wyjątkowy!
Rolada z indyka z jarmużem w cieście francuskim
Składniki dania: Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim
- 1 pierś z indyka (ok. 800 g)
- garść jarmużu ( ja użyłam ok pół paczki mrożonego)
- 1 duży ząbek czosnku
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 1 mozzarella lub inny dowolny ser
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Wykonanie dania: Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim
- Mięso z indyka rozcinam delikatnie w poprzek, rozkładam tak, aby miało jak najbardziej płaską powierzchnię. Rozbijam. Solę, pieprzę i smaruję olejem ze słoiczka suszonych pomidorów.
- Jarmuż smażę chwilę na oleju. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek i doprawiam solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Pomidory kroję na mniejsze kawałki.
- Na mięso układam warstwę jarmużu, pomidory i mozzarellę. Zawijam mięso w roladę.
- Ciasto francuskie rozkładam i wałkuję lekko, aby je trochę rozszerzyć.
- Na środek ciasta kładę roladę z indyka.
- Brzegi nacinam, tworząc paski, które następnie zakładam po jednym na mięso
- Gotową roladę smaruję żółtkiem z dodatkiem łyżki wody.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 35-40 min.
- Smacznego!