Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Rolada z indyka z jarmużem w cieście francuskim to danie na każdą okazję. Jest bardzo szybkie w wykonaniu, mimo że wygląda na dość skomplikowane i czasochłonne. Przepis jest prosty i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Filet z indyka z jarmużem zawinięty w ciasto francuskie smakuje wyśmienicie. 

Jest to świetny sposób na wykorzystanie jarmużu. Zamiast jarmużu możesz wykorzystać szpinak. Jarmuż jest niesamowicie zdrowy, ostatnio zyskuje na popularności, więc na pewno nie będzie problemu z zakupem. Ja używam go również do soków. Tutaj znajdziesz 3 przepisy na soki z jarmużem. Polecam bardzo.

Mięso z indyka jadamy bardzo często. Jest naprawdę bardzo dobre i zdrowe.  Najważniejsze jednak w jego przygotowaniu jest to, żeby nie było za suche.

Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami z tego przepisu jest mięciutka i soczysta. Wszystko dzięki temu, że jest zawinięta w ciasto francuskie, które zatrzymało w mięsie większość soków.

Jeśli nie jadacie glutenu, proponuję owinąć taką roladkę boczkiem lub parmeńską szynką. Mięso nie wysuszy się w trakcie pieczenia.

Zapraszam do wypróbowania! Smak jest wyjątkowy!

Rolada z indyka z jarmużem w cieście francuskim

Składniki dania: Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

  • 1 pierś z indyka (ok. 800 g)
  • garść jarmużu ( ja użyłam ok pół paczki mrożonego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 mozzarella lub inny dowolny ser
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie dania: Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

  • Mięso z indyka rozcinam delikatnie w poprzek, rozkładam tak, aby miało jak najbardziej płaską powierzchnię. Rozbijam. Solę, pieprzę i smaruję olejem ze słoiczka suszonych pomidorów.
  • Jarmuż smażę chwilę na oleju. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek i doprawiam solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Pomidory kroję na mniejsze kawałki.
  • Na mięso układam warstwę jarmużu, pomidory i mozzarellę. Zawijam mięso w roladę.
  • Ciasto francuskie rozkładam i wałkuję lekko, aby je trochę rozszerzyć.
  • Na środek ciasta kładę roladę z indyka.
  • Brzegi nacinam, tworząc paski, które następnie zakładam po jednym na mięso
  • Gotową roladę smaruję żółtkiem z dodatkiem łyżki wody.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 35-40 min.
  • Smacznego!

Rolada z indyka z jarmużem

(Visited 574 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *