fbpx

3 przepisy na soki z jarmużem z wyciskarki

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Zimą szczególnie przydaje się dawka pysznych witamin pochodzących z owoców i warzyw. Ta pora roku nie jest tak bogata w kolorowe, soczyste i pachnące owoce, ale ma swoje smaki, które warto poznać i wykorzystać. Zimą też są pyszne i zdrowe warzywa i owoce, z których możemy przygotować soki. Jednym z nich jest jarmuż. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisami na soki z jarmużem, które bardzo lubimy. Do ich przygotowania użyłam takiego sprzętu. Robot MultiDo oprócz tego, że jest blenderem, w którym przygotowuję m.in. mleko roślinne, maszynką do mięsa, młynkiem do kawy i tarką do warzyw jest również wyciskarką wolnoobrotową, która bardzo dobrze się sprawdza.

Dlaczego akurat jarmuż jest w tym wpisie głównym bohaterem? Poza tym, że zima to sezon na to warzywo, to oczywiście dlatego, że jest bardzo zdrowy i odżywczy. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, mnóstwo żelaza, witaminy C, witaminy K, jak i witaminy A odpowiedzialnej za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Posiada bardzo dużo antyoksydantów, dzięki którym nasz organizm jest odporny na różne choroby. Warto więc po niego sięgać nie tylko w formie soków, ale również zastępując nim sałatę w sałatkach, czy na kanapkach, przygotowując pesto, czy jako dodatek do zup i innych dań na ciepło.

Nie muszę Was już chyba dłużej namawiać do jedzenia jarmużu? 🙂 Przygotowałam 3 przepisy na soki  z jarmużem. Mam nadzieję, że takie zielone soki będą Wam towarzyszyły tej zimy, podnosiły Waszą odporność i dodawały energii! 🙂

3 przepisy na soki z jarmużem:

Sok z jarmużem i zieloną pietruszką:

Składniki:

  • 2 szklanki jarmużu
  • 1 duży lub 2 małe pęczki zielonej pietruszki
  • 2 jabłka (z twardym, soczystym miąższem)
  • 1/4 obranej limonki
  • 0,5 cm kawałek imbiru

Sok z jarmużem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 szklanka jarmużu
  • 2 szklanki młodego szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 ogórka zielonego długiego
  • 2 jabłka
  • 1/4-1/2 obranej cytryny

Sok z jarmużem i kiwi

  • 2 szklanki jarmużu
  • 3 owoce kiwi
  • 2 jabłka
  • 1/2 cm kawałek imbiru

Z tych porcji wychodzi ok. 300-400 ml soku. Warzywa i owoce myję, kroję na kawałki, które łatwo przejdą przez otwór wyciskarki. Kiwi i cytrynę, czy limonkę obieram ze skórki. Wyciskam i przelewam do szklanki 🙂  Na zdrowie!

3 przepisy na soki z jarmużem z wyciskarki

 

Poniżej przepisy w wersji do druku:

(Visited 6 034 times, 14 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
3 przepisy na soki z jarmużem z wyciskarki
3 przepisy na soki z jarmużem z wyciskarki
Dania Napoje
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
ml
Składniki
Sok z jarmużem i zieloną pietruszką
  • 2 szklanki jarmużu
  • 1 duży pęczek zielonej pietruszki lub 2 małe
  • 2 jabłka z twardym, soczystym miąższem
  • 1/4 obranej limonki
  • 0,5 cm imbiru
Sok z jarmużem i szpinakiem
  • 1 szklanka jarmużu
  • 2 szklanki młodego szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 długiego zielonego ogórka
  • 2 jabłka z twardym, soczystym miąższem
  • 1/4-1/2 obranej cytryny
Sok z jarmużem i kiwi
  • 2 szklanki jarmużu
  • 3 kiwi
  • 2-3 jabłka z twardym, soczystym miąższem
  • 0,5 cm imbiru
Dania Napoje
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
ml
Składniki
Sok z jarmużem i zieloną pietruszką
  • 2 szklanki jarmużu
  • 1 duży pęczek zielonej pietruszki lub 2 małe
  • 2 jabłka z twardym, soczystym miąższem
  • 1/4 obranej limonki
  • 0,5 cm imbiru
Sok z jarmużem i szpinakiem
  • 1 szklanka jarmużu
  • 2 szklanki młodego szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 długiego zielonego ogórka
  • 2 jabłka z twardym, soczystym miąższem
  • 1/4-1/2 obranej cytryny
Sok z jarmużem i kiwi
  • 2 szklanki jarmużu
  • 3 kiwi
  • 2-3 jabłka z twardym, soczystym miąższem
  • 0,5 cm imbiru
3 przepisy na soki z jarmużem z wyciskarki

1 Komentarz do

  1. Cześć!
    Bardzo zaciekawiłas mnie wyciskarką. Myślałam, że są tylko drogie. Poczytałam o tym produkcie i jestem już prawie zdecydowana by go kupić.
    Mogłabyś coś o nim więcej powiedziec? Jak się sprawuje? Jest kilka stopni klarowności soku? Są jakieś warzywa których nie mogłaś użyć do zrobienia soku?

    A jak pozostałe elementy? Używasz szatkownicy do warzyw?

    Dziękuję! Nie mogę się doczekać świeżych soków:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *