Zimą szczególnie przydaje się dawka pysznych witamin pochodzących z owoców i warzyw. Ta pora roku nie jest tak bogata w kolorowe, soczyste i pachnące owoce, ale ma swoje smaki, które warto poznać i wykorzystać. Zimą też są pyszne i zdrowe warzywa i owoce, z których możemy przygotować soki, np. jarmuż. Zapraszam na przepisy na soki z jarmużu.
Jednym z takich warzyw jest jarmuż. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisami na soki z jarmużem, które bardzo lubimy. Do ich przygotowania użyłam takiego sprzętu. Robot MultiDo oprócz tego, że jest blenderem, w którym przygotowuję m.in. mleko roślinne, maszynką do mięsa, młynkiem do kawy i tarką do warzyw jest również wyciskarką wolnoobrotową, która bardzo dobrze się sprawdza.
Dlaczego przepisy z jarmużu?
Dlaczego akurat jarmuż jest w tym wpisie głównym bohaterem? Poza tym, że zima to sezon na to warzywo, to oczywiście dlatego, że jest bardzo zdrowy i odżywczy. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, mnóstwo żelaza, witaminy C, witaminy K, jak i witaminy A odpowiedzialnej za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Posiada bardzo dużo antyoksydantów, dzięki którym nasz organizm jest odporny na różne choroby. Warto więc po niego sięgać nie tylko w formie soków, ale również zastępując nim sałatę w sałatkach, czy na kanapkach, przygotowując pesto, czy jako dodatek do zup i innych dań na ciepło.
Nie muszę Was już chyba dłużej namawiać do jedzenia jarmużu? 🙂 Przygotowałam 3 przepisy na soki z jarmużem. Mam nadzieję, że takie zielone soki będą Wam towarzyszyły tej zimy, podnosiły Waszą odporność i dodawały energii! 🙂
3 przepisy na soki z jarmużem:
Sok z jarmużem i zieloną pietruszką:
Składniki:
- 2 szklanki jarmużu
- 1 duży lub 2 małe pęczki zielonej pietruszki
- 2 jabłka (z twardym, soczystym miąższem)
- 1/4 obranej limonki
- 0,5 cm kawałek imbiru
Sok z jarmużem i szpinakiem
Składniki:
- 1 szklanka jarmużu
- 2 szklanki młodego szpinaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 ogórka zielonego długiego
- 2 jabłka
- 1/4-1/2 obranej cytryny
Sok z jarmużem i kiwi
- 2 szklanki jarmużu
- 3 owoce kiwi
- 2 jabłka
- 1/2 cm kawałek imbiru
Z tych porcji wychodzi ok. 300-400 ml soku. Warzywa i owoce myję, kroję na kawałki, które łatwo przejdą przez otwór wyciskarki. Kiwi i cytrynę, czy limonkę obieram ze skórki. Wyciskam i przelewam do szklanki 🙂 Na zdrowie!
Poniżej przepisy w wersji do druku:
3 przepisy na soki z jarmużem z wyciskarki
Składniki
Sok z jarmużem i zieloną pietruszką
- 2 szklanki jarmużu
- 1 duży pęczek zielonej pietruszki lub 2 małe
- 2 jabłka z twardym, soczystym miąższem
- 1/4 obranej limonki
- 0,5 cm imbiru
Sok z jarmużem i szpinakiem
- 1 szklanka jarmużu
- 2 szklanki młodego szpinaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 0,5 długiego zielonego ogórka
- 2 jabłka z twardym, soczystym miąższem
- 1/4-1/2 obranej cytryny
Sok z jarmużem i kiwi
- 2 szklanki jarmużu
- 3 kiwi
- 2-3 jabłka z twardym, soczystym miąższem
- 0,5 cm imbiru
Cześć!
Bardzo zaciekawiłas mnie wyciskarką. Myślałam, że są tylko drogie. Poczytałam o tym produkcie i jestem już prawie zdecydowana by go kupić.
Mogłabyś coś o nim więcej powiedziec? Jak się sprawuje? Jest kilka stopni klarowności soku? Są jakieś warzywa których nie mogłaś użyć do zrobienia soku?
A jak pozostałe elementy? Używasz szatkownicy do warzyw?
Dziękuję! Nie mogę się doczekać świeżych soków:)