Ten przepis na szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy miał się nie pojawić na blogu. Chciałam go umieścić w e-booku, nad którym pracuję ze śniadaniami bez glutenu i nabiału. Plany są jednak po to, by je zmieniać, a zdjęcie omleta na moim Instagramie wywołało duże poruszenie, w związku z tym postanowiłam przepisem podzielić się ze wszystkimi Czytelnikami bloga. E-book na tym nie ucierpi, wymyśliłam coś równie pysznego, czym go w e-booku zastąpię 🙂
Przepis na ten wegański omlet z ciecierzycy jest niesamowicie prosty, a powstały omlet do złudzenia przypomina ten jajeczny. Z takimi dodatkami prezentował się na talerzu nieziemsko! Aż zachęca do natychmiastowego skonsumowania 🙂
Piękny, zielony kolor wegański omlet zawdzięcza szpinakowi. Wszystkie składniki mieszam w malakserze, wylewam na patelnię i gotowe! Pozostaje dobór dodatków. Tutaj można puścić wodzę fantazji albo po prostu wyczyścić resztki z lodówki. Omlet można zrobić również w wersji słodkiej, z owocami.
Ja mój wegański omlet z ciecierzycy wypełniłam pastą z awokado, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i papryką. Smakował cudownie! W takiej formie omlet z ciecierzycy jest bardzo sycący, pełen zdrowych tłuszczy i witamin, żelaza, po prostu samo zdrowie na talerzu!
Zapraszam do wypróbowania, bo warto!
Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy z pastą z awokado
Składniki
Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy
- 120 g młodego szpinaku duża garść
- 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 0,5 łyżeczki soli czarnej kala namak opcjonalnie (nadaje jajeczny posmak)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki wody
- szczypta kurkumy dla koloru
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
pasta z awokado
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
dodatki
- kawałek papryki
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- garść rukoli
Wykonanie
- Do miski malaksera wsypuję umyty i osuszony szpinak. Rozdrabniam.
- Wsypuję resztę składników suchych i wodę. Miksuję do połączenia się składników. Odstawiam na czas przygotowania dodatków.
- Przygotowuję pastę z awokado: Awokado kroję na pół, wyciągam pestkę i wydrążam środek. Rozgniatam widelcem na gładką pastę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, sok z cytryny.
- Dodatki myję, pomidorki kroję na pół, paprykę w wygodne paseczki.
- Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wlewam łyżkę oleju. Rozprowadzam po całej patelni. Wlewam masę omletową, wyrównuję na całej powierzchni patelni. Czekam, aż masa się zetnie i zacznie odchodzić od dna. Jeśli w jakimś miejscu przywarło, lekko podważam i ruszam patelnią, by cały placek zaczął "jeździć po patelni" 😉 Obracam na drugą stronę, podrzucając jak naleśnik, ale możesz użyć do tego dużego talerza. Przyłóż go do patelni, odwróć patelnię do góry nogami, by go przełożyć na talerz. Później zsuń omlet z talerza z powrotem na patelnię, by podsmażył się z drugiej strony (mam nadzieję, że nie brzmi to zawile 😉 ) Smażę z drugiej strony kilka minut.
- Gotowy omlet wykładam na talerz, na połowie rozsmarowuję awokado, na to dodatki i przykrywam ostrożnie drugą połową omleta. Podaję od razu, na ciepło. Smacznego!
Zachęcam do przejrzenia innych pyszności na śniadanie czy kolację:
Przepis bardzo mi się podoba, ale czy wyjdzie z inną mąką? np. ryżową? albo po prostu pszenną?
muszę przez internet zamówić , bo nigdzie nie ma :/ dziekuję
Czy można pominąć płatki drożdżowe? ewentualnie czymś zamienić? drożdźami w proszku ?
Można pominąć. Drożdże piekarnicze to zupełnie inny produkt. Jednak jeśli masz możliwość kupienia tych nieaktywnych drożdży to zachęcam. Dodaję je do wielu dań, dodają smaku 🙂