fbpx

Owsiane bułki bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Owsiane bułki bezglutenowe i wegańskieDziś mam super pyszne, owsiane bułki bezglutenowe i wegańskie. Prosty przepis, nic specjalnego, a wyszły naprawdę smaczne! Historia powstania tego przepisu zaczęła się od pączków. Kto pamięta posty na facebooku i relację z Instagrama? Jeśli nie pamiętasz, to już wyjaśniam. Miałam zamiar zrobić pączki bezglutenowe i wegańskie. Część zaczęłam smażyć, resztę miałam w planach upiec w razie, gdyby smażenie nie poszło po mojej myśli. Niestety smażenie rzeczywiście po mojej myśli nie poszło. Pączki nie urosły, wchłonęły jak gąbka tłuszcz i ogólnie były jedną wielką katastrofą. Te pieczone również zbytnio nie wyrosły i były dość twarde, ale ich struktura wewnątrz była całkiem ciekawa. Kiedy moja córeczka skradała się do kuchni po dodatkową porcję tych „pączków”  pomyślałam, że skoro jej smakują, struktura jest całkiem fajna, to może przerobię przepis, zmodyfikuję go trochę? Dodam sody, by je podnieść, aquafaby, by je skleić i liczyłam, że coś z tego wyjdzie. No i wyszło! Wyszło tak, że sama byłam zaskoczona! Owsiane bułeczki są mięciutkie, nie kruszą się, przypominają do złudzenia glutenowe odpowiedniki. Pasują i na słodko i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Przechowane w woreczku są miękkie i pyszne nawet następnego dnia.

PS. Pączki też wyszły. Na blogu od jakiegoś czasu jest przepis, więc zapraszam na pączki bezglutenowe i wegańskie pod tym linkiem KLIK

Wracając do bezglutenowych i wegańskich owsianych bułek. Zmontowałam taki krótki filmik. Nie zwracajcie uwagi na słabą jakość. Wstawiam go, bo może Wam pomóc podczas wykonania przepisu. Widać na nim jaką konsystencję powinno mieć ciasto po wyrośnięciu w misce. No i oczywiście możecie na nim zobaczyć jak te bułeczki prezentują się po przekrojeniu 🙂 Dajcie znać czy taka forma jest  jakiś sposób pomocna? Może częściej będę nagrywać 😉 W bezglutenowych i wegańskich wypiekach konsystencja ciasta jest dość istotna, więc może jest to jakiś sposób, by moje przepisy Wam zawsze wychodziły? Co o tym myślicie?

A teraz zapraszam na filmik i niżej przepis na pyszne, owsiane bułki bezglutenowe i wegańskie.

Aha i jeszcze jedna informacja 🙂  Założyłam grupę na Facebooku. Na razie grupa nosi roboczy tytuł: Aquafaba- wypieki i dania bez jajek i innych alergenów. Chciałabym, by było to miejsce, w którym dzielimy się naszymi wypiekami bez jajek, mleka i glutenu z użyciem aquafaby. Gdzie dzielimy się naszymi odkryciami w zastosowaniu zalewy z ciecierzycy, a także gdzie możemy uzyskać porady jak jej używać, by wszystko się udało. Jak również  wskazówki,  dlaczego się nie udało. Jeśli Cię interesuje tan temat, to bardzo serdecznie zapraszam! Dołącz do grupy 🙂

(Visited 3 290 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Owsiane bułki bezglutenowe i wegańskie
Porcje
sztuk
Składniki
  • 220 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 220 g mąki (skrobii) ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Porcje
sztuk
Składniki
  • 220 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 220 g mąki (skrobii) ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Drożdże kruszę do małej miseczki. Dodaję łyżeczkę cukru i zalewam 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiam na 10 minut
  2. W dużej misce mieszam mąki, sól i sodę oczyszczoną.
  3. Wlewam rozczyn drożdży, aquafabę, ocet i olej oraz wodę. Mieszam łyżką. Konsystencja będzie dość rzadka. Nie da się wyrabiać ręką, ale po wyrośnięciu powinna być taka jak na filmiku wyżej. Odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  4. Po tym czasie ręką wyrabiam ciasto jak na filmiku. Jeśli ciasto jest za suche i się kruszy, dolej wody, a jeśli za mokre i nie da się z niego utworzyć ręką bułeczek, dosyp odrobinę więcej mąki owsianej. Formułuję średniej wielkości bułeczki
  5. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem, nacinam i przykrywam ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Piekarnik nagrzewam w tym czasie do 180 st.C bez termoobiegu - grzałka góra dół.
  6. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika na ok 12-15 minut.
  7. Studzę na kratce. Smacznego!

  1. Hej, upiekłam wczoraj bułki, ale tak samo jak przy pączkach, ciasto wyszło mi mega klejące i tutaj nie dało się specjalnie wyrobić. Myślisz, ze to może być wina użycia jajka zamiast aquafaby? Może użycie gumy ksantanowej by coś dało? Pączki, mimo tego, że nie wyrosły, były sprężyste i „napowietrzone”.
    pozdrawiam

    1. Możliwe, że jajko bardziej rozrzedziło ciasto niż aquafaba i dlatego tak się stało. Odrobina mąki dodatkowo powinna pomóc. Dobrze, że pączki były ok 🙂 Smakowały? 🙂

  2. Mi nie wyrosły niestety. Upiekłam ale wyszły glutki. Nie bardzo mam pojęcie czemu nie urosły. Dam jeszcze jedną szansę 🙂

  3. Zrobiłam. Właśnie rosną. Oby wyszły smaczne bo na diecie synek od niedawna i bardzo smutny, że pieczywa jeść nie może.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *