You are currently viewing Łazanki z białej kapusty i bezglutenowy makaron łazanki
Łazanki z białej kapusty i bezglutenowy makaron łazanki

Łazanki, to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je dość często, bo wszyscy bardzo je lubiliśmy. Jestem przyzwyczajona do tego, że w łazankach jest określony kształt makaronu i z innym po prostu mi nie smakuje. Dlatego wolałam sama zrobić bezglutenowy makaron łazanki, niż korzystać z takich w innym kształcie, które są dostępne w okolicznych sklepach.

Łazanki z białej kapusty przepis na bezglutenowy makaron łazanki

Takie bezglutenowe makarony dostępne w sklepach, są najczęściej na mące kukurydzianej, której raczej unikamy, poza tym nie za bardzo nam smakują.

Przepis na bezglutenowy makaron łazanki

Bezglutenowy makaron łazanki zrobiłam z mojej ostatnio ulubionej mieszanki trzech bezglutenowych mąk. Ryżowej, owsianej i skrobi ziemniaczanej. Owsianą możecie ewentualnie zamienić na gryczaną z kaszy gryczanej niepalonej, skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką. Jeśli nie możecie użyć mąki ryżowej, to można spróbować ją pominąć i dać więcej mąki owsianej/gryczanej. Jednak właśnie z taką mieszanką mąk ciasto wyszło bardzo fajne, elastyczne jak plastelina, kolor makaronu był bardzo jasny, podobny do tego glutenowego, co dla moich dzieci nie jest bez znaczenia 😉 W smaku również jest całkiem, całkiem 🙂 Po ugotowaniu zachowywał swój kształt, jedynie lekko się kleił, więc dodałam oleju do wody, w której się gotował i po odcedzeniu przelałam mój bezglutenowy makaron zimną wodą.

Przygotowanie takiego domowego bezglutenowego makaronu nie zajęło mi dużo czasu. Myślę, że smak jest dużo lepszy niż makaronów bezglutenowych sklepowych, przynajmniej tych kukurydzianych, których próbowałam. Poza tym taki domowy makaron na pewno jest znacznie zdrowszy od kukurydzianych, z kukurydzy pełnej GMO.

Kupujecie bezglutenowy makaron? Można znacie jakieś dostępne w sklepach, które są warte uwagi? Dajcie znać, będę wdzięczna 🙂 Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla Was pomocny i będziecie z niego korzystać 🙂 Zachęcam do tego 🙂

Łazanki z białej kapusty przepis na bezglutenowy makaron łazanki

Bezglutenowy makaron łazanki

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Przepis na bezglutenowy makaron łazanki

  • 100 g mąki ryżowej jasnej
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ok. 0,5 szklanki wody u mnie szklanka to 250ml
  • 1 łyżeczka soli do gotowania
  • 1 łyżka oleju do gotowania

Łazanki z białej kapusty

  • 0,5 małej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • ok 250 g kiełbasy
  • olej lub smalec do smażenia opcjonalnie (jeśli mam tłusty boczek, nie dodaję już dodatkowego tłuszczu)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Bezglutenowy makaron łazanki

  • W misce mieszam mąki, sól, wlewam oliwę i 0,5 szklanki wody. Mieszam i kiedy ciasto zaczyna się sklejać wyrabiam ręką. W razie czego dolewam wody i wyrabiam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne jak plastelina.
  • Dzielę ciasto na 3 części i każdą podsypując mąką ryżową, wałkuję najcieniej jak się da. Pozostałe części ciasta leżą przykryte miseczką, by nie wyschły.
  • Placek ciasta kroję w paski, następnie w poprzek pod kątem, by powstały romby. Wsypuję łazanki na osolony wrzątek z łyżką oleju i gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. Przecedzam i przelewam zimną wodą. Najlepiej jest ugotować makaron w dwóch partiach w dużej ilości wody.

Bezglutenowe łazanki z białej kapusty

  • Cebulę kroję w kostkę. Kapustę siekam w drobne paski. Boczek w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
  • Posiekaną kapustę zalewam 1 szklanką wrzątku, dodaję łyżeczkę soli i gotuję aż do miękkości.
  • Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, dodaję cebulę i smażę, aż się zeszkli i lekko przyrumieni. Wyjmuję boczek i cebulę, a na tą samą patelnię wkładam kiełbasę i podsmażam.
  • Ugotowaną kapustę odcedzam i łączę z podsmażoną kiełbasą, boczkiem i cebulą. Podmażam całość razem przez 2-3 minuty, dodaję ugotowany makaron łazanki i delikatnie mieszam. Doprawiam dużą ilością pieprzu czarnego i solę jeśli trzeba, uważając by nie przesadzić 😉 (boczek jest już słony, kapusta i łazanki gotowały się w osolonej wodzie )
  • Podaję na ciepło. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Szukacie innych bezglutenowych dań? Może coś z tych propozycji Wam wpadnie w oko? Zachęcam do przejrzenia wszystkich bezglutenowych przepisów, trochę się tego uzbierało 😉

 

(Visited 5 310 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma jeden komentarz

  1. Tom

    Makaron “glutenowy” suszę i potem przechowuję w suchym, chłodnym miejscu naprawdę długo. Myślisz, że Twoje łazanki, oczywiście surowe, przed ugotowaniem też można wysuszyć i przechowywać jakiś czas? Nie pokruszą się? Próbowałaś tak robić? Po prostu szukam sposobu, żeby zrobić ich więcej i przez np. 2 miesiące móc z nich korzystać….
    Pozdrawiam ciepło, przedświątecznie 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating