olej lub smalec do smażeniaopcjonalnie (jeśli mam tłusty boczek, nie dodaję już dodatkowego tłuszczu)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Bezglutenowy makaron łazanki
W misce mieszam mąki, sól, wlewam oliwę i 0,5 szklanki wody. Mieszam i kiedy ciasto zaczyna się sklejać wyrabiam ręką. W razie czego dolewam wody i wyrabiam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne jak plastelina.
Dzielę ciasto na 3 części i każdą podsypując mąką ryżową, wałkuję najcieniej jak się da. Pozostałe części ciasta leżą przykryte miseczką, by nie wyschły.
Placek ciasta kroję w paski, następnie w poprzek pod kątem, by powstały romby. Wsypuję łazanki na osolony wrzątek z łyżką oleju i gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. Przecedzam i przelewam zimną wodą. Najlepiej jest ugotować makaron w dwóch partiach w dużej ilości wody.
Bezglutenowe łazanki z białej kapusty
Cebulę kroję w kostkę. Kapustę siekam w drobne paski.
Boczek w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
Posiekaną kapustę zalewam 1 szklanką wrzątku, dodaję łyżeczkę soli i gotuję aż do miękkości.
Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, dodaję cebulę i smażę, aż się zeszkli i lekko przyrumieni. Wyjmuję boczek i cebulę, a na tą samą patelnię wkładam kiełbasę i podsmażam.
Ugotowaną kapustę odcedzam i łączę z podsmażoną kiełbasą, boczkiem i cebulą. Podmażam całość razem przez 2-3 minuty, dodaję ugotowany makaron łazanki i delikatnie mieszam. Doprawiam dużą ilością pieprzu czarnego i solę jeśli trzeba, uważając by nie przesadzić ;) (boczek jest już słony, kapusta i łazanki gotowały się w osolonej wodzie )