Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Leniwe pierogi z kaszy jaglanejPod jednym z postów na Facebooku ( jeśli jeszcze nie polubiłaś/polubiłeś to może teraz jest ku temu okazja 😉 ) obiecałam przepis na wegańskie leniwe pierogi. Wcześniej robiłam tradycyjne, z serem, lecz bez jajek, gdyż ser biały moje dzieci w małych ilościach tolerują.

Kiedy pomyślałam o tym, z czego mogłabym zrobić takie wegańskie leniwe pierogi na myśl przyszedł mi ten przepis na farsz do pierogów ruskich bez sera. Kasza jaglana z dodatkiem soku z cytryny doskonale imituje serowy posmak. Stwierdziłam, że spróbuję ten pomysł wykorzystać i przerobić wegański farsz do ruskich pierogów na potrzeby stworzenia pierogów leniwych bez sera. Muszę przyznać, że eksperyment się udał.

Nazw ta potrawa ma co najmniej kilka. Leniwe pierogi, leniwe kluski, kopytka z serem…jakie jeszcze nazwy znacie? Jak się u Was mówi na to danie?

Tradycyjnie ciasto na leniwe pierogi składa się z twarogu, jajek, mąki pszennej z dodatkiem ziemniaczanej. Podaje się zazwyczaj z podsmażoną na masełku bułką tartą i cukrem. Taki smak pamiętam z dzieciństwa. Pyszne mięciutkie rozpływające się w ustach słodkie kluseczki.

Ja dziś zapraszam Was na przepis na wegańską wersję pierogów leniwych z kaszy jaglanej.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i choć trochę przypomni smak pysznych i mięciutkich serowych leniwych pierogów 🙂 Na pewno są bardziej syte niż tradycyjne ze względu na kaszę. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc takie pierogi leniwe są też bardziej fit, no chyba, że polejemy je dużą ilością tłuszczu i posypiemy toną białego cukru 🙂 Ja polecam ksylitol, cukier kokosowy lub inne dowolnie przez Was wybrane słodzidło 😉

Dajcie znać czy smakowały! Możecie wysłać również zdjęcia potraw z mojego bloga przygotowanych przez Was na mój adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com, a opublikuję je na moim profilu na Facebooku w albumie specjalnie na tę okoliczność stworzonym.

Wegańskie leniwe pierogi z kaszy jaglanej bezglutenowe

Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 8 min.
Łącznie 38 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 0,5 cytryny sok z połówki cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej (kokosowej, gryczanej, ryżowej lub jaglanej jaką tam macie pod ręką. Jeśli leniwe nie muszą być bezglutenowe użyjcie pszennej 🙂

Wykonanie

  • Kaszę jaglaną zalewam mlekiem roślinnym lub wodą i gotuję ok 15 minut. Jeśli kasza wsiąknie całą wodę można trochę dolać by się nie spaliła.
  • Ugotowaną kaszę jeszcze ciepłą blenduję chwilę z sokiem z połowy cytryny, ale nie na gładko tylko tak, by pozostały grudki.
  • Dodaję szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i ok połowy porcji pozostałej mąki. Dodaję w razie potrzeby resztę mąki obserwując konsystencję ciasta. Im więcej mąki dodamy tym twardsze będą pierogi, więc dodajemy tylko tyle by ciasto się dało ładnie wałkować.
  • Zawsze sprawdzam wrzucając kilka pierogów do wrzątku czy się rozpadają i jeśli jest ok, przygotowuję resztę pierogów.
  • Biorę kawałek ciasta i formułuję z niego wałek. Lekko rozpłaszczam i kroję nożem lekko na ukos małe pierożki. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia ok 5-8 minut
  • Podaję z ulubionym słodzidłem, podsmażoną na złoto bułką tartą ( można użyć bezglutenowej, lub pominąć) i cynamonem.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 32 988 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

52 Odpowiedzi do “Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie”

  1. 5 stars
    Już korzystałam z przepisu ponad 10 razy. Wspaniale za każdym razem. Mam w zapasie płatki jaglane. Czy dałoby się je wykorzystać do tego przepisu? Ile dać wtedy płatków? Wagowo tyle samo co kaszy? Za odpowiedź będę bardzo wdzięczna.

  2. Ansolutnie wspaniały przepis. Pierogi nie do odróżnienia od twarogowych, a mówię to jako wielka wielbicielka leniwych. Lubię na słodko, więc zamiast soli dałam łyżkę erytrolu i odrobinę stewii

      1. A ile wychodzi wtedy po ugotowaniu? Zostało mi trochę kaszy z obiadu i chciałam akurat wykorzystać żeby zrobić leniwe 🙂 będę wdzięczna za pomoc!

  3. Witam. A czy nadają się na drugi dzień do podgrzania? Muszę córce zrobić do przedszkola 😉 a może ciasto wytrzyma w lodówce i ugotować można rano? Dziekuje

  4. Właśnie, robię już mi ślinka cieknie. Zamiast bułki tartej przesmaze make z migdałów a poleje masłem z miodem! Mniam

  5. Baaaaardzo dziękuję za przepis! Odkąd moje córcie nie mogą mleka, pszenicy itd. bardzo trudno zadowolić je pod względem kulinarnym… Jednak kluseczki udowodniły, że można! Dziękujemy 🙂

  6. Leniwe rowniez wyprobowane rewelacyjny przepis smak zacny i potwierdzenie ze kasza jaglana sprawdza sie we wszystkim….
    serdecznie pozdrawiam

  7. Wspaniały przepis,te pierogi są po prostu wyśmienite,dodałam tylko do ciasta całą kostkę tofu natauralnego .Nawet mojemu synowi smakowało,chociaż kaszy jaglanej nie lubi,ale nie powiedziałam jemu z czego są zrobione Dziękuję serdecznie ❤

  8. czczę cię za ten przepis. od 2 miesiecy na diecie bez bmk i kluski leniwe to było to czego pragnełam. a te sa naprawde idealne

  9. Zupełnie nieświadomie zmodyfikowałam przepis. Pomyłkowo użyłam płatków jaglanych i miałam całą puszkę mleka kokosowego. Wyszło trochę rzadkie ciasto, ale zrobiły się super lane kluski – takie kładzione łyżką z deski od razu do wrzątku 🙂

  10. Byłam w szoku!! W końcu coś mi wyszłó i smakowało lepiej niż tradycyjne ..super..dzięki że Cię znalazłam! Może jakoś polubię dietę bezglutenową

  11. Przymierzam się do tego dania. Mam pytanie, jakiej bezglutenowej bułki tartej używasz? Czy można samemu coś takiego zrobić?

  12. Po dodaniu 1/4 szklanki mąki jaglanej i łyżki ziemniaczanej ciasto nadal jest takie że nie da się go zagnieść , bardzo się klei co robić ?

  13. Pierogi są wyśmienite. Zrobiłam porcję na 4 osoby, a 3 wpałaszowały to prawie na bezdechu 🙂 Dziękuję za super przepis 🙂

    1. My kaszę jaglaną najpierw nieco prażymy aż zacznie przyjemnie pachnieć potem na sitko i przelewamy wrzątkiem i dopiero gotujemy. Traci goryczkę

  14. Zrobiłam, tylko 2 razy większe proporcje i dodałam 1 jajko. Wyszły bardzo smaczne.
    Dziękuję za przepis – w imieniu swoim (bez glutenu) i córki (bez mleka, orzechów, kokosów i marchewki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *