Pod jednym z postów na Facebooku ( jeśli jeszcze nie polubiłaś/polubiłeś to może teraz jest ku temu okazja 😉 ) obiecałam przepis na wegańskie leniwe pierogi. Wcześniej robiłam tradycyjne, z serem, lecz bez jajek, gdyż ser biały moje dzieci w małych ilościach tolerują.
Kiedy pomyślałam o tym, z czego mogłabym zrobić takie wegańskie leniwe pierogi na myśl przyszedł mi ten przepis na farsz do pierogów ruskich bez sera. Kasza jaglana z dodatkiem soku z cytryny doskonale imituje serowy posmak. Stwierdziłam, że spróbuję ten pomysł wykorzystać i przerobić wegański farsz do ruskich pierogów na potrzeby stworzenia pierogów leniwych bez sera. Muszę przyznać, że eksperyment się udał.
Nazw ta potrawa ma co najmniej kilka. Leniwe pierogi, leniwe kluski, kopytka z serem…jakie jeszcze nazwy znacie? Jak się u Was mówi na to danie?
Tradycyjnie ciasto na leniwe pierogi składa się z twarogu, jajek, mąki pszennej z dodatkiem ziemniaczanej. Podaje się zazwyczaj z podsmażoną na masełku bułką tartą i cukrem. Taki smak pamiętam z dzieciństwa. Pyszne mięciutkie rozpływające się w ustach słodkie kluseczki.
Ja dziś zapraszam Was na przepis na wegańską wersję pierogów leniwych z kaszy jaglanej.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i choć trochę przypomni smak pysznych i mięciutkich serowych leniwych pierogów 🙂 Na pewno są bardziej syte niż tradycyjne ze względu na kaszę. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc takie pierogi leniwe są też bardziej fit, no chyba, że polejemy je dużą ilością tłuszczu i posypiemy toną białego cukru 🙂 Ja polecam ksylitol, cukier kokosowy lub inne dowolnie przez Was wybrane słodzidło 😉
Dajcie znać czy smakowały! Możecie wysłać również zdjęcia potraw z mojego bloga przygotowanych przez Was na mój adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com, a opublikuję je na moim profilu na Facebooku w albumie specjalnie na tę okoliczność stworzonym.
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie
Składniki
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
- 0,5 cytryny sok z połówki cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej (kokosowej, gryczanej, ryżowej lub jaglanej jaką tam macie pod ręką. Jeśli leniwe nie muszą być bezglutenowe użyjcie pszennej 🙂
Wykonanie
- Kaszę jaglaną zalewam mlekiem roślinnym lub wodą i gotuję ok 15 minut. Jeśli kasza wsiąknie całą wodę można trochę dolać by się nie spaliła.
- Ugotowaną kaszę jeszcze ciepłą blenduję chwilę z sokiem z połowy cytryny, ale nie na gładko tylko tak, by pozostały grudki.
- Dodaję szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i ok połowy porcji pozostałej mąki. Dodaję w razie potrzeby resztę mąki obserwując konsystencję ciasta. Im więcej mąki dodamy tym twardsze będą pierogi, więc dodajemy tylko tyle by ciasto się dało ładnie wałkować.
- Zawsze sprawdzam wrzucając kilka pierogów do wrzątku czy się rozpadają i jeśli jest ok, przygotowuję resztę pierogów.
- Biorę kawałek ciasta i formułuję z niego wałek. Lekko rozpłaszczam i kroję nożem lekko na ukos małe pierożki. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia ok 5-8 minut
- Podaję z ulubionym słodzidłem, podsmażoną na złoto bułką tartą ( można użyć bezglutenowej, lub pominąć) i cynamonem.
- Smacznego!
Boże kobieto jesteś cudotwórca. To jest jak 1 do 1go. Boskie
Karolinko, dziękuję z całego serca za ten przepis. Ja robiłam w termomikserze. Rewelacja. To naprawdę imituje smak leniwych z serem. Dałam tylko oprócz 2 łyżek mąki ziemniaczanej (robiąc podwójną porcję!) , 50 g mąki z sorgo i nie czuć było goryczki. Na szczęście zrobiłam podwójną porcję, bo dziecię i mąż by wyjadło wszystko i bym nawet nie spróbowała Dzięki serdeczne!!
Już korzystałam z przepisu ponad 10 razy. Wspaniale za każdym razem. Mam w zapasie płatki jaglane. Czy dałoby się je wykorzystać do tego przepisu? Ile dać wtedy płatków? Wagowo tyle samo co kaszy? Za odpowiedź będę bardzo wdzięczna.
Przepyszne . Dałam pół łyżeczki ksylitolu . Synek zachwycony a jest bardzo wybredny
Świetnie! Bardzo się cieszę 🙂
Ansolutnie wspaniały przepis. Pierogi nie do odróżnienia od twarogowych, a mówię to jako wielka wielbicielka leniwych. Lubię na słodko, więc zamiast soli dałam łyżkę erytrolu i odrobinę stewii
Czy polowa szklanki kaszy jaglanej dotyczy kaszy przed czy po ugotowaniu? 🙂
To dotyczy kaszy suchej, przed ugotowaniem 🙂
A ile wychodzi wtedy po ugotowaniu? Zostało mi trochę kaszy z obiadu i chciałam akurat wykorzystać żeby zrobić leniwe 🙂 będę wdzięczna za pomoc!
Z tego co pamiętam wychodzi trochę ponad szklanka
Witam. A czy nadają się na drugi dzień do podgrzania? Muszę córce zrobić do przedszkola 😉 a może ciasto wytrzyma w lodówce i ugotować można rano? Dziekuje
Można odgzać wrzucając do wrzątku lub podsmażyć 🙂
a jak zrobić bułkę bez masła?…
Na oleju lub margarynie.
Właśnie, robię już mi ślinka cieknie. Zamiast bułki tartej przesmaze make z migdałów a poleje masłem z miodem! Mniam
Baaaaardzo dziękuję za przepis! Odkąd moje córcie nie mogą mleka, pszenicy itd. bardzo trudno zadowolić je pod względem kulinarnym… Jednak kluseczki udowodniły, że można! Dziękujemy 🙂
To ja dziękuję za taki miły komentarz! Cieszę się, że im smakowały 🙂
Leniwe rowniez wyprobowane rewelacyjny przepis smak zacny i potwierdzenie ze kasza jaglana sprawdza sie we wszystkim….
serdecznie pozdrawiam
Super! Świetnie, że korzystasz z przepisów 🙂 dziękuję bardzo za komentarze! :*
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną, gdy nie możemy ziemniaków, ryżu i kukurydzy? 🙁
Skrobią z tapioki 🙂
Wspaniały przepis,te pierogi są po prostu wyśmienite,dodałam tylko do ciasta całą kostkę tofu natauralnego .Nawet mojemu synowi smakowało,chociaż kaszy jaglanej nie lubi,ale nie powiedziałam jemu z czego są zrobione Dziękuję serdecznie ❤
Czy można czymś zamienić cytrynę lub jej nie dodawać? U nas nie można cytrusów
musiało by być coś kwaśnego, co sprawi, że kasza nabierze serowego smaku. Można spróbować z sokiem pomidorowym lub z kiszonek 🙂 Ewentualnie można pominąć ten dodatek 🙂
czczę cię za ten przepis. od 2 miesiecy na diecie bez bmk i kluski leniwe to było to czego pragnełam. a te sa naprawde idealne
czy do klusek mogę make z tambinamburu zamiast ziemniaczanej, dzieci walczą z candidia i nie mogą skrobi również
Niestety nie miałam styczności z tą mąką, więc nie wiem jak się zachowa w tym przepisie.
Ok dziękuję idę blendowac
To powodzenia i smacznego obiadu życzę 🙂
To jest pół szklanki kaszy suchej czy ugotowanej
suchej 🙂
Zupełnie nieświadomie zmodyfikowałam przepis. Pomyłkowo użyłam płatków jaglanych i miałam całą puszkę mleka kokosowego. Wyszło trochę rzadkie ciasto, ale zrobiły się super lane kluski – takie kładzione łyżką z deski od razu do wrzątku 🙂
O, super że wyszłaś z opresji obronną ręką! 😀
Byłam w szoku!! W końcu coś mi wyszłó i smakowało lepiej niż tradycyjne ..super..dzięki że Cię znalazłam! Może jakoś polubię dietę bezglutenową
Ale mi miło! Strasznie się cieszę! Dziękuję za ten komentarz :*
Przymierzam się do tego dania. Mam pytanie, jakiej bezglutenowej bułki tartej używasz? Czy można samemu coś takiego zrobić?
Ja robię sama z resztek bezglutenowego chleba, ale można kupić gotową. Fajnie się spradza panier z ciecierzycy i jest dostępny w marketach.
Po dodaniu 1/4 szklanki mąki jaglanej i łyżki ziemniaczanej ciasto nadal jest takie że nie da się go zagnieść , bardzo się klei co robić ?
Widocznie kasza była bardziej mokra niż u mnie, albo za ciepła. Jak wystygnie, to powinno być ok a jeśli nie, to trzeba dodać trochę więcej mąki. 🙂
Pierogi są wyśmienite. Zrobiłam porcję na 4 osoby, a 3 wpałaszowały to prawie na bezdechu 🙂 Dziękuję za super przepis 🙂
O, super! Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Pozdrawiam!
Mi wyszły trochę gorzkawe w smaku, a kaszę namaczałam i opłukałam. Może to przez cytrynę? Wam tez wychodzą takie lekko goryczkowe?
My kaszę jaglaną najpierw nieco prażymy aż zacznie przyjemnie pachnieć potem na sitko i przelewamy wrzątkiem i dopiero gotujemy. Traci goryczkę
Zrobiłam, tylko 2 razy większe proporcje i dodałam 1 jajko. Wyszły bardzo smaczne.
Dziękuję za przepis – w imieniu swoim (bez glutenu) i córki (bez mleka, orzechów, kokosów i marchewki).
Cieszę się, że smakowały 🙂 Super!
I po co te jaja? Ten przepis jest genialny. Właśnie się nimi obzeram
Zrobiłam. Wyszło pycha. Nawet z mlekiem krowim,
Super! Cieszę się bardzo 😀 i polecam na przyszłość 😉
Boże ludzie nie modyfikujcie wegańskich przepisów. Czy ty kobieto wiesz co znaczy wegańskie?
Są na mojej liście od momentu jak zobaczyłam je na Instagramie 🙂
Super, mam nadzieję, że Ci posmakują! 🙂
Po prostu pyszne! Zrobiłam podwójna porcje i najadła się cała 4osobowa rodzina. Dzięki za inspiracje
Super! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Oooo takich jeszcze nie jadłam 🙂 kaszę jaglaną wręcz uwielbiam więc koniecznie muszę wypróbować przepis!!!
Wypróbuj i daj znać czy smakowały! 🙂
kiedyś nie lubiłam kaszy jaglanej, a teraz coraz częściej po nią sięgam 🙂
Twoje leniwce bardzo kuszą 😉