Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Leniwe pierogi z kaszy jaglanejPod jednym z postów na Facebooku ( jeśli jeszcze nie polubiłaś/polubiłeś to może teraz jest ku temu okazja 😉 ) obiecałam przepis na wegańskie leniwe pierogi. Wcześniej robiłam tradycyjne, z serem, lecz bez jajek, gdyż ser biały moje dzieci w małych ilościach tolerują.

Kiedy pomyślałam o tym, z czego mogłabym zrobić takie wegańskie leniwe pierogi na myśl przyszedł mi ten przepis na farsz do pierogów ruskich bez sera. Kasza jaglana z dodatkiem soku z cytryny doskonale imituje serowy posmak. Stwierdziłam, że spróbuję ten pomysł wykorzystać i przerobić wegański farsz do ruskich pierogów na potrzeby stworzenia pierogów leniwych bez sera. Muszę przyznać, że eksperyment się udał.

Nazw ta potrawa ma co najmniej kilka. Leniwe pierogi, leniwe kluski, kopytka z serem…jakie jeszcze nazwy znacie? Jak się u Was mówi na to danie?

Tradycyjnie ciasto na leniwe pierogi składa się z twarogu, jajek, mąki pszennej z dodatkiem ziemniaczanej. Podaje się zazwyczaj z podsmażoną na masełku bułką tartą i cukrem. Taki smak pamiętam z dzieciństwa. Pyszne mięciutkie rozpływające się w ustach słodkie kluseczki.

Ja dziś zapraszam Was na przepis na wegańską wersję pierogów leniwych z kaszy jaglanej.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i choć trochę przypomni smak pysznych i mięciutkich serowych leniwych pierogów 🙂 Na pewno są bardziej syte niż tradycyjne ze względu na kaszę. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc takie pierogi leniwe są też bardziej fit, no chyba, że polejemy je dużą ilością tłuszczu i posypiemy toną białego cukru 🙂 Ja polecam ksylitol, cukier kokosowy lub inne dowolnie przez Was wybrane słodzidło 😉

Dajcie znać czy smakowały! Możecie wysłać również zdjęcia potraw z mojego bloga przygotowanych przez Was na mój adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com, a opublikuję je na moim profilu na Facebooku w albumie specjalnie na tę okoliczność stworzonym.

(Visited 6 148 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 8 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 0,5 cytryny sok z połówki cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej (kokosowej, gryczanej, ryżowej lub jaglanej jaką tam macie pod ręką. Jeśli leniwe nie muszą być bezglutenowe użyjcie pszennej 🙂
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 8 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 0,5 cytryny sok z połówki cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej (kokosowej, gryczanej, ryżowej lub jaglanej jaką tam macie pod ręką. Jeśli leniwe nie muszą być bezglutenowe użyjcie pszennej 🙂
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną zalewam mlekiem roślinnym lub wodą i gotuję ok 15 minut. Jeśli kasza wsiąknie całą wodę można trochę dolać by się nie spaliła.
  2. Ugotowaną kaszę jeszcze ciepłą blenduję chwilę z sokiem z połowy cytryny, ale nie na gładko tylko tak, by pozostały grudki.
  3. Dodaję szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i ok połowy porcji pozostałej mąki. Dodaję w razie potrzeby resztę mąki obserwując konsystencję ciasta. Im więcej mąki dodamy tym twardsze będą pierogi, więc dodajemy tylko tyle by ciasto się dało ładnie wałkować.
  4. Zawsze sprawdzam wrzucając kilka pierogów do wrzątku czy się rozpadają i jeśli jest ok, przygotowuję resztę pierogów.
  5. Biorę kawałek ciasta i formułuję z niego wałek. Lekko rozpłaszczam i kroję nożem lekko na ukos małe pierożki. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia ok 5-8 minut
  6. Podaję z ulubionym słodzidłem, podsmażoną na złoto bułką tartą ( można użyć bezglutenowej, lub pominąć) i cynamonem.
  7. Smacznego!

  1. Mi wyszły trochę gorzkawe w smaku, a kaszę namaczałam i opłukałam. Może to przez cytrynę? Wam tez wychodzą takie lekko goryczkowe?

  2. Zrobiłam, tylko 2 razy większe proporcje i dodałam 1 jajko. Wyszły bardzo smaczne.
    Dziękuję za przepis – w imieniu swoim (bez glutenu) i córki (bez mleka, orzechów, kokosów i marchewki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *