You are currently viewing Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie
Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Leniwe pierogi z kaszy jaglanejPod jednym z postów na Facebooku ( jeśli jeszcze nie polubiłaś/polubiłeś to może teraz jest ku temu okazja 😉 ) obiecałam przepis na wegańskie leniwe pierogi. Wcześniej robiłam tradycyjne, z serem, lecz bez jajek, gdyż ser biały moje dzieci w małych ilościach tolerują.

Kiedy pomyślałam o tym, z czego mogłabym zrobić takie wegańskie leniwe pierogi na myśl przyszedł mi ten przepis na farsz do pierogów ruskich bez sera. Kasza jaglana z dodatkiem soku z cytryny doskonale imituje serowy posmak. Stwierdziłam, że spróbuję ten pomysł wykorzystać i przerobić wegański farsz do ruskich pierogów na potrzeby stworzenia pierogów leniwych bez sera. Muszę przyznać, że eksperyment się udał.

Nazw ta potrawa ma co najmniej kilka. Leniwe pierogi, leniwe kluski, kopytka z serem…jakie jeszcze nazwy znacie? Jak się u Was mówi na to danie?

Tradycyjnie ciasto na leniwe pierogi składa się z twarogu, jajek, mąki pszennej z dodatkiem ziemniaczanej. Podaje się zazwyczaj z podsmażoną na masełku bułką tartą i cukrem. Taki smak pamiętam z dzieciństwa. Pyszne mięciutkie rozpływające się w ustach słodkie kluseczki.

Ja dziś zapraszam Was na przepis na wegańską wersję pierogów leniwych z kaszy jaglanej.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i choć trochę przypomni smak pysznych i mięciutkich serowych leniwych pierogów 🙂 Na pewno są bardziej syte niż tradycyjne ze względu na kaszę. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc takie pierogi leniwe są też bardziej fit, no chyba, że polejemy je dużą ilością tłuszczu i posypiemy toną białego cukru 🙂 Ja polecam ksylitol, cukier kokosowy lub inne dowolnie przez Was wybrane słodzidło 😉

Dajcie znać czy smakowały! Możecie wysłać również zdjęcia potraw z mojego bloga przygotowanych przez Was na mój adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com, a opublikuję je na moim profilu na Facebooku w albumie specjalnie na tę okoliczność stworzonym.

Wegańskie leniwe pierogi z kaszy jaglanej bezglutenowe

Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Do złudzenia przypominają te tradycyjne!
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: kasza jaglana, Wegański ser
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 8 min.
Łącznie 38 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 0,5 cytryny sok z połówki cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej (kokosowej, gryczanej, ryżowej lub jaglanej jaką tam macie pod ręką. Jeśli leniwe nie muszą być bezglutenowe użyjcie pszennej 🙂

Wykonanie

  • Kaszę jaglaną zalewam mlekiem roślinnym lub wodą i gotuję ok 15 minut. Jeśli kasza wsiąknie całą wodę można trochę dolać by się nie spaliła.
  • Ugotowaną kaszę jeszcze ciepłą blenduję chwilę z sokiem z połowy cytryny, ale nie na gładko tylko tak, by pozostały grudki.
  • Dodaję szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i ok połowy porcji pozostałej mąki. Dodaję w razie potrzeby resztę mąki obserwując konsystencję ciasta. Im więcej mąki dodamy tym twardsze będą pierogi, więc dodajemy tylko tyle by ciasto się dało ładnie wałkować.
  • Zawsze sprawdzam wrzucając kilka pierogów do wrzątku czy się rozpadają i jeśli jest ok, przygotowuję resztę pierogów.
  • Biorę kawałek ciasta i formułuję z niego wałek. Lekko rozpłaszczam i kroję nożem lekko na ukos małe pierożki. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia ok 5-8 minut
  • Podaję z ulubionym słodzidłem, podsmażoną na złoto bułką tartą ( można użyć bezglutenowej, lub pominąć) i cynamonem.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 59 403 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 56 komentarzy

  1. Sylwia

    5 stars
    Boże kobieto jesteś cudotwórca. To jest jak 1 do 1go. Boskie

  2. Natalia

    5 stars
    Karolinko, dziękuję z całego serca za ten przepis. Ja robiłam w termomikserze. Rewelacja. To naprawdę imituje smak leniwych z serem. Dałam tylko oprócz 2 łyżek mąki ziemniaczanej (robiąc podwójną porcję!) , 50 g mąki z sorgo i nie czuć było goryczki. Na szczęście zrobiłam podwójną porcję, bo dziecię i mąż by wyjadło wszystko i bym nawet nie spróbowała Dzięki serdeczne!!

  3. Ewa

    5 stars
    Już korzystałam z przepisu ponad 10 razy. Wspaniale za każdym razem. Mam w zapasie płatki jaglane. Czy dałoby się je wykorzystać do tego przepisu? Ile dać wtedy płatków? Wagowo tyle samo co kaszy? Za odpowiedź będę bardzo wdzięczna.

  4. Iwona

    5 stars
    Przepyszne . Dałam pół łyżeczki ksylitolu . Synek zachwycony a jest bardzo wybredny

  5. Anna

    Ansolutnie wspaniały przepis. Pierogi nie do odróżnienia od twarogowych, a mówię to jako wielka wielbicielka leniwych. Lubię na słodko, więc zamiast soli dałam łyżkę erytrolu i odrobinę stewii

  6. Kasia

    Czy polowa szklanki kaszy jaglanej dotyczy kaszy przed czy po ugotowaniu? 🙂

      1. Maria

        A ile wychodzi wtedy po ugotowaniu? Zostało mi trochę kaszy z obiadu i chciałam akurat wykorzystać żeby zrobić leniwe 🙂 będę wdzięczna za pomoc!

  7. Paulina

    Witam. A czy nadają się na drugi dzień do podgrzania? Muszę córce zrobić do przedszkola 😉 a może ciasto wytrzyma w lodówce i ugotować można rano? Dziekuje

  8. ala

    a jak zrobić bułkę bez masła?…

  9. Lakima

    Właśnie, robię już mi ślinka cieknie. Zamiast bułki tartej przesmaze make z migdałów a poleje masłem z miodem! Mniam

  10. Kasia Cicha

    Baaaaardzo dziękuję za przepis! Odkąd moje córcie nie mogą mleka, pszenicy itd. bardzo trudno zadowolić je pod względem kulinarnym… Jednak kluseczki udowodniły, że można! Dziękujemy 🙂

  11. DOTKA

    Leniwe rowniez wyprobowane rewelacyjny przepis smak zacny i potwierdzenie ze kasza jaglana sprawdza sie we wszystkim….
    serdecznie pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Super! Świetnie, że korzystasz z przepisów 🙂 dziękuję bardzo za komentarze! :*

  12. MandraSala

    Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną, gdy nie możemy ziemniaków, ryżu i kukurydzy? 🙁

  13. Magdalena

    Wspaniały przepis,te pierogi są po prostu wyśmienite,dodałam tylko do ciasta całą kostkę tofu natauralnego .Nawet mojemu synowi smakowało,chociaż kaszy jaglanej nie lubi,ale nie powiedziałam jemu z czego są zrobione Dziękuję serdecznie ❤

  14. Paulina

    Czy można czymś zamienić cytrynę lub jej nie dodawać? U nas nie można cytrusów

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      musiało by być coś kwaśnego, co sprawi, że kasza nabierze serowego smaku. Można spróbować z sokiem pomidorowym lub z kiszonek 🙂 Ewentualnie można pominąć ten dodatek 🙂

  15. Honorata

    czczę cię za ten przepis. od 2 miesiecy na diecie bez bmk i kluski leniwe to było to czego pragnełam. a te sa naprawde idealne

  16. Karolina

    czy do klusek mogę make z tambinamburu zamiast ziemniaczanej, dzieci walczą z candidia i nie mogą skrobi również

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niestety nie miałam styczności z tą mąką, więc nie wiem jak się zachowa w tym przepisie.

  17. Martu

    Ok dziękuję idę blendowac

  18. Martu

    To jest pół szklanki kaszy suchej czy ugotowanej

  19. Jola

    Zupełnie nieświadomie zmodyfikowałam przepis. Pomyłkowo użyłam płatków jaglanych i miałam całą puszkę mleka kokosowego. Wyszło trochę rzadkie ciasto, ale zrobiły się super lane kluski – takie kładzione łyżką z deski od razu do wrzątku 🙂

  20. Efka

    Byłam w szoku!! W końcu coś mi wyszłó i smakowało lepiej niż tradycyjne ..super..dzięki że Cię znalazłam! Może jakoś polubię dietę bezglutenową

  21. Agnieszka

    Przymierzam się do tego dania. Mam pytanie, jakiej bezglutenowej bułki tartej używasz? Czy można samemu coś takiego zrobić?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja robię sama z resztek bezglutenowego chleba, ale można kupić gotową. Fajnie się spradza panier z ciecierzycy i jest dostępny w marketach.

  22. Jagoda

    Po dodaniu 1/4 szklanki mąki jaglanej i łyżki ziemniaczanej ciasto nadal jest takie że nie da się go zagnieść , bardzo się klei co robić ?

    1. Awatar użytkownika

      Widocznie kasza była bardziej mokra niż u mnie, albo za ciepła. Jak wystygnie, to powinno być ok a jeśli nie, to trzeba dodać trochę więcej mąki. 🙂

  23. Cecylia

    Pierogi są wyśmienite. Zrobiłam porcję na 4 osoby, a 3 wpałaszowały to prawie na bezdechu 🙂 Dziękuję za super przepis 🙂

  24. Laura

    Mi wyszły trochę gorzkawe w smaku, a kaszę namaczałam i opłukałam. Może to przez cytrynę? Wam tez wychodzą takie lekko goryczkowe?

    1. Hana

      My kaszę jaglaną najpierw nieco prażymy aż zacznie przyjemnie pachnieć potem na sitko i przelewamy wrzątkiem i dopiero gotujemy. Traci goryczkę

  25. Edyta

    Zrobiłam, tylko 2 razy większe proporcje i dodałam 1 jajko. Wyszły bardzo smaczne.
    Dziękuję za przepis – w imieniu swoim (bez glutenu) i córki (bez mleka, orzechów, kokosów i marchewki).

    1. Sylwia

      I po co te jaja? Ten przepis jest genialny. Właśnie się nimi obzeram

  26. Kasia

    Zrobiłam. Wyszło pycha. Nawet z mlekiem krowim,

    1. Sylwia

      Boże ludzie nie modyfikujcie wegańskich przepisów. Czy ty kobieto wiesz co znaczy wegańskie?

      1. Ania

        Po prostu pyszne! Zrobiłam podwójna porcje i najadła się cała 4osobowa rodzina. Dzięki za inspiracje

  27. Tysia

    Oooo takich jeszcze nie jadłam 🙂 kaszę jaglaną wręcz uwielbiam więc koniecznie muszę wypróbować przepis!!!

  28. Małgorzata Kijowska

    kiedyś nie lubiłam kaszy jaglanej, a teraz coraz częściej po nią sięgam 🙂
    Twoje leniwce bardzo kuszą 😉

Dodaj komentarz

Recipe Rating