Fit deser z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Fit deser z kaszy jaglanej

Ostatnio ciągnie mnie w stronę słodyczy. Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza. Kiedy tylko mam wolną chwilę myślę, co mogłabym zrobić zdrowego i pożywnego na drugie śniadanie lub deser dla moich dzieci.

Popatrzyłam za okno na tą naszą deszczową jesień, sprawdziłam zawartość lodówki i zabrałam się do tworzenia. Zamysł był taki, by był to fit deser z kaszy jaglanej bez mleka i cukru. Myślę, że efekt warto Wam pokazać.

Kiedy myślę o jesieni,  czuję zapach cynamonu, wanilii, prażonych jabłek.  W sumie jest to pora roku, którą niespecjalnie lubię. Na duchu podtrzymuje mnie jedynie to, że jest to sezon na pachnące jabłka, gruszki, śliwki, dynię i inne jesienne cudowne dary natury. Złota polska jesień, taka słoneczna, kolorowa też ma swoje uroki. Mam cichą nadzieję, że w tym roku taka właśnie będzie.

Taki fit deser z kaszy jaglanej z wanilią, cynamonem i karmelizowanymi jabłkami to propozycja w sam raz na jesień. Kaszę jaglaną uwielbiam za jej wszechstronność. Jest oczywiście bardzo pożywna i zdrowa. Ugotowana z dodatkiem suszonych daktyli nie wymaga dosładzania, a laska wanilii nadaje cudownego aromatu i smaku. Myślę, że te waniliowe kropeczki w kremie wyglądają uroczo.

Karmelizowane owoce w tym deserze dopełniają jego smak. Możecie użyć jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, na co macie ochotę i co akurat macie pod ręką.

Ja moje desery posypałam domową granolą. Wy możecie użyć podprażonych orzechów. Ich dodatek do tego fit deseru z kaszy jaglanej doda ciekawej struktury i chrupkości.

A Wy, lubicie jesień? Jakie smaki i aromaty kojarzą Wam się z tą porą roku? Dajcie znać w komentarzach.

Śledzicie mnie już na Facebooku i Instagramie? Jeśli jeszcze nie, to zachęcam! Warto być na bieżąco 🙂

Chcecie więcej cudownych, bezcukrowych, wegańskich i bezglutenowych przepisów nie tylko na słodko? Pobierzcie  darmowy e-book, klikając w poniższy obrazek. To ciasto z okładki jest cuuudowne! Polecam!

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

 

 

(Visited 1 646 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Fit deser z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.
Fit deser z kaszy jaglanej
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 laska wanilii ewentualnie cukier z ziarnami wanilli
  • 3-6 sztuk suszonych daktyli
  • ok. 0,5 szklanki roślinnego mleka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sropu z agawy lub innego dowolnego słodzidła, cukru, cukru trzcinowego, kokosowego, syropu z daktyli, klonowego itp
  • 1 łyżka prażonych orzechów lub domowej granoli
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 laska wanilii ewentualnie cukier z ziarnami wanilli
  • 3-6 sztuk suszonych daktyli
  • ok. 0,5 szklanki roślinnego mleka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sropu z agawy lub innego dowolnego słodzidła, cukru, cukru trzcinowego, kokosowego, syropu z daktyli, klonowego itp
  • 1 łyżka prażonych orzechów lub domowej granoli
Fit deser z kaszy jaglanej
Sposób przygotowania
  1. Kaszę wsypuję na sitko, płuczę chwilę i przelewam wrzątkiem.
  2. Wsypuję do garnka zalewam 1,5 szklanki wrzącej wody, dodaję daktyle. Wanilię przecinam wzdłuż, wyjmuję ziarenka, dodaję do kaszy ziarenka i przeciętą laskę wanilii. gotuję 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
  3. W międzyczasie obieram jabłko i kroję w ósemki. Na patelni roztapiam olej kokosowy, wrzucam jabłka i wlewam syrop z agawy.
  4. Smażę kilka minut, do momentu kiedy jabłka będą miękkie i złociste.
  5. Z ugotowanej kaszy wyciągam laskę wanilii. Do reszty dodaję mleko roślinne i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dolewam więcej płynu. Masa ma być półpłynna, trochę luźniejsza niż budyń. Po schłodzeniu odrobinę zgęstnieje. Dodaję cynamon, mieszam i próbuję, a w razie potrzeby dosładzam syropem z agawy. Przekładam do dwóch szklanek. Na górę układam jabłka i sypię domową granolą, lub podprażonymi orzechami.
  6. Schładzam w lodówce, lub pałaszuję od razu 😉
  7. Smacznego!

  1. Masz rację może jesień nie jest najpiękniejsza porą roku ale cały rok czekamy na dynię, jabłka, śliwki itd. Twój deser totalnie w moim guście.

  2. Uwielbiam kaszę jaglaną, a tu dietetyk mi mówi, że przy chorobach tarczycy jest absolutnie zakazana hm. A ten Twój deser tak kusi oj jak kusi 🙂

    1. ojej współczuję. Wybacz, że tak kuszę tą kaszą 😉 Jeśli jesz nabiał, to możesz zastąpić ją jogurtem greckim i posłodzić syropem z agawy i dodać ziarenka wanilii i cynamon, będzie prawie tak samo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *