Fit deser z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.

Fit deser z kaszy jaglanej

Ostatnio ciągnie mnie w stronę słodyczy. Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza. Kiedy tylko mam wolną chwilę myślę, co mogłabym zrobić zdrowego i pożywnego na drugie śniadanie lub deser dla moich dzieci.

Popatrzyłam za okno na tą naszą deszczową jesień, sprawdziłam zawartość lodówki i zabrałam się do tworzenia. Zamysł był taki, by był to fit deser z kaszy jaglanej bez mleka i cukru. Myślę, że efekt warto Wam pokazać.

Kiedy myślę o jesieni,  czuję zapach cynamonu, wanilii, prażonych jabłek.  W sumie jest to pora roku, którą niespecjalnie lubię. Na duchu podtrzymuje mnie jedynie to, że jest to sezon na pachnące jabłka, gruszki, śliwki, dynię i inne jesienne cudowne dary natury. Złota polska jesień, taka słoneczna, kolorowa też ma swoje uroki. Mam cichą nadzieję, że w tym roku taka właśnie będzie.

Taki fit deser z kaszy jaglanej z wanilią, cynamonem i karmelizowanymi jabłkami to propozycja w sam raz na jesień. Kaszę jaglaną uwielbiam za jej wszechstronność. Jest oczywiście bardzo pożywna i zdrowa. Ugotowana z dodatkiem suszonych daktyli nie wymaga dosładzania, a laska wanilii nadaje cudownego aromatu i smaku. Myślę, że te waniliowe kropeczki w kremie wyglądają uroczo.

Karmelizowane owoce w tym deserze dopełniają jego smak. Możecie użyć jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, na co macie ochotę i co akurat macie pod ręką.

Ja moje desery posypałam domową granolą. Wy możecie użyć podprażonych orzechów. Ich dodatek do tego fit deseru z kaszy jaglanej doda ciekawej struktury i chrupkości.

A Wy, lubicie jesień? Jakie smaki i aromaty kojarzą Wam się z tą porą roku? Dajcie znać w komentarzach.

Śledzicie mnie już na Facebooku i Instagramie? Jeśli jeszcze nie, to zachęcam! Warto być na bieżąco 🙂

Chcecie więcej cudownych, bezcukrowych, wegańskich i bezglutenowych przepisów nie tylko na słodko? Pobierzcie  darmowy e-book, klikając w poniższy obrazek. To ciasto z okładki jest cuuudowne! Polecam!

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

 

kasza jaglana z karmelizowanym jabłkiem

Fit deser z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.

Rodzaj: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Calories:
Author: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Ingredients

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 laska wanilii ewentualnie cukier z ziarnami wanilli
  • 3-6 sztuk suszonych daktyli
  • ok. 0,5 szklanki roślinnego mleka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sropu z agawy lub innego dowolnego słodzidła, cukru, cukru trzcinowego, kokosowego, syropu z daktyli, klonowego itp
  • 1 łyżka prażonych orzechów lub domowej granoli

Instructions

  • Kaszę wsypuję na sitko, płuczę chwilę i przelewam wrzątkiem.
  • Wsypuję do garnka zalewam 1,5 szklanki wrzącej wody, dodaję daktyle. Wanilię przecinam wzdłuż, wyjmuję ziarenka, dodaję do kaszy ziarenka i przeciętą laskę wanilii. gotuję 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • W międzyczasie obieram jabłko i kroję w ósemki. Na patelni roztapiam olej kokosowy, wrzucam jabłka i wlewam syrop z agawy.
  • Smażę kilka minut, do momentu kiedy jabłka będą miękkie i złociste.
  • Z ugotowanej kaszy wyciągam laskę wanilii. Do reszty dodaję mleko roślinne i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dolewam więcej płynu. Masa ma być półpłynna, trochę luźniejsza niż budyń. Po schłodzeniu odrobinę zgęstnieje. Dodaję cynamon, mieszam i próbuję, a w razie potrzeby dosładzam syropem z agawy. Przekładam do dwóch szklanek. Na górę układam jabłka i sypię domową granolą, lub podprażonymi orzechami.
  • Schładzam w lodówce, lub pałaszuję od razu 😉
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 7 586 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 10 komentarzy

  1. Fitporadnia

    Nie jestem jakąś zwolenniczką kaszy jaglanej, ale jak mam być szczera to… ten deser trochę zmienia moje podejście do jaglanki. Wyszedł świetny – pożywny i słodki „w punkt”.

  2. Ja Zwykła Matkaa Klaudia

    Masz rację może jesień nie jest najpiękniejsza porą roku ale cały rok czekamy na dynię, jabłka, śliwki itd. Twój deser totalnie w moim guście.

  3. Angelika

    Wspaniała i propozycja deseru i zdjęcia podoba mi się ten szybki przepis, szczególnie jak przy maluszku czasu brak

  4. Joanna

    Uwielbiam kaszę jaglaną, a tu dietetyk mi mówi, że przy chorobach tarczycy jest absolutnie zakazana hm. A ten Twój deser tak kusi oj jak kusi 🙂

    1. Karolina Nicpoń

      ojej współczuję. Wybacz, że tak kuszę tą kaszą 😉 Jeśli jesz nabiał, to możesz zastąpić ją jogurtem greckim i posłodzić syropem z agawy i dodać ziarenka wanilii i cynamon, będzie prawie tak samo 😉

  5. Danka

    Deser wygląda smakowicie, ja niestety nie mogę jeść kaszy w żadnej postaci. Ale takie desery smakują pewnie bardzo.

    1. Karolina Nicpoń

      oj, nie wyobrażam sobie życia bez kaszy 🙂 Może ten przepis zainspiruje Cię, by zrobić podobny ze składników, które są dla Ciebie dozwolone 🙂 Pozdrawiam!