Obiecałam Wam na Facebooku, że po serii słodkich wpisów pojawi się w końcu coś wytrawnego. Zapraszam więc dziś na przepis dla osób, które jedzą mięso. Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem.
Polędwiczki wieprzowe są mięsem, które wszyscy u mnie w domu bardzo lubimy. Często jadamy w formie kotletów panierowanych. Takie kotlety są delikatniejsze i bardziej soczyste od zwykłego schabowego. Czasem przygotowuję polędwiczki wieprzowe w różnych sosach. Dziś chcę Wam pokazać, jak robię polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem.
Sos jest kremowy i bardzo smaczny. Dużo mniej kaloryczny niż sos śmietanowy, a równie pyszny. Dodatkowo taki sos kurkowy jest odpowiedni dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Tak więc korzystajcie z sezonu grzybowego i zróbcie polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem! Możecie użyć również innych leśnych grzybów.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 2 łyżki śmietanki ryżowej lub kokosowej
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego opcjonalnie
- 4 łyżki oleju
Wykonanie
- Kurki dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam drobno. Do rozgrzanego delikatnie garnka z grubym dnem wlewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę i smażę chwilę, aż się zeszkli.
- Dodaję pokrojone kurki, zwiększam ogień, by woda, która się uwolni z grzybów szybko odparowała i smażę kilka minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę, aż grzyby zaczną się delikatnie rumienić.
- Wlewam wino, smażę dalej i po chwili wlewam wodę lub bulion. władam do sosu gałązkę rozmarynu. Zmniejszam ogień i duszę grzyby 2-3 minuty. Dodaję sos sojowy i śmietankę. W tym momencie ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem jeśli trzeba.
- W łyżce zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewam do sosu kurkowego.
- Zagotowuję i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z ognia .
- Polędwiczkę myję, osuszam i oczyszczam z wszystkich błon.
- Mięso kroję na ukośne plastry w poprzek włókien o szerokości ok 2 cm. Każdy plaster bardzo delikatnie rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i układam plastry polędwiczki. Smażę krótko - po 1-2 minuty z każdej strony. Nie dłużej, bo mięso będzie twarde. Krótko usmażona polędwiczka jest miękka i delikatna. Na patelnię z mięsem wlewam sos kurkowy i podgrzewam razem ok 2 minuty.
- Podaję np. ziemniakami i buraczkami. Smacznego!
Zachęcam do przesyłania zdjęć potraw, które wykonaliście z przepisów z mojego bloga na adres karolina.nicpon@gmail.com Z przyjemnością pochwalę się nimi w albumie zdjęć Użytkowników na fanpage Nicpoń w Kuchni na Facebooku.
Może inny przepis na polędwiczki wieprzowe Cię zainteresuje? Zachęcam do przygotowania polędwiczek wieprzowych w takim wydaniu
Z chęcią przygotuję, przepis oczywiście wykorzystam, smakowicie się zapowiada. 🙂
Super! Myślę, że Ci posmakuje! 🙂