Tego przepisu nie planowałam wstawiać na bloga. Wydawało mi się, że jest on tak prosty, że nikt nie będzie nim zainteresowany. Po wstawieniu zdjęcia na mój Instagram, dostałam jednak mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Oto więc budyń owsiany z awokado wskoczył na bloga.
Bardzo lubimy takie śniadania. Owsianki jemy kilka razy w tygodniu. Najmłodszy Nicpoń dostaje je w formie zmiksowanej. Powstaje wtedy pyszny owsiany budyń, za którym aż się trzęsie. Reszta domowników też polubiła taką wersję. Budyń jest słodki, gładki i bardzo zdrowy.
Taki budyń owsiany z bananem i awokado może być świetnym pomysłem na śniadanie. Jest gotowy dosłownie w 7 minut. Rano, gdy się spieszymy takie śniadania są w na wagę złota.
Jemy go na śniadanie, ale też czasem po południu w formie podwieczorku. Czasem budyń owsiany, a czasem budyń jaglany, który też jest pyszny. Ten jaglany wymaga odrobinę dłuższego gotowania, więc jeśli nie lubisz kaszy jaglanej albo chcesz bardzo szybko zrobić pożywne śniadanie bez pieczywa, to taki budyń będzie świetnym rozwiązaniem.
Możesz go nawet nie miksować tylko zjeść jak zwykłą owsiankę z bananem i awokado.
Spróbujcie i dajcie koniecznie znać, jak Wam smakuje!
Budyń owsiany
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1-1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego
- ½ małego awokado
- ½ małego banana
Wykonanie
- Płatki owsiane gotuję w wodzie lub mleku ok 5 minut. Początkowo daję 1 szklankę i dolewam resztę w razie potrzeby.
- Dodaję pogniecione widelcem banan i awokado.
- Mieszam i po chwili wyłączam gaz.
- Blenduję na gładko np. w blenderze kielichowym.
- Podaję z ulubionymi orzechami.
- Smacznego!
Czy próbowała Pani dodać kakao? Chciałabym go zrobić dzieciom, a jedno nie je nic co jest zielone oprócz ogórka;)
Ten budyń ma tak apetyczny kolor, że nic dziwnego, że Twój instagram zalała fala próśb o przepis. 🙂 Świetny pomysł, aby przyrządzić pyszne śniadanie w zdrowszej wersji. 🙂
Jak ja lubię takie proste i apetyczne przepisy 🙂 Poruszyłaś wszystkie moje zmysły, piękne zdjęcia. Świetna inspiracja na śniadanie. Zamiast banana chętnie dodam daktyle lub owoce jagodowe. Dziękuję!
Miło mi czytać takie komentarze. Dziękuję 🙂 Dodatki można oczywiście dowolnie modyfikować. Zachęcam do takich eksperymentów.