Wegańskie ciasto Piegusek czyli proste ciasto z makiem

Wegańskie ciasto piegusek czyli ciasto z dodatkiem niemielonego, suchego maku. Cudowne, delikatne i puszyste. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Wegański piegusek ciasto z makiem

Ciasto o wdzięcznej nazwie Piegusek, to tradycyjnie babka na samych białkach z dodatkiem nasion maku. Jest to ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Bardzo często piekła je w domu moja mama. Przeglądając przepisy na stronie Przepisy.pl trafiłam na takiego Pieguska – Ciasto makowe z białek i wspomnienia wróciły. Bardzo dawno go nie jadłam i szczerze mówiąc, zatęskniłam. Poczułam, że muszę trochę poeksperymentować i ten przepis przerobić najpierw na wegański, a również w następnej kolejności bezglutenowy.

Dziś chcę z Wami podzielić się właśnie tę wegańską wersją.

Wegańskie ciasto Piegusek

Czym zazwyczaj zastępuję białka w ciastach i innych przepisach? No właśnie, aquafabą! Aquafaba to zalewa z puszki/słoika ciecierzycy. Więcej, a może nawet wszystko o niej, znajdziesz w tym wpisie- Aquafaba – podstawowe informacje, filmik i przepisy. Tutaj tylko wspomnę, że ubija się ona zupełnie jak białka jaj. W związku z tym wybór tego składnika do przygotowania wegańskiego Pieguska był dla mnie oczywisty i okazał się strzałem w dziesiątkę!

Wegański piegusek ciasto z makiem

Ciasto robi się dość szybko, jednak nie jest wskazany pośpiech. Zazwyczaj przy przepisach z aquafabą ważna jest właśnie cierpliwość. Trzeba ją porządnie ubić z cukrem,a to trwa dłuższą chwilę.

Potem już idzie gładko, obiecuję. 🙂

Jedno jest pewne, smak i struktura tego ciasta jest warta każdego wysiłku. Jest przepyszne, Miękkie, delikatne, puszyste. Bardzo długo zachowuje świeżość. Oczywiście najlepiej przechowywać je zawinięte w woreczek.

Koniecznie wypróbujcie to wegańskie ciasto Piegusek!

Wegański piegusek ciasto z makiem

Wegańskie ciasto Piegusek

Ciasto z suchym makiem
Kategoria: Desery, Wegańskie
Keyword: Aquafaba, Święta
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o długości ok 25 cm
Przygotowanie 20 min.
Czas pieczenia 40 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ¾ szklanki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy
  • ¾ szklanki cukru drobnego czyli 120 g.
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej czyli 170g
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g suchego maku
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego złocistego
  • szklanki oleju roślinnego czyli 70g

Wykonanie

  • Zaczynam od przygotowania formy - Dno smaruję margaryną i wykładam papierem do pieczenia. Papier sięga też trochę na boki formy, ale nie dużo.
  • Nagrzewam piekarnik do 180°C (góra, dół)
  • Aquafabę i ocet przelewam do czystej i suchej miski. Ubijam na sztywną pianę.
  • Powoli, po 1 łyżeczce dodaję cukier - najlepiej drobny, do wypieków.
  • Kiedy cały cukier jest już w pianie i piana jest sztywna i lśniąca, dodaję do niej przesianą mąkę z proszkiem i sodą i bardzo delikatnie mieszam szpatułką.
  • Dodaję suchy mak i mieszam dalej bardzo delikatnie.
  • Następnie cienkim strumieniem wlewam olej i mieszam powoli. W tym momencie piana na pewno trochę opadnie. To jest przewidziane, więc nie ma się czego obawiać.
  • Przelewam, gęste ciasto do formy i od razu wkładam do nagrzanego piekarnika.
  • Piekę ok 40 minut. Kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy, to znak że ciasto jest gotowe.
  • Uchylam drzwiczki piekarnika i wyjmuję z niego ciasto dopiero po 15 minutach.
  • Studzę i polewam lukrem cytynowym: 4 łyżki cukru pudru mieszam z łyżeczką soku z cytryny i odrobiną wrzątku, do uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Można posypać po prostu cukrem pudrem.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wegański piegusek ciasto z makiem

Wegański piegusek ciasto z makiemMak niebieski

 

Wpis powstał we współpracy z marką Przepisy.pl

(Visited 5 906 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 5 komentarzy

  1. JK

    A czy nadaje sie mak mielony?

  2. Marek

    Przepis super. Ale czy 1/3 szklanki to napewno 130g oleju ?

    1. Zuzia

      Mam te same watpliwosci Bo wyszlo prawie 1/2 szklanki

        1. Em

          A w którym momencie dodać siemię lniane? zrobić z niego gluta?