Święta wielkanocne już lada dzień. Mam dla Was jeszcze jeden przepis na mazurek. Tym razem jest to wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha. Piękny, pyszny i prosty w przygotowaniu.
Poprzedni mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym, bardzo przypadł Wam do gustu. Nie wszyscy jednak mogą jeść czekoladę, więc postanowiłam pokazać Wam jeszcze jeden przepis. Bezglutenowy i wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha polecam szczególnie tym, którzy nie lubią bardzo słodkich mazurków. Kwaskowate maliny idealnie balansują tę słodycz.
Krem matcha może dla niektórych być nowym smakiem. Tak naprawdę można zrezygnować z dodatku tej sproszkowanej zielonej herbaty i też będzie super. Zielony kolor można uzyskać spożywczym barwnikiem, połączyć z masłem pistacjowym lub pozostawić krem naturalnie białym, bez dodatków.
Nie przedłużając zbytnio, bo świąteczne porządki czekają, zapraszam Was do przepisu. Zachęcam do przygotowania tego mazurka w Wielkanoc jak i bez okazji. W końcu nie musimy się ograniczać do tego jednego okresu roku, by upiec tartę z musem malinowym i kremem matcha. 🙂
Wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha
Składniki
- 100 g zimnego masła wegańskiego margaryny bezmlecznej
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki gryczanej jasnej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
- 2 łyżki jogurtu roślinnego u mnie kokosowy
Mus malinowy
- 250 g malin świeże lub mrożone
- 3 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 2 łyżki wody
Krem matcha
- 1 puszka mleka koksowego schłodzonego przez 24 godziny
- 1 łyżeczka cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
- 1-2 łyżeczki matcha
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto kruche wkładam do malaksera i ucieram aż się połączy i zacznie formować kulę ciasta.
- Ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuję na kształt o 2 cm większy niż forma.
- Wysmarowaną masłem formę wykładam ciastem i dociskam do dna i brzegów. Nakłuwam dno widelcem.
- Wstawiam ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok 15 minut.
- W tym czasie przygotowuję mus malinowy.
- Do garnuszka wkładam maliny, odrobionę wody na dno, cukier i gotuję aż zaczną się rozpadać.
- Następnie miksuję krótko i przecieram przez sitko by pozbyć się pesteczek.
- W 2 łyżkach wody rozpuszczam skrobię dodaję do musu malinowego. Ponownie wstawiam na gaz i gotuję minutę aż całość zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.
- Krem matcha: Z mleka kokosowego wyjmuję tylko gęstą, sztywną część. Ubijam chwilę, aż nabierze lekkości i puszystości. Dodaję cukier i matchę, miksując dalej aż do połączenia składników.
- Na upieczony i wystudzony spód wykładam mus malinowy, pozostawiając odrobinę do dekoracji (ok 3 łyżki)
- Na górę delikatnie rozprowadzam krem matcha.
- Strzykawką lub pipetką robię na kremie matcha małe owalne kleksy musu jeden pod drugim. (jeśli twoja forma jest okrągła, ułóż je na kształt spirali od wewnątrz do zewnątrz. Drewnian patyczek wbijam w krem i łaczę kleksy musu tworząc z nich serduszka.
- Schładzam w lodówce przed podaniem.
Hej czy możesz mi powiedzieć czym mogę zastąpić mąkę ryżową i maliny (myślałam o jagodach). Niestety synek ma nietolerancję na ryż i maliny. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Kaśka. 🙂
Zamiast mąki ryżowej można dać więcej gryczanej albo z sorgo. A maliny oczywiście można zastąpić jagodami, mango albo truskawkami.