You are currently viewing Wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha
Wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha

Święta wielkanocne już lada dzień. Mam dla Was jeszcze jeden przepis na mazurek. Tym razem jest to wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha. Piękny, pyszny i prosty w przygotowaniu.

Wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha

Poprzedni mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym, bardzo przypadł Wam do gustu. Nie wszyscy jednak mogą jeść czekoladę, więc postanowiłam pokazać Wam jeszcze jeden przepis. Bezglutenowy i wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha polecam szczególnie tym, którzy nie lubią bardzo słodkich mazurków. Kwaskowate maliny idealnie balansują tę słodycz.

Krem matcha może dla niektórych być nowym smakiem. Tak naprawdę można zrezygnować z dodatku tej sproszkowanej zielonej herbaty i też będzie super. Zielony kolor można uzyskać  spożywczym barwnikiem, połączyć z masłem pistacjowym lub pozostawić krem naturalnie białym, bez dodatków.

Wegański mazurek z musem malinowym i matcha

 

Nie przedłużając zbytnio, bo świąteczne porządki czekają, zapraszam Was do przepisu. Zachęcam do przygotowania tego mazurka w Wielkanoc jak i bez okazji. W końcu nie musimy się ograniczać do tego jednego okresu roku, by upiec tartę z musem malinowym i kremem matcha. 🙂

Wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha

Wegański mazurek z musem malinowym i kremem matcha

Wegański i bezglutenowy mazurek/tarta
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: ciasto bezglutenowe, Święta
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma na tartę o śr. ok 25-27 cm.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 100 g zimnego masła wegańskiego margaryny bezmlecznej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki gryczanej jasnej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 łyżki jogurtu roślinnego u mnie kokosowy

Mus malinowy

  • 250 g malin świeże lub mrożone
  • 3 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 2 łyżki wody

Krem matcha

  • 1 puszka mleka koksowego schłodzonego przez 24 godziny
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1-2 łyżeczki matcha

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na ciasto kruche wkładam do malaksera i ucieram aż się połączy i zacznie formować kulę ciasta.
  • Ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowuję na kształt o 2 cm większy niż forma.
  • Wysmarowaną masłem formę wykładam ciastem i dociskam do dna i brzegów. Nakłuwam dno widelcem.
  • Wstawiam ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok 15 minut.
  • W tym czasie przygotowuję mus malinowy.
  • Do garnuszka wkładam maliny, odrobionę wody na dno, cukier i gotuję aż zaczną się rozpadać.
  • Następnie miksuję krótko i przecieram przez sitko by pozbyć się pesteczek.
  • W 2 łyżkach wody rozpuszczam skrobię dodaję do musu malinowego. Ponownie wstawiam na gaz i gotuję minutę aż całość zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.
  • Krem matcha: Z mleka kokosowego wyjmuję tylko gęstą, sztywną część. Ubijam chwilę, aż nabierze lekkości i puszystości. Dodaję cukier i matchę, miksując dalej aż do połączenia składników.
  • Na upieczony i wystudzony spód wykładam mus malinowy, pozostawiając odrobinę do dekoracji (ok 3 łyżki)
  • Na górę delikatnie rozprowadzam krem matcha.
  • Strzykawką lub pipetką robię na kremie matcha małe owalne kleksy musu jeden pod drugim. (jeśli twoja forma jest okrągła, ułóż je na kształt spirali od wewnątrz do zewnątrz. Drewnian patyczek wbijam w krem i łaczę kleksy musu tworząc z nich serduszka.
  • Schładzam w lodówce przed podaniem.

Notes

Uwaga:
Jeśli nie możesz używać kokosa, zrób krem budyniowy (1/2 porcji) z tego orzechowca i dodaj do niego matchę.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wegański bezglutenowy mazurek z musem malinowym i matcha

(Visited 2 916 times, 12 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Kaśka

    Hej czy możesz mi powiedzieć czym mogę zastąpić mąkę ryżową i maliny (myślałam o jagodach). Niestety synek ma nietolerancję na ryż i maliny. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Kaśka. 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zamiast mąki ryżowej można dać więcej gryczanej albo z sorgo. A maliny oczywiście można zastąpić jagodami, mango albo truskawkami.

Dodaj komentarz

Recipe Rating