Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka

Poprzednio pokazałam Wam tradycyjny przepis na orzechowca mojej teściowej. Dziś, chciałam się pochwalić efektem przerobienia tego przepisu na wersję bezglutenową i bez nabiału. Z tego eksperymentu powstał orzechowiec bezglutenowy, bez mleka i jajek. Oczywiście cukier możemy zastąpić kokosowym lub innym dowolnym rodzajem słodzidła zdrowszym niż rafinowany.Orzechowiec miodownik bezglutenowy

Przepis na orzechowiec bezglutenowy i bez nabiału

Ciasto udało się wyśmienicie, co potwierdzili niezależni eksperci w postaci mojego osobistego krytyka kulinarnego, czyli męża i dzieci. Moja szwagierka, której orzechowiec to ulubione ciasto napisała pod moim postem na facebooku tak:

Jestem zdziwiona…wersja bezglutenowo-bezmleczna nie odbiega w smaku za bardzo od tej klasycznej. A na orzechowcu się trochę znam 

Lepszej oceny nie mogłam uzyskać, cieszę się bardzo, że jej smakowało i mam nadzieję, że Wam również posmakuje. Zapraszam Was więc do wypróbowania przepisu na orzechowiec bezglutenowy i bez nabiału.

Ciasto nie wyrosło aż tak jak te z jajkami, ale mi to nie przeszkadzało. Jeśli wolicie grubsze, zwiększcie o np. 1/3 wszystkie jego składniki, lub zróbcie ciasto w mniejszej foremce.

Często pytacie mnie o produkty, których używam. Szczególnie o to, jakiej margaryny bezmlecznej używam. Ja polecam taką margarynę BIO. Sprawdza się bardzo dobrze w wypiekach, wszelkich kremach, a do tego skład jest całkiem niezły 🙂

Krem, którym jest przełożone orzechowe ciasto, jest delikatny i puszysty. Nadaje się jako krem do muffinek czy nawet do przełożenia tortów. Polecam serdecznie!

Orzechowiec miodownik bezglutenowy i wegański

Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 blaszka o wym. 30x25cm
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

ciasto miodowe

  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 250 g skrobii ziemniaczanej
  • 200 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 150g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 200 g margaryny bezmlecznej *
  • 1 łyżka miodu może być sztuczny jeśli nie używasz naturalnego
  • 9 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)

karmel orzechowy

  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 80g)
  • 120 g margaryny bezmlecznej *
  • 2 łyżki miodu

krem budyniowy

  • 3 waniliowe budynie bez cukru
  • 900 ml mleka roślinnego *
  • 150 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu jeśli mamy już słodzone budynie, dodajmy mniej cukru
  • 250 g margaryny bezmlecznej *
  • 20-30 ml wódki opcjonalnie 😉

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st. C Miód rozpuszczam na ogniu, Lekko studzę. W misce mieszam mąki, sodę i cukier. Dodaję margarynę, miód, aquafabę i wyrabiam gładkie ciasto. Z ciasta formułuję kulę. Dzielę na pół i jedną część rozwałkowuję na papierze do pieczenia na kształt i wielkość blaszki, a drugą wkładam do lodówki.
  • Rozwałkowane ciasto przekładam z papierem do foremki. Wyrównuję, by pokryło całe dno i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Drugą część rozwałkowuję tak samo, na surowe ciasto wykładam orzechowy karmel i piekę również 15 minut.

karmel orzechowy

  • Orzechy siekam drobno. Miód, margarynę cukier i orzechy podgrzewam na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.

masa budyniowa

  • Do 300ml zimnego mleka wsypuję budynie i mieszam aż do rozpuszczenia. Resztę mleka migdałowego zagotowuję w garnuszku. Dodaję mieszankę z budyniem i mieszam trzepaczką, podgrzewając aż zgęstnieje. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Nie może być ciepły.
  • Margarynę ucieram z cukrem i dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaję wódkę i ucieram dalej na gładki krem.
  • Pierwszy blat wkładam do blaszki, smaruję kremem i nakładam drugi blat z orzechami. Wkładam do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Smacznego!

Notes

* użyłam margaryny bezmlecznej  Alasan BIO
*mleko migdałowe możesz zrobić samemu lub kupić taki napój migdałowy
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

 

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem biogo.pl

(Visited 6 634 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Witam, orzechowiec zrobił fuforę na urodzinach mojej córki, goście nie wierzyli, że jest bezglutenowy, a do tego wegański!!! Twoje przepisy są super, bo smak niekiedy nie różni się od „zwykłych” odpowiedników.
    Dziękuję za przepis!

  2. Ciasto wyszło bardzo suche, rozsypuje się i łamie przy krojeniu – czy z długo się piekło? Może jakiegoś składnika jest za dużo lub za mało?

  3. Trafiłam na Pani blog przez przypadek, szukając przepisu na babkę wielkanocną bez jajek. Jestem alergikiem i nie moge jeść ani jajek, ani pszenicy, ani kakao. Resztę już pomijam 🙂 dostosowanie się do wypieków świątecznych, z resztą jakichkolwiek było dla mnie meczarnią, bo prawie w każdym przepisie jest jajko!! A te Pani przepisy są cudowne!! Zrobiłam wczoraj babkę cytrynową i smakuje całej rodzinie, co jest nie lada wyczynem, bo smak rzeczy bezglutenowych jest jednak inny. Bardzo Pani dziękuję za te cudowne przepisy, życzę spokojnych Świąt Wielkanocnych i dalszego rozwoju.

    1. Tak, ziemniaczanej wtedy nie dajemy. Zwykłej trzeba by dodać ok 400-500g najlepiej dodać najpierw mniej i dosypywać w razie czego. Ciasto powinno być konsystencji zwykłego kruchego 🙂

  4. Upieklam 2 czesc osobno . 1 czesc po wyjeciu z blaszki popękala i lezy na papierze a 2 czesc z masa orzechowa jest bardzo rzadka wystawilam do lodowki . Jak to zrobic żeby teraz obie czesc włożyć do blachy żeby die nìe pokruszyly ? Oczywiscie na pierwszy spód masa budyniowa .

    1. Wyjąć z blaszki ciasto trzeba bardzo delikatnie, po przestygnięciu by nie popękało. Ja to robiłam jednym szybkim ruchem przechylając blaszkę jedną ręką, a drugą ciągnęłam papier z blatem. Masa orzechowa jest rzadka? Nie powinna taka być, orzechy powinny być jakby oblepione karmelem. Czy Ty wymieszałaś ciasto z 2 części z masą orzechową? Nie wiem czy dobrze rozumiem…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *