Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka

Poprzednio pokazałam Wam tradycyjny przepis na orzechowca mojej teściowej. Dziś, chciałam się pochwalić efektem przerobienia tego przepisu na wersję bezglutenową i bez nabiału. Z tego eksperymentu powstał orzechowiec bezglutenowy, bez mleka i jajek. Oczywiście cukier możemy zastąpić kokosowym lub innym dowolnym rodzajem słodzidła zdrowszym niż rafinowany.Orzechowiec miodownik bezglutenowy

Przepis na orzechowiec bezglutenowy i bez nabiału

Ciasto udało się wyśmienicie, co potwierdzili niezależni eksperci w postaci mojego osobistego krytyka kulinarnego, czyli męża i dzieci. Moja szwagierka, której orzechowiec to ulubione ciasto napisała pod moim postem na facebooku tak:

Jestem zdziwiona…wersja bezglutenowo-bezmleczna nie odbiega w smaku za bardzo od tej klasycznej. A na orzechowcu się trochę znam 

Lepszej oceny nie mogłam uzyskać, cieszę się bardzo, że jej smakowało i mam nadzieję, że Wam również posmakuje. Zapraszam Was więc do wypróbowania przepisu na orzechowiec bezglutenowy i bez nabiału.

Ciasto nie wyrosło aż tak jak te z jajkami, ale mi to nie przeszkadzało. Jeśli wolicie grubsze, zwiększcie o np. 1/3 wszystkie jego składniki, lub zróbcie ciasto w mniejszej foremce.

Często pytacie mnie o produkty, których używam. Szczególnie o to, jakiej margaryny bezmlecznej używam. Ja polecam taką margarynę BIO. Sprawdza się bardzo dobrze w wypiekach, wszelkich kremach, a do tego skład jest całkiem niezły 🙂

Krem, którym jest przełożone orzechowe ciasto, jest delikatny i puszysty. Nadaje się jako krem do muffinek czy nawet do przełożenia tortów. Polecam serdecznie!

Orzechowiec miodownik bezglutenowy i wegański

Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 blaszka o wym. 30x25cm
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

ciasto miodowe

  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 250 g skrobii ziemniaczanej
  • 200 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 150g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 200 g margaryny bezmlecznej *
  • 1 łyżka miodu może być sztuczny jeśli nie używasz naturalnego
  • 9 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)

karmel orzechowy

  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 80g)
  • 120 g margaryny bezmlecznej *
  • 2 łyżki miodu

krem budyniowy

  • 3 waniliowe budynie bez cukru
  • 900 ml mleka roślinnego *
  • 150 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu jeśli mamy już słodzone budynie, dodajmy mniej cukru
  • 250 g margaryny bezmlecznej *
  • 20-30 ml wódki opcjonalnie 😉

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st. C Miód rozpuszczam na ogniu, Lekko studzę. W misce mieszam mąki, sodę i cukier. Dodaję margarynę, miód, aquafabę i wyrabiam gładkie ciasto. Z ciasta formułuję kulę. Dzielę na pół i jedną część rozwałkowuję na papierze do pieczenia na kształt i wielkość blaszki, a drugą wkładam do lodówki.
  • Rozwałkowane ciasto przekładam z papierem do foremki. Wyrównuję, by pokryło całe dno i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Drugą część rozwałkowuję tak samo, na surowe ciasto wykładam orzechowy karmel i piekę również 15 minut.

karmel orzechowy

  • Orzechy siekam drobno. Miód, margarynę cukier i orzechy podgrzewam na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.

masa budyniowa

  • Do 300ml zimnego mleka wsypuję budynie i mieszam aż do rozpuszczenia. Resztę mleka migdałowego zagotowuję w garnuszku. Dodaję mieszankę z budyniem i mieszam trzepaczką, podgrzewając aż zgęstnieje. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Nie może być ciepły.
  • Margarynę ucieram z cukrem i dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaję wódkę i ucieram dalej na gładki krem.
  • Pierwszy blat wkładam do blaszki, smaruję kremem i nakładam drugi blat z orzechami. Wkładam do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Smacznego!

Notes

* użyłam margaryny bezmlecznej  Alasan BIO
*mleko migdałowe możesz zrobić samemu lub kupić taki napój migdałowy
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem biogo.pl

(Visited 14 377 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 26 komentarzy

  1. Weronika

    Super przepis♡chciałbym tylko zastapić aquafabe jajkami- czy da się określić jaką ilością jajek/żółtek ?

  2. Judyta

    Mam zamiar zrobic to ciasto -zawsze robilam mleczno- glutenowe(podobne do p.Tesciowej) czy można użyć innego mleka roślinnego?np owsianego?

  3. Monika

    Wspaniałe ciasto! Dość łatwo się je robi, w smaku nie odbiega od zwykłego glutenowca. Znajomym również bardzo smakowało.

  4. Monika

    Jak długo i gdzie przechowywać ciasto/.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Takie ciasta z masą budyniową trzeba przechowywać w lodówce. Tak do 3 dni spokojnie może stać. 🙂

  5. Anna

    Witam, orzechowiec zrobił fuforę na urodzinach mojej córki, goście nie wierzyli, że jest bezglutenowy, a do tego wegański!!! Twoje przepisy są super, bo smak niekiedy nie różni się od „zwykłych” odpowiedników.
    Dziękuję za przepis!

  6. Alina

    5 stars
    Wypróbowałam na święta. Bardzo dobre ciasto! Bardzo dziękuję za przepis 🙂

  7. olcia

    jestem w szoku wygląda jak sernik 😀 a to budyń ba! wegański.. wow

  8. Magdalena

    Ciasto wyszło bardzo suche, rozsypuje się i łamie przy krojeniu – czy z długo się piekło? Może jakiegoś składnika jest za dużo lub za mało?

  9. Dżastagotuje

    A jeśli chce zastąpić aquafabe jajkami to jaka ma być ilość?

  10. Agnieszka

    Czy zamiast orzechów włoskich mogę użyć nerkowca? Na włoskie mam nietolerancje.

  11. Joanna

    Trafiłam na Pani blog przez przypadek, szukając przepisu na babkę wielkanocną bez jajek. Jestem alergikiem i nie moge jeść ani jajek, ani pszenicy, ani kakao. Resztę już pomijam 🙂 dostosowanie się do wypieków świątecznych, z resztą jakichkolwiek było dla mnie meczarnią, bo prawie w każdym przepisie jest jajko!! A te Pani przepisy są cudowne!! Zrobiłam wczoraj babkę cytrynową i smakuje całej rodzinie, co jest nie lada wyczynem, bo smak rzeczy bezglutenowych jest jednak inny. Bardzo Pani dziękuję za te cudowne przepisy, życzę spokojnych Świąt Wielkanocnych i dalszego rozwoju.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ojej, ogromnie się cieszę! Dziękuję pięknie za ten komentarz 🙂 Również życzę wesołych i spokojnych Świąt!

  12. Kasia

    Ile dac proporcji przy zwyklej mace?

    1. Kasia

      cos mi się kliknelo dwa razy 🙂

  13. Kasia

    czy jak dam make zwykla to ziemniaczanej juz nie? wiec ile tej mąki zwyklej dac?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, ziemniaczanej wtedy nie dajemy. Zwykłej trzeba by dodać ok 400-500g najlepiej dodać najpierw mniej i dosypywać w razie czego. Ciasto powinno być konsystencji zwykłego kruchego 🙂

  14. Irena

    Upieklam 2 czesc osobno . 1 czesc po wyjeciu z blaszki popękala i lezy na papierze a 2 czesc z masa orzechowa jest bardzo rzadka wystawilam do lodowki . Jak to zrobic żeby teraz obie czesc włożyć do blachy żeby die nìe pokruszyly ? Oczywiscie na pierwszy spód masa budyniowa .

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Wyjąć z blaszki ciasto trzeba bardzo delikatnie, po przestygnięciu by nie popękało. Ja to robiłam jednym szybkim ruchem przechylając blaszkę jedną ręką, a drugą ciągnęłam papier z blatem. Masa orzechowa jest rzadka? Nie powinna taka być, orzechy powinny być jakby oblepione karmelem. Czy Ty wymieszałaś ciasto z 2 części z masą orzechową? Nie wiem czy dobrze rozumiem…

  15. yagoda

    A czy wyjdzie bez aquafaby? Czym ewentualnie ją zastapić(oprócz jajek – mam nietolerancję)?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zastąpiłabym siemieniem lnianym. 2 łyżki mielonego siemienia zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 minut 🙂 Wymieszać z resztą składników i wyrobić ciasto 🙂

  16. justyna

    czy aquafabę nie lepiej najpierw ubić mikserem ? czy dzięki temu ciasto nie wyjdzie bardziej puszyste?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Pewnie i można, tylko właśnie oryginalne ciasto orzechowiec nie jest puszyste, a bardziej piernikowe więc takie chciałam uzyskać 🙂