fbpx

Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Orzechowiec miodownik bezglutenowyPoprzednio pokazałam Wam tradycyjny przepis na orzechowca mojej teściowej. Dziś, chciałam się pochwalić efektem przerobienia tego przepisu na wersję bezglutenową i bez nabiału. Z tego eksperymentu powstał orzechowiec bezglutenowy, bez mleka i jajek. Oczywiście cukier możemy zastąpić kokosowym lub innym dowolnym rodzajem słodzidła zdrowszym niż rafinowany.

Ciasto udało się wyśmienicie, co potwierdzili niezależni eksperci w postaci mojego osobistego krytyka kulinarnego, czyli męża i dzieci. Moja szwagierka, której orzechowiec to ulubione ciasto napisała pod moim postem na facebooku tak:

Jestem zdziwiona…wersja bezglutenowo-bezmleczna nie odbiega w smaku za bardzo od tej klasycznej. A na orzechowcu się trochę znam 

Lepszej oceny nie mogłam uzyskać, cieszę się bardzo, że jej smakowało i mam nadzieję, że Wam również posmakuje. Zapraszam Was więc do wypróbowania przepisu na orzechowiec bezglutenowy i bez nabiału.

Ciasto nie wyrosło aż tak jak te z jajkami, ale mi to nie przeszkadzało. Jeśli wolicie grubsze, zwiększcie o np. 1/3 wszystkie jego składniki, lub zróbcie ciasto w mniejszej foremce.

Często pytacie mnie o produkty, których używam. Szczególnie o to, jakiej margaryny bezmlecznej używam. Ja polecam taką margarynę BIO. Sprawdza się bardzo dobrze w wypiekach, wszelkich kremach, a do tego skład jest całkiem niezły 🙂

Wydruk przepisu
Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka
Orzechowiec miodownik bezglutenowy
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania pieczenia 30 minut
Porcje
blaszka o wym. 30x25cm
Składniki
ciasto miodowe
  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 250 g skrobii ziemniaczanej
  • 200 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 150g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 200 g margaryny bezmlecznej *
  • 1 łyżka miodu może być sztuczny jeśli nie używasz naturalnego
  • 9 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
karmel orzechowy
  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 80g)
  • 120 g margaryny bezmlecznej *
  • 2 łyżki miodu
krem budyniowy
  • 3 waniliowe budynie bez cukru
  • 900 ml mleka roślinnego *
  • 150 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu jeśli mamy już słodzone budynie, dodajmy mniej cukru
  • 250 g margaryny bezmlecznej *
  • 20-30 ml wódki opcjonalnie 😉
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania pieczenia 30 minut
Porcje
blaszka o wym. 30x25cm
Składniki
ciasto miodowe
  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 250 g skrobii ziemniaczanej
  • 200 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 150g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 200 g margaryny bezmlecznej *
  • 1 łyżka miodu może być sztuczny jeśli nie używasz naturalnego
  • 9 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
karmel orzechowy
  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 80g)
  • 120 g margaryny bezmlecznej *
  • 2 łyżki miodu
krem budyniowy
  • 3 waniliowe budynie bez cukru
  • 900 ml mleka roślinnego *
  • 150 g cukru lub cukru kokosowego czy ksylitolu jeśli mamy już słodzone budynie, dodajmy mniej cukru
  • 250 g margaryny bezmlecznej *
  • 20-30 ml wódki opcjonalnie 😉
Orzechowiec miodownik bezglutenowy
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180st. C Miód rozpuszczam na ogniu, Lekko studzę. W misce mieszam mąki, sodę i cukier. Dodaję margarynę, miód, aquafabę i wyrabiam gładkie ciasto. Z ciasta formułuję kulę. Dzielę na pół i jedną część rozwałkowuję na papierze do pieczenia na kształt i wielkość blaszki, a drugą wkładam do lodówki.
  2. Rozwałkowane ciasto przekładam z papierem do foremki. Wyrównuję, by pokryło całe dno i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  3. Drugą część rozwałkowuję tak samo, na surowe ciasto wykładam orzechowy karmel i piekę również 15 minut.
karmel orzechowy
  1. Orzechy siekam drobno. Miód, margarynę cukier i orzechy podgrzewam na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
masa budyniowa
  1. Budyń gotuję w 600ml mleka migdałowego. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Nie może być ciepły.
  2. Margarynę ucieram z cukrem i dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaję wódkę i ucieram dalej na gładki krem.
  3. Pierwszy blat wkładam do blaszki, smaruję kremem i nakładam drugi blat z orzechami. Wkładam do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Smacznego!
Pozostałe informacje

* użyłam margaryny bezmlecznej  Alasan BIO

*mleko migdałowe możesz zrobić samemu lub kupić taki napój migdałowy

 

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem biogo.pl


(Visited 3 273 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Trafiłam na Pani blog przez przypadek, szukając przepisu na babkę wielkanocną bez jajek. Jestem alergikiem i nie moge jeść ani jajek, ani pszenicy, ani kakao. Resztę już pomijam 🙂 dostosowanie się do wypieków świątecznych, z resztą jakichkolwiek było dla mnie meczarnią, bo prawie w każdym przepisie jest jajko!! A te Pani przepisy są cudowne!! Zrobiłam wczoraj babkę cytrynową i smakuje całej rodzinie, co jest nie lada wyczynem, bo smak rzeczy bezglutenowych jest jednak inny. Bardzo Pani dziękuję za te cudowne przepisy, życzę spokojnych Świąt Wielkanocnych i dalszego rozwoju.

    1. Tak, ziemniaczanej wtedy nie dajemy. Zwykłej trzeba by dodać ok 400-500g najlepiej dodać najpierw mniej i dosypywać w razie czego. Ciasto powinno być konsystencji zwykłego kruchego 🙂

  2. Upieklam 2 czesc osobno . 1 czesc po wyjeciu z blaszki popękala i lezy na papierze a 2 czesc z masa orzechowa jest bardzo rzadka wystawilam do lodowki . Jak to zrobic żeby teraz obie czesc włożyć do blachy żeby die nìe pokruszyly ? Oczywiscie na pierwszy spód masa budyniowa .

    1. Wyjąć z blaszki ciasto trzeba bardzo delikatnie, po przestygnięciu by nie popękało. Ja to robiłam jednym szybkim ruchem przechylając blaszkę jedną ręką, a drugą ciągnęłam papier z blatem. Masa orzechowa jest rzadka? Nie powinna taka być, orzechy powinny być jakby oblepione karmelem. Czy Ty wymieszałaś ciasto z 2 części z masą orzechową? Nie wiem czy dobrze rozumiem…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *