200gcukrulub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 150g)
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżeczkaproszku do pieczeniabezglutenowego
200gmargaryny bezmlecznej*
1łyżkamiodumoże być sztuczny jeśli nie używasz naturalnego
9łyżekAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
karmel orzechowy
250gorzechów włoskich
100gcukrulub cukru kokosowego czy ksylitolu (ksylitolu 80g)
120gmargaryny bezmlecznej*
2łyżkimiodu
krem budyniowy
3waniliowe budynie bez cukru
900mlmleka roślinnego*
150gcukru lub cukru kokosowego czy ksylitolujeśli mamy już słodzone budynie, dodajmy mniej cukru
250gmargaryny bezmlecznej*
20-30mlwódkiopcjonalnie ;)
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewam do 180st. C
Miód rozpuszczam na ogniu, Lekko studzę.
W misce mieszam mąki, sodę i cukier.
Dodaję margarynę, miód, aquafabę i wyrabiam gładkie ciasto. Z ciasta formułuję kulę. Dzielę na pół i jedną część rozwałkowuję na papierze do pieczenia na kształt i wielkość blaszki, a drugą wkładam do lodówki.
Rozwałkowane ciasto przekładam z papierem do foremki. Wyrównuję, by pokryło całe dno i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Drugą część rozwałkowuję tak samo, na surowe ciasto wykładam orzechowy karmel i piekę również 15 minut.
karmel orzechowy
Orzechy siekam drobno. Miód, margarynę cukier i orzechy podgrzewam na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
masa budyniowa
Do 300ml zimnego mleka wsypuję budynie i mieszam aż do rozpuszczenia. Resztę mleka migdałowego zagotowuję w garnuszku. Dodaję mieszankę z budyniem i mieszam trzepaczką, podgrzewając aż zgęstnieje. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Nie może być ciepły.
Margarynę ucieram z cukrem i dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaję wódkę i ucieram dalej na gładki krem.
Pierwszy blat wkładam do blaszki, smaruję kremem i nakładam drugi blat z orzechami. Wkładam do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Notes
* użyłam margaryny bezmlecznej Alasan BIO*mleko migdałowe możesz zrobić samemu lub kupić taki napój migdałowy