You are currently viewing Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną
Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną

Święta coraz bliżej, a ja mam jeszcze tyle przepisów do opublikowania! Mam nadzieję, że się wyrobię przed Świętami! 🙂 Dziś postanowiłam wstawić kolejną propozycję na udka kaczki. Były już kiedyś na blogu udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą żurawinową, teraz zapraszam Was na udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami żurawiną, a patent z konfiturą, która praktycznie sama się robi razem z kaczką w brytfance, jest genialny! Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną

Udka kaczki z suszonymi owocami

Wiem, mało skromnie to zabrzmiało, choć z natury raczej skromny ze mnie Nicpoń 😉 Sama się sobie dziwię, że na to wpadłam 😉 Spróbujcie sami, jakie to mięso jest pyszne!

Nie każdy lubi udka kaczki pieczone, czy ogólnie kaczkę pieczoną. Ja też jadłam ją wiele razy i nie zawsze mi smakuje. W wielu miejscach, gdzie jej próbowałam, była twarda, albo niedoprawiona, przez co specyficzny zapach i smak mięsa z kaczki był zbyt dominujący.

Tak przyrządzona kaczka jest jednak bardzo mięciutka, pachnąca przyprawami, mięso rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować przepis i zrobić udka kaczki pieczone w ten właśnie sposób, a na pewno będzie Wam smakować! 🙂

A Ty lubisz pieczone udka kaczki? Albo ogólnie kaczkę pieczoną?

Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną

Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 12 min.
Łącznie 12 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Udka kaczki marynata

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szkanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mieszanka mielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

dodatkowo

  • 4 udka kaczki
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka żurawiny świeżej lub mrożonej można zastąpić suszoną

Wykonanie

  • Udka kaczki myję, oczyszczam i osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty mieszam ze sobą.
  • Nogi kaczki zalewam marynatą i odstawiam do lodówki na noc. Następnego dnia na rozgrzanej patelni obsmażam mięso z każdej strony. Układam w brytfance.
  • Na patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam posiekaną cebulę i czosnek.
  • Do pozostałej po marynowaniu kaczki marynaty, wlewam sok jabłkowy i zalewam mięso w brytfance. Dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem, suszone śliwki i żurawinę. Przykrywam brytfankę i wkładam do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Piekę ok 2-2,5 godziny, aż mięso będzie mięciutkie.
  • Po tym czasie wyjmuję brytfankę. Mięso wkładam ponownie na kilka minut na innym naczyniu, lub pokrywce z brytfanki, by się przypiekła skórka.
  • Z brytfanki odcedzam tłuszcz wytopiony z kaczki, a resztę miksuję i podaję w miseczce jako pyszną konfiturę śliwkowo żurawinową do mięsa.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

Może szukasz ciekawych przepisów na słodkości na Święta?

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 5 091 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. marcelina

    Dawniej za kaczką nie przepadałam, ale teraz co święta mój brat umie ją tak przyrządzić, że najchętniej to całą bym zjadła 🙂
    Wersja kaczki z suszoną żurawiną i śliwkami wygląda u Ciebie apetycznie, też chętnie i takiej bym spróbowała 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      To może tym razem zrobisz taką i zaskoczysz brata 😉 Warto spróbować! A jak ją brat przyrządza?

Dodaj komentarz

Recipe Rating