Święta coraz bliżej, a ja mam jeszcze tyle przepisów do opublikowania! Mam nadzieję, że się wyrobię przed Świętami! 🙂 Dziś postanowiłam wstawić kolejną propozycję na udka kaczki. Były już kiedyś na blogu udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą żurawinową, teraz zapraszam Was na udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami żurawiną, a patent z konfiturą, która praktycznie sama się robi razem z kaczką w brytfance, jest genialny!
Udka kaczki z suszonymi owocami
Wiem, mało skromnie to zabrzmiało, choć z natury raczej skromny ze mnie Nicpoń 😉 Sama się sobie dziwię, że na to wpadłam 😉 Spróbujcie sami, jakie to mięso jest pyszne!
Nie każdy lubi udka kaczki pieczone, czy ogólnie kaczkę pieczoną. Ja też jadłam ją wiele razy i nie zawsze mi smakuje. W wielu miejscach, gdzie jej próbowałam, była twarda, albo niedoprawiona, przez co specyficzny zapach i smak mięsa z kaczki był zbyt dominujący.
Tak przyrządzona kaczka jest jednak bardzo mięciutka, pachnąca przyprawami, mięso rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować przepis i zrobić udka kaczki pieczone w ten właśnie sposób, a na pewno będzie Wam smakować! 🙂
A Ty lubisz pieczone udka kaczki? Albo ogólnie kaczkę pieczoną?
Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną
Składniki
Udka kaczki marynata
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 szkanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mieszanka mielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
- 1 łyżka majeranku
- 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
dodatkowo
- 4 udka kaczki
- 2/3 szklanki soku jabłkowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 1 łyżka żurawiny świeżej lub mrożonej można zastąpić suszoną
Wykonanie
- Udka kaczki myję, oczyszczam i osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty mieszam ze sobą.
- Nogi kaczki zalewam marynatą i odstawiam do lodówki na noc. Następnego dnia na rozgrzanej patelni obsmażam mięso z każdej strony. Układam w brytfance.
- Na patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam posiekaną cebulę i czosnek.
- Do pozostałej po marynowaniu kaczki marynaty, wlewam sok jabłkowy i zalewam mięso w brytfance. Dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem, suszone śliwki i żurawinę. Przykrywam brytfankę i wkładam do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Piekę ok 2-2,5 godziny, aż mięso będzie mięciutkie.
- Po tym czasie wyjmuję brytfankę. Mięso wkładam ponownie na kilka minut na innym naczyniu, lub pokrywce z brytfanki, by się przypiekła skórka.
- Z brytfanki odcedzam tłuszcz wytopiony z kaczki, a resztę miksuję i podaję w miseczce jako pyszną konfiturę śliwkowo żurawinową do mięsa.
- Smacznego!
Może szukasz ciekawych przepisów na słodkości na Święta?
Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂
Dawniej za kaczką nie przepadałam, ale teraz co święta mój brat umie ją tak przyrządzić, że najchętniej to całą bym zjadła 🙂
Wersja kaczki z suszoną żurawiną i śliwkami wygląda u Ciebie apetycznie, też chętnie i takiej bym spróbowała 🙂
To może tym razem zrobisz taką i zaskoczysz brata 😉 Warto spróbować! A jak ją brat przyrządza?