Pozostając w kolorach wiosny, chciałam przedstawić Wam przepis na pyszną pastę z awokado. Pasta z awokado z oliwkami to ostatnio moja ulubiona pasta na kanapki. Wyrazista i pyszna. Najlepsza ze świeżym chlebem.
Pasta z awokado i oliwek – smakowite smarowidło na kanapki
Do przygotowania tej pasty z awokado wykorzystuję zielone oliwki. Głównie dlatego, by pozostała w takim pięknym zielonym wiosennym kolorze, ale możesz zrobić z czarnymi, jeśli wolisz.
Ta pasta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Po długości przepisu już widać jak mało czasu zajmuje jej przygotowanie. To chyba najkrótszy przepis na blogu. 😉
Z tej ilości wyjdzie Wam ok 1,5 szklanki pasty. Wystarczy nawet na kilka razy.
Pasty na kanapki to świetne urozmaicenie codziennych śniadań. Awokado, ze względu na idealną do past konsystencję, jest super bazą do wymyślania różnych smaków. Dobrze smakuje również pasta z awokado z jajkiem czy twarożkiem (np. z tym twarożkiem ze słonecznika).
Ja najbardziej lubię kromeczki z tą pastą z awokado i oliwek i z plasterkiem dojrzałego pomidora. Pyszności!
Zachęcam do wypróbowania!
Pasta z awokado i oliwek
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 70 g oliwek zielonych lub czarnych ok pół szklanki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Wykonanie
- Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i miksuje na pastę. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.