Marchewkowe wegańskie pączki bezglutenowe bez drożdży

Przyszło do mnie natchnienie na kolejny przepis na wegańskie pączki bezglutenowe. Mój blog kulinarny pełny jest pączkowych przepisów, jednak wszystkie są na drożdżach. Z myślą o osobach, które drożdży nie tolerują lub po prostu unikają, powstały te pączusie.

Wegańskie pączki bezglutenowe bez drożdży


Szybki przepis na wegańskie pączki bez glutenu i drożdży

Kolejną zaletą pączków bez użycia drożdży jest fakt, że są one do przygotowania dosłownie w 20 minut. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba ten prosty i szybki przepis na pączki bez nabiału i glutenu.

Do przygotowania pączków wykorzystałam ugotowaną marchewkę z odrobiną ziemniaka. Szczerze mówiąc,  były to warzywa zmiksowane wcześniej dla mojego półroczniaka. Nie ma to, jak sprytne wykorzystanie resztek. 😀 Dzięki temu dodatkowi pączusie nie wyszły suche, a i na drugi dzień były pyszne. Wiem, bo jednego schowałam przed rodziną, tylko po to, by móc Wam powiedzieć, jakie są na drugi dzień. Jak widać na załączonym obrazku, znikały już podczas sesji. Marchewkowe pączki to był strzał w dziesiątkę.

Wegańskie pączki bezluttenowe bez drożdży marchewkowe

W smaku nie czuć marchewki. Jeśli więc chcesz przemycić dziecku trochę warzyw, tak, by się nie zorientowało, podaj mu te marchewkowe pączki. Moje dzieci były zachwycone. Wegańskie pączki bezglutenowe znikają bardzo szybko. Zasmakują każdemu!

Jak już wspomniałam na początku, na blogu jest sporo przepisów na pączki. Takie wegańskie klasyczne pączki, jak i bezglutenowe z mieszanki Schar i pączki bezglutenowe i wegańskie z mąk jednorodnych. Są też pączki z dodatkiem tofu.

Do wyboru, do koloru!

Dajcie znać w komentarzu, który z tych przepisów jest waszym ulubionym. 🙂

pączki bezglutenowe bez drożdży

Wegańskie pączki bezglutenowe

Pączki marchewkowe bez drożdży
Kategoria: Desery
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: pączki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 20 sztuk
Przygotowanie 10 min.
Czas smażenia 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • ¾ szklanki mąki sorgo lub gryczanej, owsianej bezglutenowej
  • ½ szklanki mąki ryżowej białej lub kukurydzianej, jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego zalango uprzednio 3 łyżkami gorącej wody
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub innego słodzika czy cukru jakiego używasz
  • ¼ szklanki musu z marchewki 2 małe marchewki ugotowane i zmiksowane na gładko. Można użyć również dyni lub ziemniaka.
  • 4 łyżki oleju plus olej do smażenia
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody

Wykonanie

  • Suche składniki mieszam w jednej misce (mąki, babkę, sól, cukier, proszek, sodę, cynamon) trzepaczką, by składniki napowietrzyć.
  • W drugiej misce składniki mokre. (mleko, mus z marchewki, olej, ocet)
  • Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste ale klejące.
  • Do garnka lub głębokiej patelni wlewam olej na głębokość ok 3 - 4 cm. Nagrzewam do ok 170 st. C.
  • Dłonie smaruję delikatnie olejem i nakładam łyżką ciasto. Formułuję kulkę, nie za dużą. Wielkości małego orzecha włoskiego. Wrzucam na rozgrzany olej i smażę często mieszając patelnią przez ok 7-9 minut. Sprawdzam patyczkiem czy nie są surowe w środku.
  • Jeśli zbyt szybko się rumienią, zmniejszam ogień.
  • Usmażone pączki przekładam na talerz, wyłożony papierem o odsączenia. Posypuję pudrem z cukru lub erytrolu.
    Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

Na moim Instagramie, w wyróżnionych relacjach jest zapisany ten przepis. Zobaczysz tam filmiki, na których widać konsystencję ciasta. O tutaj: Pączki – przygotowanie. Zachęcam do oglądania i obserwowania mojego tamtejszego profilu: @nicponwkuchni

pączki bezglutenowe bez drożdży

(Visited 10 671 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 12 komentarzy

  1. Iza

    Czy zamiast siemienia lnianego i babki (alergia) można dodać np pure z dyni lub jabłka? Jajek również nie możemy.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie jestem pewna czy się nie rozkleją przy smażeniu. Może jeszcze spróbować np mielone nasiona chia?

      1. Iza

        Dziękuję, będę próbować 🙂

  2. Angela

    5 stars
    Są świetne, robiłam na Tłusty czwartek i chyba na Sylwestra zrobię. Moje “wybredne dziecko 😉 nawet na drugi dzień jadło. Niesamowite, że są bez jaj i drożdży, bo ich też nie możemy. Pozdrawiam

  3. Ola

    Bardzo fajny przepis 🙂 Wypróbuje na urodzinki synka 😉 Tylko jedna rzecz z tego co wiem i jest napisane o łupinach babki jajowatej to nie można podawać dzieciom. Wręcz jest nie zalecane. Kupiłam raz i nie użyłam, bo się przestraszyłam, że coś stanie się synkowi. Może wypowie się Pani na ten temat? Mnie to bardzo interesuje ponieważ większość przepisów ją zawiera, a z siemieniem lnianym jednak inaczej wypieki wychodzą 😉

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 W kilku miejscach czytałam, że można ją podawać dzieciom, a w niektórych, najczęściej tam, gdzie jest sprzedawana jako produkt leczniczy, że dopiero od 6 roku życia. Myślę, że małym dzieciom nie podawałabym jej w postaci czystej i ilości którą leczniczo się podaje, natomiast jako dodatek do pieczywa czy wypieków myślę, że spokojnie można dać.

  4. Wiola

    Wyszły cudowne!! Dziękuje za przepis!!

  5. Justyna

    Witam. Chcę te pączki zrobić w formie muffinek, ile czasu je piec?

  6. Pjm

    Czy można upiec te paczki lub zrobić z nich muffinki aby nie smażyć

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      A właśnie zapomniałam o tym napisać w treści. Tak, można je upiec, ale trzeba dodać więcej płynu, tak by konsystencja była bardziej płynną, jak na tradycyjne muffinki

      1. Pjm

        Dziękuję bardzo za odpowiedź

      2. Mira90

        Ile czasu je piec jeśli robimy w piekarniku?