Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym

Papryki faszerowane po meksykańsku

Uwielbiam papryki faszerowane! Zawsze przygotowywałam je z farszem jak do gołąbków i podawałam z sosem pomidorowym. Ostatnio jednak chciałam zrobić coś nowego, innego.

Przypomniałam sobie przepis na naleśniki faszerowane mięsem mielonym, które są niesamowicie pyszne i bardzo je lubimy. Wpadłam na pomysł, by zrobić wersję szybszą, faszerując papryki takim farszem jak w naleśnikach. Tak przygotowane papryki podałam z sosem czosnkowym i muszę przyznać, że ten smak to jest COŚ! Koniecznie wypróbujcie!

Zapraszam na przepis na faszerowane papryki po meksykańsku, z mielonym mięsem, kukurydzą i fasolą. Podane z sosem czosnkowym smakują wybornie!

Poniżej podaję jak zrobić sos czosnkowy z wegańskiego majonezu. Jeśli jednak przygotowuję sos dla osób, które jadają jajka i mleko, używam kubeczka jogurtu greckiego, dwóch łyżek majonezu, ząbka czosnku i doprawiam solą i pieprzem. Polecam serdecznie 🙂

 

Papryki faszerowane po meksykańsku

Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: meksykańska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 40 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

papryki faszerowane po meksykańsku

  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej lub gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella opcjonalnie

sos czosnkowy bez jajek i mleka

  • 100 ml wegańskiego majonezu*
  • 3-6 łyżek śmietany roślinnej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Z papryk odcinam górną część ( z ogonkiem), wycinam gniazda nasienne. Układam na blaszce. Polewam odrobiną oliwy wewnątrz i posypuję solą. Jeśli papryki nie są stabilne i nie chcą stać, podcinam delikatnie spód, tak by stały prosto 🙂
  • Ryż gotuję ok 15 minut w osolonej wodzie
  • W tym czasie siekam cebulę i czosnek. Wrzucam je na rozgrzany olej i podsmażam aż się zeszklą. Dodaję mięso mielone i smażę do momentu kiedy mięso zmieni kolor i się zetnie. Nie dłużej. Dodaję przyprawę meksykańską i przecier pomidorowy. Po chwili dodaję przepłukaną fasolę i kukurydzę. Zdejmuję z ognia.
  • Mieszam mięso oraz ugotowany ryż, Doprawiam solą i pieprzem.
  • Przekładam farsz do przygotowanych papryk. Posypuję mozzarellą dla osób, które jadają nabiał. Przykrywam odciętą wcześniej częścią. Do naczynia, w którym są papryki wlewam wodę, tak, by sięgała 1-2cm od dna. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok 30-40 minut
  • Podaję z sosem czosnkowym. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Smacznego!

Notes

  • wegański majonez z tego przepisu KLIK
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 2 079 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

22 Odpowiedzi do “Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating