Uwielbiam papryki faszerowane! Zawsze przygotowywałam je z farszem jak do gołąbków i podawałam z sosem pomidorowym. Ostatnio jednak chciałam zrobić coś nowego, innego.
Przypomniałam sobie przepis na naleśniki faszerowane mięsem mielonym, które są niesamowicie pyszne i bardzo je lubimy. Wpadłam na pomysł, by zrobić wersję szybszą, faszerując papryki takim farszem jak w naleśnikach. Tak przygotowane papryki podałam z sosem czosnkowym i muszę przyznać, że ten smak to jest COŚ! Koniecznie wypróbujcie!
Zapraszam na przepis na faszerowane papryki po meksykańsku, z mielonym mięsem, kukurydzą i fasolą. Podane z sosem czosnkowym smakują wybornie!
Poniżej podaję jak zrobić sos czosnkowy z wegańskiego majonezu. Jeśli jednak przygotowuję sos dla osób, które jadają jajka i mleko, używam kubeczka jogurtu greckiego, dwóch łyżek majonezu, ząbka czosnku i doprawiam solą i pieprzem. Polecam serdecznie 🙂
Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym
Składniki
papryki faszerowane po meksykańsku
- 6 papryk czerwonych
- 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 200 g ryżu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej lub gyros
- sól i pieprz do smaku
- ser mozzarella opcjonalnie
sos czosnkowy bez jajek i mleka
- 100 ml wegańskiego majonezu*
- 3-6 łyżek śmietany roślinnej
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Z papryk odcinam górną część ( z ogonkiem), wycinam gniazda nasienne. Układam na blaszce. Polewam odrobiną oliwy wewnątrz i posypuję solą. Jeśli papryki nie są stabilne i nie chcą stać, podcinam delikatnie spód, tak by stały prosto 🙂
- Ryż gotuję ok 15 minut w osolonej wodzie
- W tym czasie siekam cebulę i czosnek. Wrzucam je na rozgrzany olej i podsmażam aż się zeszklą. Dodaję mięso mielone i smażę do momentu kiedy mięso zmieni kolor i się zetnie. Nie dłużej. Dodaję przyprawę meksykańską i przecier pomidorowy. Po chwili dodaję przepłukaną fasolę i kukurydzę. Zdejmuję z ognia.
- Mieszam mięso oraz ugotowany ryż, Doprawiam solą i pieprzem.
- Przekładam farsz do przygotowanych papryk. Posypuję mozzarellą dla osób, które jadają nabiał. Przykrywam odciętą wcześniej częścią. Do naczynia, w którym są papryki wlewam wodę, tak, by sięgała 1-2cm od dna. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok 30-40 minut
- Podaję z sosem czosnkowym. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Smacznego!
Notes
- wegański majonez z tego przepisu KLIK
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję w wersji bez mięsa.
Do wersji bez mięsa dodałabym np pieczarki 🙂 Na pewno też będzie super smaczne! 🙂
Zapisuję do wykorzystania na pewno.
Super 🙂 Cieszę się, że się przepis spodobał 🙂
Uwielbiam faszerowana paprykę – kojarzy mi się z latem i dzieciństwem. Dawno nie robiłam, a Twoja wersja warta przetestowania. Dzięki 🙂
Ja często robiłam, ale zazwyczaj z jednym i tym samym farszem. Ten eksperyment jest całkiem udany, więc zachęcam byś się skusiła 🙂
Przepis mi się podoba, zrobię go w wersji z moim ulubionym majonezem i też powinien być chyba dobry.
Na pewno będzie dobre! Daj znać jeśli zrobisz 🙂
Zrobiłabym bez mięcha, bo baza jest super 🙂 W ogóle bardzo lubię faszerowane warzywa 🙂
Ja też uwielbiam faszerowane warzywa 🙂 W wersji bezmięsnej polecam dodać np pieczarki 🙂 Będzie cudnie!
papryka i wołowina to moje jedno z ulubionych połączeń, musi być po prostu pysznie!
jest i to jak! 😀
Lubię to danie, bo nie jest skomplikowane a można je zrobić na milion sposobów. 🙂
Dokładnie 🙂 Takie dania są najlepsze i nigdy się nie znudzą 🙂
Papryka rządzi 🙂 uwielbiam warzywa jesienią za to, że można je nafaszerować na tyle sposobów 🙂
Tak, warzywa jesienią zachęcają, żeby je przygotowywać na mnóstwo sposobów a i ich ceny są teraz całkiem przystępne 🙂
Mogę użyć mięsa drobiowego?
Możesz, ale farsz może być suchy troszkę. Ja czasem używam mieszanego wieprzowo-drobiowego 🙂
Ciekawy pomysł na wykorzystanie farszu z naleśników do nadziewania papryki. Ja akurat nie mam cierpliwości do ich nadziewania, ale może się skuszę.
Nadzianie farszem wcale nie jest bardzo pracochłonne 🙂 Spróbuj, bo efekt jest super 🙂
Świetny pomysł z sosem czosnkowym! Bardzo dawno nie robiłam papryki faszerowanej i chyba czas nadrobić zaległości 🙂
Ten sos tutaj robi robotę 😉