fbpx

Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Papryki faszerowane po meksykańsku

Uwielbiam papryki faszerowane! Zawsze przygotowywałam je z farszem jak do gołąbków i podawałam z sosem pomidorowym. Ostatnio jednak chciałam zrobić coś nowego, innego.

Przypomniałam sobie przepis na naleśniki faszerowane mięsem mielonym, które są niesamowicie pyszne i bardzo je lubimy. Wpadłam na pomysł, by zrobić wersję szybszą, faszerując papryki takim farszem jak w naleśnikach. Tak przygotowane papryki podałam z sosem czosnkowym i muszę przyznać, że ten smak to jest COŚ! Koniecznie wypróbujcie!

Zapraszam na przepis na faszerowane papryki po meksykańsku, z mielonym mięsem, kukurydzą i fasolą. Podane z sosem czosnkowym smakują wybornie!

Poniżej podaję jak zrobić sos czosnkowy z wegańskiego majonezu. Jeśli jednak przygotowuję sos dla osób, które jadają jajka i mleko, używam kubeczka jogurtu greckiego, dwóch łyżek majonezu, ząbka czosnku i doprawiam solą i pieprzem. Polecam serdecznie 🙂

 

 

(Visited 964 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym
Papryki faszerowane po meksykańsku
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
papryki faszerowane po meksykańsku
  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej lub gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella opcjonalnie
sos czosnkowy bez jajek i mleka
  • 100 ml wegańskiego majonezu*
  • 3-6 łyżek śmietany roślinnej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
papryki faszerowane po meksykańsku
  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej lub gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella opcjonalnie
sos czosnkowy bez jajek i mleka
  • 100 ml wegańskiego majonezu*
  • 3-6 łyżek śmietany roślinnej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Papryki faszerowane po meksykańsku
Sposób przygotowania
  1. Z papryk odcinam górną część ( z ogonkiem), wycinam gniazda nasienne. Układam na blaszce. Polewam odrobiną oliwy wewnątrz i posypuję solą. Jeśli papryki nie są stabilne i nie chcą stać, podcinam delikatnie spód, tak by stały prosto 🙂
  2. Ryż gotuję ok 15 minut w osolonej wodzie
  3. W tym czasie siekam cebulę i czosnek. Wrzucam je na rozgrzany olej i podsmażam aż się zeszklą. Dodaję mięso mielone i smażę do momentu kiedy mięso zmieni kolor i się zetnie. Nie dłużej. Dodaję przyprawę meksykańską i przecier pomidorowy. Po chwili dodaję przepłukaną fasolę i kukurydzę. Zdejmuję z ognia.
  4. Mieszam mięso oraz ugotowany ryż, Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Przekładam farsz do przygotowanych papryk. Posypuję mozzarellą dla osób, które jadają nabiał. Przykrywam odciętą wcześniej częścią. Do naczynia, w którym są papryki wlewam wodę, tak, by sięgała 1-2cm od dna. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok 30-40 minut
  6. Podaję z sosem czosnkowym. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  7. Smacznego!
Pozostałe informacje
  • wegański majonez z tego przepisu KLIK

22 Odpowiedzi do “Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *