Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Papryki faszerowane po meksykańsku

Uwielbiam papryki faszerowane! Zawsze przygotowywałam je z farszem jak do gołąbków i podawałam z sosem pomidorowym. Ostatnio jednak chciałam zrobić coś nowego, innego.

Przypomniałam sobie przepis na naleśniki faszerowane mięsem mielonym, które są niesamowicie pyszne i bardzo je lubimy. Wpadłam na pomysł, by zrobić wersję szybszą, faszerując papryki takim farszem jak w naleśnikach. Tak przygotowane papryki podałam z sosem czosnkowym i muszę przyznać, że ten smak to jest COŚ! Koniecznie wypróbujcie!

Zapraszam na przepis na faszerowane papryki po meksykańsku, z mielonym mięsem, kukurydzą i fasolą. Podane z sosem czosnkowym smakują wybornie!

Poniżej podaję jak zrobić sos czosnkowy z wegańskiego majonezu. Jeśli jednak przygotowuję sos dla osób, które jadają jajka i mleko, używam kubeczka jogurtu greckiego, dwóch łyżek majonezu, ząbka czosnku i doprawiam solą i pieprzem. Polecam serdecznie 🙂

 

 

(Visited 365 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym
Papryki faszerowane po meksykańsku
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
papryki faszerowane po meksykańsku
  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej lub gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella opcjonalnie
sos czosnkowy bez jajek i mleka
  • 100 ml wegańskiego majonezu*
  • 3-6 łyżek śmietany roślinnej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
papryki faszerowane po meksykańsku
  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej lub gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella opcjonalnie
sos czosnkowy bez jajek i mleka
  • 100 ml wegańskiego majonezu*
  • 3-6 łyżek śmietany roślinnej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Papryki faszerowane po meksykańsku
Sposób przygotowania
  1. Z papryk odcinam górną część ( z ogonkiem), wycinam gniazda nasienne. Układam na blaszce. Polewam odrobiną oliwy wewnątrz i posypuję solą. Jeśli papryki nie są stabilne i nie chcą stać, podcinam delikatnie spód, tak by stały prosto 🙂
  2. Ryż gotuję ok 15 minut w osolonej wodzie
  3. W tym czasie siekam cebulę i czosnek. Wrzucam je na rozgrzany olej i podsmażam aż się zeszklą. Dodaję mięso mielone i smażę do momentu kiedy mięso zmieni kolor i się zetnie. Nie dłużej. Dodaję przyprawę meksykańską i przecier pomidorowy. Po chwili dodaję przepłukaną fasolę i kukurydzę. Zdejmuję z ognia.
  4. Mieszam mięso oraz ugotowany ryż, Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Przekładam farsz do przygotowanych papryk. Posypuję mozzarellą dla osób, które jadają nabiał. Przykrywam odciętą wcześniej częścią. Do naczynia, w którym są papryki wlewam wodę, tak, by sięgała 1-2cm od dna. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok 30-40 minut
  6. Podaję z sosem czosnkowym. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  7. Smacznego!
Inne informacje
  • wegański majonez z tego przepisu KLIK

22 Odpowiedzi do “Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym”

  1. Ciekawy pomysł na wykorzystanie farszu z naleśników do nadziewania papryki. Ja akurat nie mam cierpliwości do ich nadziewania, ale może się skuszę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *