Dziś zapraszam na kolejny super szybki przepis na danie obiadowe. Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi to danie gotowe w mig! A smak po prostu obłędny 🙂 Bardzo lubię połączenie szpinaku, śmietanowego kremowego sosu i pomidorków koktajlowych, a Ty?
Taki makaron ze szpinakiem i pomidorami przygotowuję zazwyczaj w wersji z mięsem, bo jest bardziej sycący, ale równie dobrze smakuje bez mięsa. Jeśli mięsa nie jadasz, po prostu omiń ten składnik.
Danie jest bezglutenowe (jeśli użyjemy bezglutenowego makaronu oczywiście 😉 ) i bez mleka. Sos, który wychodzi z połączenia mleka roślinnego (użyłam migdałowego) i mąki ziemniaczanej jest równie kremowy i pyszny jak prawdziwy sos śmietanowy, więc jest to super alternatywa dla Was, drodzy alergicy i rodzice małych alergików 🙂
Polecam Wam bardzo serdecznie wypróbowanie tego przepisu i zachęcam do przejrzenia innych przepisów na proste i szybkie dania obiadowe. Np. taki makaron z sosem z cukinii, czy curry z ciecierzycy, albo ostatni przepis na ciecierzycę w pomidorach.
Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi
Składniki
- ulubiony makaron
- 2 łyżki oliwy lub łyżka masła
- 120 g świeżego szpinaku
- małe 2 ząbki czosnku
- 200 g piersi indyka lub kurczaka opcjonalnie
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- 3/4 szklanki mleka roślinnego + łyżeczka mąki ziemniaczanej lub śmietany zwierzęcej lub roślinnej
- parmezan, ser roślinny lub płatki drożdżowe do posypania
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie
- Makaron gotuję al dente w mocno osolonym wrzątku. Odcedzam ale zachowuję 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Szpinak myję, osuszam i urywam grubsze łodyżki. Pomidorki kroję na pół, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Mięso, jeśli używam, kroję w kostkę i przyprawiam solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewam oliwę/masło i wsypuję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość i zwiędnie dodaję sporą szczyptę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę minutę i przekładam szpinak na sitko.
- Na patelnię, na której smażyłam szpinak ponownie wlewam odrobinę tłuszczu i wrzucam mięso. Smażę kilka minut, do momentu kiedy mięso się zetnie. Posypuję łyżeczką ziół prowansalskich i dodaję pomidorki. Smażę chwilę razem.
- W tym czasie do miseczki wlewam mleko roślinne i rozpuszczam w nim mąkę ziemniaczaną (lub jeśli dozwolona, pszenną) Jeśli używasz śmietany, nie musisz jej mieszać z mąką. Sos zgęstnieje bez tego.
- Na patelnię dodaję szpinak i zalewam przygotowanym wcześniej mlekiem roślinnym/ śmietaną. Na małym ogniu podgrzewam aż zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam odrobinę wody z gotowania makaronu. Wsypuję makaron i mieszam.
- Gotowe danie podaję posypane tartym parmezanem, serem roślinnym lub płatkami drożdżowymi.
- Smacznego!
Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie 🙂
Pierwszy raz spotkam się z sosem na bazie mleka i mąki- zaintrygowałaś mnie, przyznaję 🙂
Potrzeba matką wynalazków 😉 Zawsze to mniej tłuszczu niż w śmietanie 🙂
Jak dla mnie połączenie idealne. Uwielbiam szpinak i pomidory wszelkiego rodzaju, więc danie musi być pyszne:0)
Jest pyszne zdecydowanie 🙂 Polecam, jeśli lubisz to połączenie 🙂