Makaron z sosem z cukinii

Dziś przepis na makaron z sosem z cukinii.

Makaron z sosem z cukinii to danie, które przygotowuję, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu. Szybki sos, makaron i mam obiad gotowy w max. 30 minut.

Jadłam tę potrawę po raz pierwszy we Włoszech i od tego czasu bardzo często przygotowuję go w domu. Jeśli chcę, by danie było bardziej syte, dodaję pierś z indyka.

Składniki to praktycznie sama cukinia, czosnek i cebula. Sos wytwarza się sam z warzyw, nie trzeba niczym zabielać, zagęszczać. Wystarczy odrobina wody z gotowania makaronu i sos z cukinii ma odpowiednią konsystencję.

Jest bardzo prosty, a smakuje wszystkim bez wyjątku, nawet dzieciom, tak więc jest to dobry sposób na przemycenie warzyw w diecie małych niejadków 🙂

Makaron z sosem z cukinii

Składniki dania: Makaron z sosem z cukinii

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • opcjonalnie 200 g piersi kurczaka/indyka
  • makaron penne lub inny ulubiony, może być bezglutenowy
  • opcjonalnie parmezan, w wersji wegańskiej płatki drożdżowe do posypania.

Wykonanie dania: Makaron z sosem z cukinii

  • Cukinie kroję w półplasterki, oprószam solą i odstawiam by puściła sok.Dzięki temu pozbędziemy się z niej goryczki. Cebulę i czosnek siekam drobno.
  • W garnku lub wysokiej patelni podsmażam cebulę, dodaję czosnek. Jeśli dodaję mięso, to pokrojone w kostkę dorzucam w tym momencie.
  • Dokładam cukinię podlewam 1/4 szklanki wody, solę do smaku, przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 20 minut, aż cukinia zacznie się rozpadać i będzie tworzył się sos.
  • W międzyczasie gotuję makaron. Gdy jest gotowy odcedzam, ale odlewam 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu i dolewam do sosu.
  • Sos gotuję jeszcze chwilę. Dzięki wodzie z gotowania makaronu lekko się zagęści.
  • Polewam makaron sosem i podaję. Dla osób, które nie muszą rezygnować z sera podaję parmezan do posypania.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

(Visited 72 328 times, 7 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Ten post ma 9 komentarzy

  1. fireboy watergirl

    4 stars
    Hurrah! At last I got a blog from where I can really get helpful
    data regarding my study and knowledge.

  2. Marina

    Czy obierasz cukinie do tego sosu?

    Pozdrawiam 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jeśli mam w miarę młode, nieduże cukinie to ich nie obieram. 🙂 te ogromne lepiej obrać

  3. Marta

    Pyszne 🙂

  4. kuznia home

    bardzo dobry pomysł, u Mnie dziś też szybka pomidorowa, w końcu mamy święto;-)