Leczo z cukinią – danie, które w naszej rodzinie pojawia się dość często. Szczególnie wtedy, gdy składniki na straganach są w dobrej cenie, tak jak teraz. Przez lata udoskonalaliśmy ten przepis. Leczo wg Nicponiów to zdrowe danie pełne warzyw. Koniecznie z cukinią, świeżymi pomidorami, kolorową papryką i dodatkiem dobrej kiełbasy.
Kiedy już się zabieramy za leczo z cukinią, to planujemy taką ilość aby mieć obiad na dwa dni i dodatkowo zamykamy gorące w kilku słoikach aby cieszyć się jego smakiem dłużej 😉 Taki słoik może postać do dwóch tygodni w lodówce, choć u nas to tak maksymalnie tydzień 😉 Tak więc robię z podwójnej porcji w dwóch garnkach 🙂
Z podanych składników wychodzi ok 3-4 litrów gotowego dania.
Masz dużo cukinii? Może przygotujesz też sos do makaronu z cukinii lub ketchup z cukinii? Polecam!
Leczo z cukinią
Składniki:
- 1 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej)
- 1kg pomidorów
- 1kg cukinii
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
- sól, pieprz do smaku, szczypta cukru
- szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
- Cebule kroję w piórka, czosnek siekam. Papryki i cukinie w cienkie paski, pomidory parzę i obieram ze skórek i kroję w grubszą kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
- Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek aż się zeszklą. Dodaję kiełbasę i smażę chwilę.
- Następnie dodaję pomidory, szczyptę cukru i przykrywam. Duszę ok 10 minut na małym ogniu
- Po tym czasie dodaję cukinie znów przykrywam i duszę kolejne 15 minut.
- Następnie pora na paprykę. Gdybym dodała ją wcześniej, za bardzo by zmiękła i w daniu pływałaby sama skórka z papryki, a tego nie lubimy 😉
- Przyprawiam ok łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i odrobiną pieprzu cayenne. Przykrywam i na malutkim ogniu duszę ok 30 minut aż papryka będzie miękka.
- Podaję z pieczywem, lub jako sos do ryżu lub makaronu 🙂
- Smacznego!
Inne dania z cukinią, które mogą Cię zainteresować: