fbpx

Roladki z wędzoną Goudą i żurawiną

Roladki z wędzonego sera żółtego z żurawiną

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wędzone sery. Zrobiłam ostatnio pyszne roladki z plastrów sera wędzonego z żurawiną, rukolą, kindziukiem i czerwoną cebulką. Całość smakowała doskonale. Tak nam smakowały, że zjedliśmy je wszystkie na kolację. Na pewno przy następnej okazji podam te roladki podczas rodzinnego przyjęcia. Myślę, że goście będą zaskoczeni. Czytaj dalej

Dyniowe mini serniczki bez pieczenia. Wegańskie i bezglutenowe

Mam dla Was super pomysł na dynię w wersji na słodko. Te dyniowe mini serniczki bez pieczenia są wegańskie i bezglutenowe. Pomysł na ten deser powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, ale dopiero dziś udało mi się znaleźć czas, by go wykonać. Miało być prosto, z łatwo dostępnych składników i pysznie. Udało się, więc przepis ląduje na nicponiowym blogu 🙂 Czytaj dalej

Zupa z dyni z soczewicą

Zupa z dyni z soczewicą czerwonąW kalendarzu jest już wrzesień. Powoli zaczynam godzić się z myślą, że lato minęło. Na szczęście jesień też ma swój urok i bogactwo darów natury, które można wykorzystać w kuchni. Dynia jest jednym z takich jesiennych darów natury. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłam z otrzymanej ze wsi dyni, była zupa z dyni, a dokładniej – zupa z dyni z soczewicą. Czytaj dalej

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Wyczekiwany przez wielu przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie w końcu ujrzało światło dzienne. Musicie je wypróbować. Ciasto jest mega puszyste, miękkie, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień, a owsiana kruszonka…wymiata! 🙂  Czytaj dalej