Brokuły zapiekane z serem cheddar

Szukasz szybkiego, zdrowego i pysznego obiadu lub kolacji? Mój przepis na zapiekane brokuły z serem cheddar to strzał w dziesiątkę! To danie nie tylko zachwyci dorosłych swoim smakiem, ale także zachęci dzieci do jedzenia warzyw.

Brokuły zapiekane z serem cheddar

Chrupiące różyczki brokuła, delikatny sos serowy i aromatyczna nutka gałki muszkatołowej – to połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Ta zapiekanka to doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowie, ponieważ brokuł jest bogaty w witaminy i minerały. A dodatek sera cheddar sprawia, że danie jest niezwykle kremowe i sycące.

Dlaczego warto zrobić tę zapiekankę:

  • Szybka i łatwa w przygotowaniu: Idealna dla zabieganych osób.
  • Zdrowa i pożywna: Zawiera dużo witamin i minerałów.
  • Smakowita: Zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają jej smak.
  • Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, lub ryby.

Wskazówki:

  • Aby nadać zapiekance jeszcze więcej smaku, możesz dodać do sosu serowego szczyptę ulubionych ziół, np. tymianku lub rozmarynu.
  • Jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej chrupiąca, posyp ją przed pieczeniem bułką tartą.
  • Zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć jogurtu greckiego, który nada sosowi bardziej gęstą konsystencję.

Zapiekane brokuły z serem cheddar to przepis, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Zachęcamy Cię do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzu!

A może zainteresuje Cię Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem (bez glutenu i mleka)? Spróbujkoniecznie!

Brokuły zapiekane z serem cheddar

Brokuły zapiekane z serem cheddar

Szukasz szybkiego, zdrowego i pysznego obiadu lub kolacji? To danie nie tylko zachwyci dorosłych swoim smakiem, ale także zachęci dzieci do jedzenia warzyw.
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: kuchnia bezglutenowa, Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 5 osób
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 25 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szt. duży brokuł
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 szt jajko
  • 100 g sera cheddar
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wykonanie

  • Brokuł umyj, podziel na różyczki i gotuj nie dłużej jak 5 minut w osolonej wodzie.
  • Następnie ugotowane al dente brokuły włóż do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
  • W miseczce wymieszaj jogurt i jajko. Dodaj starty ser cheddar. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Wyłóż masę serową na brokuły.
  • Zapiecz piekarniku nastawionym na 200℃ przez ok. 20 minut.
  • Gotową zapiekankę posyp świeżym szczypiorkiem
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 65 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating