Owsiane placuszki z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie

Zanim zacznę Was zarzucać przepisami świątecznymi mam jeszcze dwa, które są takie raczej na co dzień. Pierwszy z nich to owsiane placuszki z czekoladą. Takie placuszki z czekoladą robię dla moich dzieci bardzo często. Moje dzieciaki uwielbiają wszystkie placuszki 🙂 Te z dyni, takie racuchy z jabłkami i wszystkie pancakes’y świata.  owsiane placuszki z czekoladą

Bezglutenowe placuszki owsiane na śniadanie

Jednak tak na co dzień, gdy nie mam zbyt wiele czasu albo gdy zapomniałam wyjąć zamrożone kromki chlebka orkiszowo-żytniego, w ciągu kilku chwil jestem w stanie przygotować te owsiane placuszki. Często moja dwulatka uczestniczy w ich przygotowaniu i ma przy tym nie lada frajdę 🙂

Zachęcam do korzystania z tego przepisu. Choć te owsiane placuszki z czekoladą są bez glutenu i jajek, są pyszne, delikatne i bardzo fajnie się smażą. Nie rozpadają się na patelni, nie sprawiają trudności podczas przewracania na drugą stronę. Są łatwe, szybkie i przyjemne 🙂

Powoli zbliżają się Święta. W związku z tym mam do Was pytanie. Jakie świąteczne przepisy chcielibyście, abym pokazała? Kilka ciekawych jest w e-booku Słodkie Święta, który wraz z 5 innymi blogerkami stworzyłam. Jeśli jeszcze go nie pobraliście, to szybciutko! 🙂 Pod tym linkiem dowiecie się więcej i będziecie mogli go pobrać, więc klikajcie i pobierajcie do woli! 🙂 A tutaj w komentarzach napiszcie swoje życzenia co do świątecznych przepisów, jakie chcielibyście u mnie zobaczyć. Znacznie ułatwi mi to pracę 🙂 Teraz zapraszam na owsiane placuszki z czekoladą, bez glutenu, jajek, mleka i cukru 😉

owsiane placuszki z czekoladą

Owsiane placuszki z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody o gotowaniu ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju np. kokosowy, rzepakowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Mąkę, sól i cynamon mieszam w misce. W drugiej misce mieszam mleko, olej (kokosowy w postaci płynnej) i aquafabę.
  • Wlewam mokre składniki do suchych mieszając rózgą lub mikserem, aż do połączenia. Odstawiam na 10 minut i w razie gdyby ciasto było zbyt gęste dolewam mleko roślinne.
  • Czekoladę siekam na mniejsze kawałki i wsypuję do masy. Mieszam.
  • Rozgrzewam patelnię. Nie ma potrzeby jej dodatkowo natłuszczać, ale jeśli chcecie, możecie wlać odrobinę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce ciasta. Smażę placuszki kilka chwil, aż spód nabierze koloru i przewracam na drugą stronę.
  • Podaję polane syropem z agawy/klonowym lub ksylitolem pudrem 🙂 Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Pobierz e-book “Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 6 251 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 7 komentarzy

  1. Natalia

    5 stars
    Pyszne placuszki. Właśnie zrobiłam. Synek zachwycony. I mąż też 🙂 dzięki

  2. Gosia Pr

    Placuszki są pyszne, robiłam je kilka razy, bardzo łatwy przepis. Moje nie wyszły takie ładne jak Pani 🙂

  3. AGNIESZKA

    Nasze ulubione placuszki. Moj 9 miesieczniak je uwielbia, dla niego robie z karobem zamiast czekolady. Dzis nawet zrobilam eksperyment i dalam siemie zamiast aquafaby (zabraklo) i wyszly super, tylko troszeczke więcej mleka musialam dac. Dziękuję za Twojego bloga, w najtrudniejszych momentach mojej diety ratowal mi zycie i smak 🙂

    1. Magds

      Możesz napisać ile karobu dodajesz zamiast czekolady?

      1. Agnieszka

        Ok. 1 lyzeczki, ale odkladam synkowi mniejsze pol porcji. Dosypuje i probuje czy czuć karob, jesli czuc a ciasto ma ladny, brazowy kolor to uznaje ze jest ok 😉

  4. Ania

    Czy aquafabe da sie czyms zastapic?