Zanim zacznę Was zarzucać przepisami świątecznymi mam jeszcze dwa, które są takie raczej na co dzień. Pierwszy z nich to owsiane placuszki z czekoladą. Takie placuszki z czekoladą robię dla moich dzieci bardzo często. Moje dzieciaki uwielbiają wszystkie placuszki 🙂 Te z dyni, takie racuchy z jabłkami i wszystkie pancakes’y świata.
Bezglutenowe placuszki owsiane na śniadanie
Jednak tak na co dzień, gdy nie mam zbyt wiele czasu albo gdy zapomniałam wyjąć zamrożone kromki chlebka orkiszowo-żytniego, w ciągu kilku chwil jestem w stanie przygotować te owsiane placuszki. Często moja dwulatka uczestniczy w ich przygotowaniu i ma przy tym nie lada frajdę 🙂
Zachęcam do korzystania z tego przepisu. Choć te owsiane placuszki z czekoladą są bez glutenu i jajek, są pyszne, delikatne i bardzo fajnie się smażą. Nie rozpadają się na patelni, nie sprawiają trudności podczas przewracania na drugą stronę. Są łatwe, szybkie i przyjemne 🙂
Powoli zbliżają się Święta. W związku z tym mam do Was pytanie. Jakie świąteczne przepisy chcielibyście, abym pokazała? Kilka ciekawych jest w e-booku Słodkie Święta, który wraz z 5 innymi blogerkami stworzyłam. Jeśli jeszcze go nie pobraliście, to szybciutko! 🙂 Pod tym linkiem dowiecie się więcej i będziecie mogli go pobrać, więc klikajcie i pobierajcie do woli! 🙂 A tutaj w komentarzach napiszcie swoje życzenia co do świątecznych przepisów, jakie chcielibyście u mnie zobaczyć. Znacznie ułatwi mi to pracę 🙂 Teraz zapraszam na owsiane placuszki z czekoladą, bez glutenu, jajek, mleka i cukru 😉
Owsiane placuszki z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 4 łyżki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody o gotowaniu ciecierzycy
- 1 łyżka oleju np. kokosowy, rzepakowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Mąkę, sól i cynamon mieszam w misce. W drugiej misce mieszam mleko, olej (kokosowy w postaci płynnej) i aquafabę.
- Wlewam mokre składniki do suchych mieszając rózgą lub mikserem, aż do połączenia. Odstawiam na 10 minut i w razie gdyby ciasto było zbyt gęste dolewam mleko roślinne.
- Czekoladę siekam na mniejsze kawałki i wsypuję do masy. Mieszam.
- Rozgrzewam patelnię. Nie ma potrzeby jej dodatkowo natłuszczać, ale jeśli chcecie, możecie wlać odrobinę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce ciasta. Smażę placuszki kilka chwil, aż spód nabierze koloru i przewracam na drugą stronę.
- Podaję polane syropem z agawy/klonowym lub ksylitolem pudrem 🙂 Smacznego!
Pobierz e-book “Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂
Pyszne placuszki. Właśnie zrobiłam. Synek zachwycony. I mąż też 🙂 dzięki
Placuszki są pyszne, robiłam je kilka razy, bardzo łatwy przepis. Moje nie wyszły takie ładne jak Pani 🙂
Nasze ulubione placuszki. Moj 9 miesieczniak je uwielbia, dla niego robie z karobem zamiast czekolady. Dzis nawet zrobilam eksperyment i dalam siemie zamiast aquafaby (zabraklo) i wyszly super, tylko troszeczke więcej mleka musialam dac. Dziękuję za Twojego bloga, w najtrudniejszych momentach mojej diety ratowal mi zycie i smak 🙂
Możesz napisać ile karobu dodajesz zamiast czekolady?
Ok. 1 lyzeczki, ale odkladam synkowi mniejsze pol porcji. Dosypuje i probuje czy czuć karob, jesli czuc a ciasto ma ladny, brazowy kolor to uznaje ze jest ok 😉
Czy aquafabe da sie czyms zastapic?
Jeśli możesz jeść jajka, to możesz dodać jedno zamiast aquafaby 🙂