Owsiane placuszki z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

owsiane placuszki z czekoladąZanim zacznę Was zarzucać przepisami świątecznymi mam jeszcze dwa, które są takie raczej na co dzień. Pierwszy z nich to owsiane placuszki z czekoladą. Takie placuszki z czekoladą robię dla moich dzieci bardzo często. Moje dzieciaki uwielbiają wszystkie placuszki 🙂 Te z dyni, takie racuchy z jabłkami i wszystkie pancakes’y świata.  Jednak tak na co dzień, gdy nie mam zbyt wiele czasu albo gdy zapomniałam wyjąć zamrożone kromki chlebka orkiszowo-żytniego, w ciągu kilku chwil jestem w stanie przygotować te owsiane placuszki. Często moja dwulatka uczestniczy w ich przygotowaniu i ma przy tym nie lada frajdę 🙂

Zachęcam do korzystania z tego przepisu. Choć te owsiane placuszki z czekoladą są bez glutenu i jajek, są pyszne, delikatne i bardzo fajnie się smażą. Nie rozpadają się na patelni, nie sprawiają trudności podczas przewracania na drugą stronę. Są łatwe, szybkie i przyjemne 🙂

Powoli zbliżają się Święta. W związku z tym mam do Was pytanie. Jakie świąteczne przepisy chcielibyście, abym pokazała? Kilka ciekawych jest w e-booku Słodkie Święta, który wraz z 5 innymi blogerkami stworzyłam. Jeśli jeszcze go nie pobraliście, to szybciutko! 🙂 Pod tym linkiem dowiecie się więcej i będziecie mogli go pobrać, więc klikajcie i pobierajcie do woli! 🙂 A tutaj w komentarzach napiszcie swoje życzenia co do świątecznych przepisów, jakie chcielibyście u mnie zobaczyć. Znacznie ułatwi mi to pracę 🙂 Teraz zapraszam na owsiane placuszki z czekoladą, bez glutenu, jajek, mleka i cukru 😉

Wydruk przepisu
Owsiane placuszki z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie
owsiane placuszki z czekoladą
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (smażenia) 5 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody o gotowaniu ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju np. kokosowy, rzepakowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (smażenia) 5 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody o gotowaniu ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju np. kokosowy, rzepakowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
owsiane placuszki z czekoladą
Sposób przygotowania
  1. Mąkę, sól i cynamon mieszam w misce. W drugiej misce mieszam mleko, olej (kokosowy w postaci płynnej) i aquafabę.
  2. Wlewam mokre składniki do suchych mieszając rózgą lub mikserem, aż do połączenia. Odstawiam na 10 minut i w razie gdyby ciasto było zbyt gęste dolewam mleko roślinne.
  3. Czekoladę siekam na mniejsze kawałki i wsypuję do masy. Mieszam.
  4. Rozgrzewam patelnię. Nie ma potrzeby jej dodatkowo natłuszczać, ale jeśli chcecie, możecie wlać odrobinę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce ciasta. Smażę placuszki kilka chwil, aż spód nabierze koloru i przewracam na drugą stronę.
  5. Podaję polane syropem z agawy/klonowym lub ksylitolem pudrem 🙂 Smacznego!

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 604 times, 4 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *