Jeśli szukasz ciekawej i nietuzinkowej, a zarazem pysznej propozycji na przekąskę, to mam coś wyjątkowego. Mini tortille ze śledziem z brzoskwinią i żurawiną, z dodatkiem rukoli i sosem z awokado. Propozycja nie dość, że prosta, kolorowa i obłędna w smaku, to jeszcze bardzo zdrowa.
Tortilla ze śledziem rukolą i pastą z awokado.
Wnętrze tej tortilli to przecież samo zdrowie: śledzie, bogate w kwasy omega-3, łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B, a także rukola, cebula i awokado.
Takie lekkie tortille są bardzo udaną alternatywą dla przesiąkniętych sosami na bazie majonezu, tradycyjnych wersji. Jeśli lubisz śledzie, ten przepis musisz wypróbować.
Do ich przygotowania użyłam śledzika na okrągło z brzoskwinią i żurawiną firmy SEKO. To był dobry wybór, bo świetnie pasowały do tego dania. Lekko słonawe śledzie, słodycz brzoskwini i żurawiny w połączeniu ze świeżością rukoli, cebuli i gładkością awokado. To po prostu musiało być dobre!
Mini tortille można zapakować, włożyć np do turystycznej lodówki i wygodnie zjeść w drodze, na wycieczce czy w podróży. Będą zdrową i pożywną przekąską dla całej rodziny. Jest to też świetna propozycja na lunch do pracy lub do szkoły.
Podczas spotkań i przyjęć w domu też się świetnie sprawdzą. Na pewno jest to ciekawy i nietuzinkowy sposób na podanie śledzi, którym zaskoczycie swoich gości. 🙂
Warto sobie zapisać ten przepis i wrócić do niego, kiedy będziesz potrzebować pomysłu na pyszną, lekką i zdrową przekąskę czy lunch, na wyjazd lub przyjęcie.
Mini tortille ze śledziem z brzoskwinią i żurawiną, rukolą i awokado
Składniki
- 4 placki tortilli
- 1 opakowanie Śledzika na okrągło z brzoskwinią i żurawiną SEKO 200g
- 1 opakowanie rukoli
- 1 czerwona cebula
- 1 dojrzale awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
- Przygotowuję sos z awokado: miąższ awokado rozgniatam dokładnie widelcem. Dodaję sól, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam.
- Na placki tortilli rozsmarowuję po łyżce sosu z awokado, układam rukolę, śledziki wraz z kawalkami brzoskwiń i żurawiny oraz pokrojoną w piórka cebulę.
- Zawijam dość ciasno. Owijam tortille folią spożywczą i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wyjmuję i kroję na mniejsze kawałki. Można również tortille zawinąć tradycyjnie i zjeść od razu. Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką SEKO.
A ze zwykłej mąki kukurydzianej nie wyjdzie? Co to za mąka PAN? Nie robiłam nigdy tortilli, a wygląda super 🙂 Musi być smaczne.
Korzystam z tego przepisu na tortille: https://roadtripbus.pl/tortilla-kukurydziana/
Tutaj możesz zobaczyć jaka to mąka PAN. Kupiłam ją w sklepie Kuchnie Świata. Podobno ze zwykłej kukurydzianej nie wyjdzie. Robiłam też gryczaną, ale trochę się rwała i przepisu jeszcze nie dopracowałam 🙂 Ta kukurydziana jest bardzo dobra 🙂
Kto by pomyślał, że śledzika można wykorzystać do tortilli. Inspirujący pomysł!
Dzięki! Warto wypróbować, bo smakuje rewelacyjnie!
Czy mogę wiedzieć jakiej tortilla używasz w tym przepisie? Szukam takiej z dobrym składem a domowej roboty niestety nie wychodzą mi kompletnie☹️
Tutaj są akurat kupne placki. Sama robię z mąki kukurydzianej PAN, specjalnej do tortilli.