Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie

Grzanka z jajkiem w koszulceKolejna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie to grzanka z jajkiem w koszulce, szpinakiem i awokado. Takie śniadanie to mistrzostwo świata! Wbrew pozorom przygotowanie takiej grzanki nie wymaga bardzo wiele czasu, choć pewnie jest to propozycja na jakieś leniwe weekendowe poranki, kiedy możemy się delektować smakiem tak przygotowanego śniadania.

Jeżeli lubicie szpinak i jajka to taka grzanka z jajkiem w koszulce, szpinakiem i awokado na pewno Was nie zawiedzie. Połączenie smaków jest idealne 🙂

Ja najbardziej lubię kiedy żółtko jest całkiem płynne. Kiedy robiłam to zdjęcie, poczułam lekki zawód, bo żółtko było za mocno ścięte, więc jeśli macie małe jajka 2,5 minuty im w zupełności wystarczą.

Pomysł na ułożenie jajka w koszulce na grzance i szpinaku zaczerpnęłam z tego przepisu.

Grzanka z jajkiem w koszulce

Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie

szpinakiem i awokado
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 grzanki
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 3 min.
Łącznie 18 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 150 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu

Wykonanie

  • W rondelku zagotowuję wodę z octem. Szpinak myję czosnek siekam. Awokado kroję w paseczki i polwam sokiem z cytryny
  • Na patelni na rozgrzanym maśle lub oliwie podsmażam czosnek. Dodaję szpinak dużą szczyptę soli i podsmażam aż liście zmiękną. W międzyczasie na innej patelni lekko posmarowanej masłem układam kromki pieczywa i robię grzanki.
  • Jajka delikatnie wbijam do osobnych miseczek. Kiedy woda z octem się zagotuje delikatnie wlewam do niej jajka. Gotuję 2,5-3minuty w zależności od wielkości jajek i preferencji co do stopnia ścięcia żółtka 🙂
  • Na grzankę układam szpinak, awokado i ugotowane jajko. Posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 1 067 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na listę oczekujących na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

Zapisz się już dziś, a otrzymasz zniżkę i bonusowego ebooka:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Super. Ja znałam wersję, gdzie zamiast szpinaku grzanka posmarowana jest koncentratem pomidorowym, takim gęstym ze słoiczka.

  2. Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem 3 punkt sposobu przygotowania. Mam rozbić jajko, wlać jego zawartość do miseczki (białko + żółtko), a następnie przelać to do wody z octem? Nie wyjdzie mi z tego papka zamiast jajka? Pytam, bo się nie znam, a chciałabym zrobić na śniadanie któregoś dnia dla bliskiej osoby i nie chciałabym tego zepsuć 🙂

    1. tak, dokładnie 🙂 do miseczki białko z żółtkiem, tak by żółtko pozostało w całości i to wlewamy powoli do wody z octem. Ocet sprawia, że tak wlane jajko się nie rozpadnie. Mam nadzieję, że się uda, możesz spróbować najpierw zrobić samo jajko i poćwiczyć, ale myślę, że jak zrobisz pierwszy raz to przekonasz się że to proste 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating