Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą

Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetąTym razem wstawiam coś dla osób, które nie stosują diet bezmlecznych i bezjajecznych: jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą. Mam nadzieję, że wegańscy czytelnicy nie będą mi mieć tego za złe 😉 Powoli odstawiam małego ssaka od piersi, więc pozwalam sobie czasem na coś, czego wcześniej nie mogłam ze względu na jej alergię. W czasie diety najbardziej tęskniłam za jajkami w każdej postaci: na miękko, zapiekane ze szparagami, szpinakiem lub po prostu w jajecznicy.

Dziś dzielę się przepisem na jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia, a lubicie szpinak, gorąco polecam!

Mam w planie wstawić więcej przepisów na zdrowe i pożywne kolacje i śniadania. Coraz częściej zwracamy na to u nas w domu uwagę, więc i tutaj będzie się takich dań więcej pojawiać. Zachęcam do obserwowania lub wpisania się na listę mailingową, by być na bieżąco 🙂

Szukasz przepisów na zdrowe fit kolacje i śniadania? Chciałabyś, żebym pokazała takich przepisów więcej? Napisz w komentarzu! 🙂

Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą

Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą

Kategoria: Śniadania i kolacje
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 15 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 300 g liści szpinaku lub pół opakowania mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • gałka muszkatołowa
  • 4-5 jajek
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/4 łyżeczki soli lub więcej do smaku

Wykonanie

  • Szpinak myję i obieram z twardych łodyg. Czosnek siekam drobno. Piekarnik rozgrzewam na 180st. C
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Wrzucam czosnek i podsmażam. Wsypuję szpinak, sól i mieszam. Po ok 3 minutach zdejmuję z ognia i kruszę fetę. Mieszam całość. i doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej
  • Niewielką foremkę smaruję masłem. Wykładam masę szpinakowo serową. Delikatnie wbijam po jednym jajku, sypię szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekam do momentu ścięcia się białek, ale tak, by żółtka pozostały półpłynne.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 535 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na listę oczekujących na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

Zapisz się już dziś, a otrzymasz zniżkę i bonusowego ebooka:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą”

      1. Przetestowane 🙂 Nie wyglądało tak ładnie jak u Ciebie, ale było bardzo smaczne i co równie ważne – nie zajęło wiele czasu. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating