You are currently viewing Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny

Gulasz jest bez wątpienia jednym z narodowych węgierskich dań. Najlepiej smakuje jedzony gdzieś nad brzegiem Dunaju w Budapeszcie.Jeśli będziemy na Węgrzech warto zaopatrzyć się w proszkowaną wędzoną paprykę, która jest jednym z produktów wartych przywiezienia z Węgier.

Gulasz robię w domu bardzo często. Szybko się go przygotowuje. Zazwyczaj rano nastawiam, a w porze obiadowej gotuję tylko dodatki, ryż lub kaszę i obiad szybko ląduje na stole.  Najczęściej jest to gulasz wieprzowy lub z indyka, a czasem wołowy.

Kiedy jednak mamy ochotę na ciekawą odmianę i dostanę w sklepie ładny kawałek cielęciny, przygotowuję taką wersję gulaszu.

Gulasz z cielęciny na winie smakuje wyśmienicie. Mięso jest mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Spróbuj!

Składniki dania: Gulasz z cielęciny

  • 500g cielęciny ( np łopatki)
  • 2 cebule
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30% (jeśli dozwolona…u mnie póki co odpada)
  • kilka gałązek tymianku
  • sól pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • mąka do zagęszczenia (pszenna, jaglana lub kukurydziana)

Wykonanie dania: Gulasz z cielęciny

  • Mięso myję, kroję na kwadraty ok 2cm, osuszam ręcznikiem papierowym.
  • Cebule kroję w kostkę.
  • Mięso smażę na oleju na dużym ogniu w szerokim garnku, lub partiami. Chodzi o to, by nie puściło za dużo wody i by całość nie zaczęła się dusić. Podsmażone mięso przekładam na talerz, doprawiam solą, pieprzem i odstawiam.
  • Do garnka, w którym smażyłam mięso wlewam łyżkę oleju i smażę cebulę na średnim ogniu, podlewam winem i chwilę duszę skrobiąc drewnianą łopatką  dno aby odkleić pozostały po smażeniu mięsa “smak”. Dodaję mięso, zalewam całość bulionem, zmniejszam gaz, wrzucam listki tymianku zamykam pokrywką. Duszę ok 1 godzinę.
  • Doprawiam solą jeśli potrzeba i sokiem z cytryny. Zagęszczam mąką – łyżkę mąki mieszam z odrobiną wody i wlewam do sosu. Zagotowuję i gotowe!
  • Podaję z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
  • Smacznego!
(Visited 36 776 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma jeden komentarz

  1. Marta

    Rewelacja ! Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz