Gulasz z cielęciny

Gulasz jest bez wątpienia jednym z narodowych węgierskich dań. Najlepiej smakuje jedzony gdzieś nad brzegiem Dunaju w Budapeszcie.Jeśli będziemy na Węgrzech warto zaopatrzyć się w proszkowaną wędzoną paprykę, która jest jednym z produktów wartych przywiezienia z Węgier.

Gulasz robię w domu bardzo często. Szybko się go przygotowuje. Zazwyczaj rano nastawiam, a w porze obiadowej gotuję tylko dodatki, ryż lub kaszę i obiad szybko ląduje na stole.  Najczęściej jest to gulasz wieprzowy lub z indyka, a czasem wołowy.

Kiedy jednak mamy ochotę na ciekawą odmianę i dostanę w sklepie ładny kawałek cielęciny, przygotowuję taką wersję gulaszu.

Gulasz z cielęciny na winie smakuje wyśmienicie. Mięso jest mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Spróbuj!

Składniki dania: Gulasz z cielęciny

  • 500g cielęciny ( np łopatki)
  • 2 cebule
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30% (jeśli dozwolona…u mnie póki co odpada)
  • kilka gałązek tymianku
  • sól pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • mąka do zagęszczenia (pszenna, jaglana lub kukurydziana)

Wykonanie dania: Gulasz z cielęciny

  • Mięso myję, kroję na kwadraty ok 2cm, osuszam ręcznikiem papierowym.
  • Cebule kroję w kostkę.
  • Mięso smażę na oleju na dużym ogniu w szerokim garnku, lub partiami. Chodzi o to, by nie puściło za dużo wody i by całość nie zaczęła się dusić. Podsmażone mięso przekładam na talerz, doprawiam solą, pieprzem i odstawiam.
  • Do garnka, w którym smażyłam mięso wlewam łyżkę oleju i smażę cebulę na średnim ogniu, podlewam winem i chwilę duszę skrobiąc drewnianą łopatką  dno aby odkleić pozostały po smażeniu mięsa “smak”. Dodaję mięso, zalewam całość bulionem, zmniejszam gaz, wrzucam listki tymianku zamykam pokrywką. Duszę ok 1 godzinę.
  • Doprawiam solą jeśli potrzeba i sokiem z cytryny. Zagęszczam mąką – łyżkę mąki mieszam z odrobiną wody i wlewam do sosu. Zagotowuję i gotowe!
  • Podaję z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
  • Smacznego!
(Visited 11 719 times, 30 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *