Chili con carne – pyszne danie jednogarnkowe

Jesień nadchodzi a wraz z nią więcej dań jednogarnkowych w mojej kuchni. Jednym z naszych ulubionych jest właśnie chili con carne. Pyszne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.Chilli con carne danie jednogarnkowe

Robię chili con carne od lat. Obok tego leczo z cukinią, jest to nasze ulubione danie z jednego gara na obiad. Moje dzieci lubią takie lekko pikantne paprykowe smaki, więc zawsze cieszą się, kiedy przygotowuję chili na obiad. Kiedy jedliśmy je ostatnio, zdałam sobie sprawę, że tego przepisu jeszcze nie ma na moim blogu. Zrobiłam więc zdjęcia i spisałam dla Was mój przepis.

Przepis na chili con carne

Chili con carne

W porównaniu z leczo ta potrawa jest dużo mniej czasochłonna. Wystarczy ok. pół godziny gotowania i chwila krojenia. Paprykę kroję w czasie, kiedy już mięso z pomidorami się dusi, więc oszczędzam przy tym trochę czasu.

Takie danie można podać na obiad, ale świetnie sprawdza się też na imprezach jako ciepła kolacja.

Z podanych składników wychodzi duży gar, który w naszej dużej rodzinie wystarcza na dwa obiady. Podejrzewam, że taka natura dań jednogarnkowych, że robi się je w większych ilościach, by zapełnić największy garnek, jaki posiadamy. 🙂 Prawda?

Zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu, bo chili wychodzi bardzo pyszne!

Chili con carne danie jednogarnkowe

Chili con carne - pyszne danie jednogarnkowe

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: meksykańska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 ok. 5 litrowy garnek
Przygotowanie 5 min.
Gotowanie 35 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka lub 3 jednokolorowe
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów lub kg świeżych pomidorów
  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka cukru ksylitolu lub erytrolu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki chili (ostrej papryki, pieprzu cayenne) lub świeżej ostrej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Paprykę również kroję w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewam ok 3 łyżki oleju i dodaję cebulę. Podsmażam ją aż się zeszkli, dodaję przyprawy: kumin, chili i oregano oraz czosnek. Kiedy zacznie uwalniać się zapach czosnku i przypraw dodaję mięso. Smażę ciągle mieszając aż mięso się zetnie.
  • Dodaję pokrojone pomidory bez skórki lub pomidory z puszki, sól pieprz i cukier. Duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Dodaję paprykę i gotuję jeszcze ok 10 minut. Następnie dodaję fasolę i kukurydzę, dolewam bulion lub wodę i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam w razie potrzeby.
  • Podaję z ryżem lub pieczywem. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Przepis na danie jednogarnowe

(Visited 4 391 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 2 komentarzy

  1. Chili

    Danie klasyk. Mielone mięso zawsze mam w zamrażarce, w spiżarni puszki z fasolą, kukurydzą i pomidorami. W sumie kupuję tylko paprykę i wszystkie składniki mam załatwione. Robi się szybko i jeszcze można przygotować go więcej na kolejny dzień albo w pudełko do pracy. Mega praktyczne danie 🙂

  2. Aleksandra Kozioł

    Chili con carne już zawsze będzie kojarzyć mi się z domem rodzinnym, gdzie jego odmienne wersje jadłam kilogramami 🙂