Jesień nadchodzi a wraz z nią więcej dań jednogarnkowych w mojej kuchni. Jednym z naszych ulubionych jest właśnie chili con carne. Pyszne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Robię chili con carne od lat. Obok tego leczo z cukinią, jest to nasze ulubione danie z jednego gara na obiad. Moje dzieci lubią takie lekko pikantne paprykowe smaki, więc zawsze cieszą się, kiedy przygotowuję chili na obiad. Kiedy jedliśmy je ostatnio, zdałam sobie sprawę, że tego przepisu jeszcze nie ma na moim blogu. Zrobiłam więc zdjęcia i spisałam dla Was mój przepis.
Przepis na chili con carne
W porównaniu z leczo ta potrawa jest dużo mniej czasochłonna. Wystarczy ok. pół godziny gotowania i chwila krojenia. Paprykę kroję w czasie, kiedy już mięso z pomidorami się dusi, więc oszczędzam przy tym trochę czasu.
Takie danie można podać na obiad, ale świetnie sprawdza się też na imprezach jako ciepła kolacja.
Z podanych składników wychodzi duży gar, który w naszej dużej rodzinie wystarcza na dwa obiady. Podejrzewam, że taka natura dań jednogarnkowych, że robi się je w większych ilościach, by zapełnić największy garnek, jaki posiadamy. 🙂 Prawda?
Zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu, bo chili wychodzi bardzo pyszne!
Chili con carne - pyszne danie jednogarnkowe
Składniki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka lub 3 jednokolorowe
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów lub kg świeżych pomidorów
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 1 szklanka wody lub bulionu
- 1 łyżeczka cukru ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki chili (ostrej papryki, pieprzu cayenne) lub świeżej ostrej papryczki chilli
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Paprykę również kroję w kostkę.
- Na patelni rozgrzewam ok 3 łyżki oleju i dodaję cebulę. Podsmażam ją aż się zeszkli, dodaję przyprawy: kumin, chili i oregano oraz czosnek. Kiedy zacznie uwalniać się zapach czosnku i przypraw dodaję mięso. Smażę ciągle mieszając aż mięso się zetnie.
- Dodaję pokrojone pomidory bez skórki lub pomidory z puszki, sól pieprz i cukier. Duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
- Dodaję paprykę i gotuję jeszcze ok 10 minut. Następnie dodaję fasolę i kukurydzę, dolewam bulion lub wodę i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam w razie potrzeby.
- Podaję z ryżem lub pieczywem. Smacznego!
Danie klasyk. Mielone mięso zawsze mam w zamrażarce, w spiżarni puszki z fasolą, kukurydzą i pomidorami. W sumie kupuję tylko paprykę i wszystkie składniki mam załatwione. Robi się szybko i jeszcze można przygotować go więcej na kolejny dzień albo w pudełko do pracy. Mega praktyczne danie 🙂
Chili con carne już zawsze będzie kojarzyć mi się z domem rodzinnym, gdzie jego odmienne wersje jadłam kilogramami 🙂