You are currently viewing Karczek pieczony w plastrach
Karczek pieczony w plastrach

Zapraszam do próbowania przepisu na karczek pieczony. My najbardziej lubimy przygotowany w taki sposób, czyli karczek pieczony w plastrach. Mięso jest mięciutkie, rozpływa się w ustach dosłownie, a przyprawy otaczają mięso z każdej strony, dzięki temu danie jest bardzo smaczne.

W moim rodzinnym domu jadało się dużo mięsa. Najczęściej właśnie wieprzowiny, czasem wołowiny a jedynie w niedzielę był drób udka z kurczaka lub podudzia z indyka. Tak więc głównie jadaliśmy tłuste wieprzowe mięso. Teraz, kiedy sama gotuję dla rodziny wybieramy głównie indyka, ale od czasu do czasu musi być karczek 🙂

Karczek pieczony w plastrach jest daniem, które bardzo lubimy. Cały tłuszcz i przerosty, których szczególnie dzieci nie lubią, wytapia się w trakcie pieczenia i pozostaje tylko mięciutkie i niezwykle smaczne mięsko.

Mój syn zajada bardzo chętnie, woli takie mięsko bardziej niż kotleciki z indyka 🙂

Tak więc polecam nawet tym, którzy za karkówką nie przepadają.

Karczek pieczony w plastrach

Składniki dania: Karczek pieczony w plastrach

  • 1 kg karkówki
  • 1 cebula

Składniki marynaty:

  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka świeżego tymianku

Przygotowanie dania: Karczek pieczony w plastrach

  • Karkówkę kroję na ok 1,5 cm plastry. Lekko rozbijam.
  • Czosnek siekam i łączę z pozostałymi składnikami marynaty.
  • Cebulę kroję na półplasterki. Dodaję do marynaty.
  • Mięso moczę w marynacie, wcieram dokładnie i ostawiam min na 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Układam plastry karkówki w naczyniu do zapiekania, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180ºC. Piekę ok 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie tak miękkie że będzie się praktycznie rozpadać.
  • Smacznego!
(Visited 196 432 times, 130 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Kamila

    czy mozna upiec karczek w rekawie do pieczenia?

      1. Kamila

        3 kg karkowki to składniki razy 3?

  2. Kamila

    czy mozna zrobić taki karczek w rekawie do pieczenia

  3. Lidia

    Ile czasu piec karczek o wadze 2 kg, bo chcę zrobić na imprezę i czy składniki marynaty podwajamy?

  4. Dorota

    Wreszcie pyszny przepis na karczek dla moich dzieci. Zrobiłam dzisiaj, wyszedł mięciutki i dobrze przyprawiony. Dzieci jadły ze smakiem 🙂

  5. Fitnerka

    U mnie kurczak wychodził suchy, sprawdzę ten przepis z chęcią 😉

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Kurczaka łatwo zbytnio wysuszyć. Trzeba go piec króciutko. Ten karczek wyjdzie na pewno wilgotny, miękki i pyszny. Polecam 🙂

  6. Ewa

    Mięsko rewelacja !

Dodaj komentarz