Karczek pieczony w plastrach

Zapraszam do próbowania przepisu na karczek pieczony. My najbardziej lubimy przygotowany w taki sposób, czyli karczek pieczony w plastrach. Mięso jest mięciutkie, rozpływa się w ustach dosłownie, a przyprawy otaczają mięso z każdej strony, dzięki temu danie jest bardzo smaczne.

W moim rodzinnym domu jadało się dużo mięsa. Najczęściej właśnie wieprzowiny, czasem wołowiny a jedynie w niedzielę był drób udka z kurczaka lub podudzia z indyka. Tak więc głównie jadaliśmy tłuste wieprzowe mięso. Teraz, kiedy sama gotuję dla rodziny wybieramy głównie indyka, ale od czasu do czasu musi być karczek 🙂

Karczek pieczony w plastrach jest daniem, które bardzo lubimy. Cały tłuszcz i przerosty, których szczególnie dzieci nie lubią, wytapia się w trakcie pieczenia i pozostaje tylko mięciutkie i niezwykle smaczne mięsko.

Mój syn zajada bardzo chętnie, woli takie mięsko bardziej niż kotleciki z indyka 🙂

Tak więc polecam nawet tym, którzy za karkówką nie przepadają.

Karczek pieczony w plastrach

Składniki dania: Karczek pieczony w plastrach

  • 1 kg karkówki
  • 1 cebula

Składniki marynaty:

  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka świeżego tymianku

Przygotowanie dania: Karczek pieczony w plastrach

  • Karkówkę kroję na ok 1,5 cm plastry. Lekko rozbijam.
  • Czosnek siekam i łączę z pozostałymi składnikami marynaty.
  • Cebulę kroję na półplasterki. Dodaję do marynaty.
  • Mięso moczę w marynacie, wcieram dokładnie i ostawiam min na 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Układam plastry karkówki w naczyniu do zapiekania, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180ºC. Piekę ok 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie tak miękkie że będzie się praktycznie rozpadać.
  • Smacznego!
(Visited 236 996 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Ten post ma 11 komentarzy

  1. Irena

    super przepis, karkówka mega, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie

  2. Ania

    To najlepszy przepis świata. Odkąd zrobiłam, to moje dzieci nie chcą jeść karkówki w innej postaci.

  3. Kamila

    czy mozna upiec karczek w rekawie do pieczenia?

      1. Kamila

        3 kg karkowki to składniki razy 3?

  4. Kamila

    czy mozna zrobić taki karczek w rekawie do pieczenia

  5. Lidia

    Ile czasu piec karczek o wadze 2 kg, bo chcę zrobić na imprezę i czy składniki marynaty podwajamy?

  6. Dorota

    Wreszcie pyszny przepis na karczek dla moich dzieci. Zrobiłam dzisiaj, wyszedł mięciutki i dobrze przyprawiony. Dzieci jadły ze smakiem 🙂

  7. Fitnerka

    U mnie kurczak wychodził suchy, sprawdzę ten przepis z chęcią 😉

    1. Karolina Nicpoń

      Kurczaka łatwo zbytnio wysuszyć. Trzeba go piec króciutko. Ten karczek wyjdzie na pewno wilgotny, miękki i pyszny. Polecam 🙂

  8. Ewa

    Mięsko rewelacja !