Zapraszam do próbowania przepisu na karczek pieczony. My najbardziej lubimy przygotowany w taki sposób, czyli karczek pieczony w plastrach. Mięso jest mięciutkie, rozpływa się w ustach dosłownie, a przyprawy otaczają mięso z każdej strony, dzięki temu danie jest bardzo smaczne.
W moim rodzinnym domu jadało się dużo mięsa. Najczęściej właśnie wieprzowiny, czasem wołowiny a jedynie w niedzielę był drób udka z kurczaka lub podudzia z indyka. Tak więc głównie jadaliśmy tłuste wieprzowe mięso. Teraz, kiedy sama gotuję dla rodziny wybieramy głównie indyka, ale od czasu do czasu musi być karczek 🙂
Karczek pieczony w plastrach jest daniem, które bardzo lubimy. Cały tłuszcz i przerosty, których szczególnie dzieci nie lubią, wytapia się w trakcie pieczenia i pozostaje tylko mięciutkie i niezwykle smaczne mięsko.
Mój syn zajada bardzo chętnie, woli takie mięsko bardziej niż kotleciki z indyka 🙂
Tak więc polecam nawet tym, którzy za karkówką nie przepadają.
Karczek pieczony w plastrach
Składniki dania: Karczek pieczony w plastrach
- 1 kg karkówki
- 1 cebula
Składniki marynaty:
- ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżka papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki soli
- łyżka świeżego tymianku
Przygotowanie dania: Karczek pieczony w plastrach
- Karkówkę kroję na ok 1,5 cm plastry. Lekko rozbijam.
- Czosnek siekam i łączę z pozostałymi składnikami marynaty.
- Cebulę kroję na półplasterki. Dodaję do marynaty.
- Mięso moczę w marynacie, wcieram dokładnie i ostawiam min na 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Układam plastry karkówki w naczyniu do zapiekania, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180ºC. Piekę ok 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie tak miękkie że będzie się praktycznie rozpadać.
- Smacznego!
czy mozna upiec karczek w rekawie do pieczenia?
Tak, jak najbardziej można. 🙂
3 kg karkowki to składniki razy 3?
czy mozna zrobić taki karczek w rekawie do pieczenia
Ile czasu piec karczek o wadze 2 kg, bo chcę zrobić na imprezę i czy składniki marynaty podwajamy?
Wreszcie pyszny przepis na karczek dla moich dzieci. Zrobiłam dzisiaj, wyszedł mięciutki i dobrze przyprawiony. Dzieci jadły ze smakiem 🙂
U mnie kurczak wychodził suchy, sprawdzę ten przepis z chęcią 😉
Kurczaka łatwo zbytnio wysuszyć. Trzeba go piec króciutko. Ten karczek wyjdzie na pewno wilgotny, miękki i pyszny. Polecam 🙂
Mięsko rewelacja !