Kotlety mielone z suszonymi pomidorami i bazylią

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami i bazyliąDziś mam dla Was pewną niespodziankę, ale o tym za chwilę 🙂

Kotlety mielone chyba każdy z nas zna i lubi. Tradycyjnie zawierają mięso, najlepiej karczek, cebulę, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Ja dziś proponuję trochę inne kotlety mielone, czyli kotlety mielone z suszonymi pomidorami i bazylią.

Ostatnio dość popularne stały się suszone pomidory. Najczęściej w sklepach można spotkać takie w zalewie z oleju sprzedawane w słoikach. Ja jednak do tego przepisu użyłam suchych pomidorów suszonych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takich, to koniecznie nadróbcie. Smak jest zupełnie inny niż tych moczonych w oleju. Delikatniejszy, nie aż tak intensywny. Dla mnie takie suche suszone pomidory są dużo smaczniejsze. To tak, jakbyśmy użyli świeżego pomidora w daniu, ale nie musieli się martwić, że sok rozmoczy nam całą potrawę. Smakują jak świeży pomidor, z którego wydobyto to, co najlepsze i skondensowano jego aromat i smak.

Cudowny, letni, soczysty pomidor, wysuszony na słońcu podkręci smak dań. Można dodawać je do zupy pomidorowej, różnego rodzaju sosów, pizzy lub zjeść po prostu na pieczywie. Mówię Wam, warto się skusić i spróbować.

Takie suszone pomidory od soboty 3 czerwca br. będzie można kupić np. w sklepie firmy Brodowski Owoce. Poza pomidorami są tam bardzo ciekawe inne smaki w postaci suszonych owoców, np. maliny, porzeczki, jabłka, gruszki itp, warzyw i wielu innych produktów. Co najważniejsze produkcja odbywa się bez konserwantów i sztucznych dodatków z najlepszych jakościowo produktów tradycyjną metodą przy wykorzystaniu gorącego powietrza. Ja jestem zachwycona malinami i gruszką. Myślę, że często będę tych produktów używać w różnych moich przepisach.

Maliny na pewno pasowałyby do tego przepisu na mus czekoladowy, a także innych deserów.

A teraz niespodzianka dla wszystkich moich czytelników od firmy Brodowski Owoce. Wpisując kod rabatowy „Nicpoń” przy zakupach powyżej 75zł otrzymacie przesyłkę gratis oraz paczkę suszonych jabłek w prezencie! 🙂 Korzystajcie!

Macie pomysły na wykorzystanie w przepisach takich suszonych jabłek czy malin, albo truskawek?

Chętnie skorzystam z Waszych propozycji 🙂 Piszcie w komentarzach!

Wydruk przepisu
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami i bazylią
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami, fotograf kulinarny śląsk
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kg mielonego mięsa u mnie drobiowo-wieprzowe
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 20 g suszonych pomidorów suchych (nie moczonych w oliwie!)
  • kilka gałązek bazylii same listki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • ok 1 łyżeczki soli
  • 1 jajko opcjonalnie
  • 1-2 łyżki bułki tartej lub bułki tartej bezglutenowej
  • bułka tarta do obtoczenia lub bułka tarta bezglutenowa
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kg mielonego mięsa u mnie drobiowo-wieprzowe
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 20 g suszonych pomidorów suchych (nie moczonych w oliwie!)
  • kilka gałązek bazylii same listki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • ok 1 łyżeczki soli
  • 1 jajko opcjonalnie
  • 1-2 łyżki bułki tartej lub bułki tartej bezglutenowej
  • bułka tarta do obtoczenia lub bułka tarta bezglutenowa
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami, fotograf kulinarny śląsk
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Podsmażam na łyżce oleju, aż sie lekko zarumieni. Odstawiam.
  2. Suche pomidory zalewam gorącą wodą na dosłownie 1 minutę, by zmiękły. Odsączam i drobno siekam.
  3. Listki bazylii również siekam.
  4. Usmażoną cebulę, pomidory, bazylię i przyprawy wsypuję do mięsa, wbijam 1 jajko, ale nie jest to konieczne (kotlety mielone bez jajka będą równie smaczne i zwarte), przyprawy i 1 lub 2 łyżki bułki tartej w zależności od konsystencji.
  5. Masę wyrabiam ręką bardzo dokładnie.
  6. Bułkę tartą wsypuję na talerz. Do miseczki wlewam letnią wodę. Przed nałożeniem porcji mięsa na ręce, moczę je w wodzie, by masa się ładnie formowała.
  7. Formułuję kotlety i obtaczam w bułce tartej spłaszczając je.
  8. Kotlety smażę na złoto z dwóch stron. Wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 5 - 10 minut. Czasem kiedy kotlety wyszły w miarę płaskie i jestem pewna, że w środku nie są już surowe wystarczy usmażyć je na patelni.

 

Wpis powstał we współpracy z firmą Brodowski Owoce

(Visited 552 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Po raz kolejny – cudowne zdjęcia 🙂
    Kotlety mielone uwielbiamy. Najlepsze robi moja mama, z cebulą i właśnie suszonymi pomidorami :), więc z kodu rabatowego na pewno skorzystam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *