Zdałam sobie ostatnio sprawę, że strasznie mało na moim blogu jest przepisów na placuszki i racuchy. Postanowiłam to nadrobić, dlatego dziś zapraszam Was na pyszne racuchy na jogurcie bez drożdży, bezglutenowe i wegańskie. Pyszne, puchate i delikatne.
Przepis jest inspirowany słynnymi racuchami na maślance, które można znaleźć w internecie. Ja trafiłam kiedyś na taki przepis na jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dokładnie to był ten przepis. Zapragnęłam wtedy stworzyć przepis na podobne racuchy, ale w wersji bezglutenowej i wegańskiej.
Udało się! Mój przepis nie jest na maślance, ale na jogurcie wegańskim, kokosowym. Ostatnio zapas tych jogurcików mam zawsze w lodówce. Korzystam z nich często, poza tym dzieci je uwielbiają. Na szczęście są teraz bardzo łatwo dostępne w dużych sklepach.
Bezglutenowe racuchy na jogurcie
Placuszki na jogurcie są pyszne, mięciutkie, delikatne i puszyste. Pięknie rosną podczas smażenia, mimo że nie ma w nich drożdży. Dodatkowo robi się je po prostu ekspresowo, więc na śniadanie będą idealne. Nie tylko na niedzielne, bardziej leniwe śniadanie, ale również w tygodniu.
Racuchy z tego przepisu są podobne do tych moich drożdżowych racuchów z jabłkami bezglutenowych i wegańskich, ale w odróżnieniu od nich są właśnie bez drożdży. Wiele z Was pytało mnie o przepis na racuchy bez drożdży, tak więc tym przepisem kłaniam się w stronę tych osób, które poza nabiałem i glutenem muszą i je odstawić. Bezglutenowe racuchy na jogurcie na pewno Wam zasmakują.
Spójrzcie tylko na ich strukturę po rozkrojeniu. Mam nadzieję, że to na zdjęciach widać. Jak dla mnie to najlepsze placuszki, jakie do tej pory zrobiłam.
Ten przepis na racuchy na jogurcie możecie modyfikować, dodając do ciasta trochę tartych jabłek, borówki czy inne owoce. My zajadaliśmy je z kleksem pysznego dżemu i cukrem pudrem.
Co do zamienników mąk, to myślę że mąkę ryżową można zastąpić np z sorgo, gryczaną czy owsianą, a skrobię ziemniaczaną, tapoką lub kukurydzianą. Trzeba jednak dostosować ich ilość, bo każda z nich inaczej chłonie płyn. Spójrzcie na konsystencję ciasta na zdjęciach lub na filmiku w wyróżnionej relacji na Instagramie.
Zdjęcia musiałam bardzo szybko zrobić, bo małe rączki już nie mogły się doczekać, kiedy porwą placuszki na swój talerzyk. W ogóle to już wiem dlaczego, mam tak mało przepisów na pankejki na moim blogu kulinarnym. To przez to, że nigdy nie zdążę gotowych uchwycić na zdjęciach. Znikają zaraz po usmażeniu. Ledwo odsączą się z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a już ktoś po nie podchodzi z talerzykiem. Kolejna partia usmażonych leci na papier i zaraz widzę następny talerzyk czekający na dokładkę.
U Was też tak szybko znikają wszelkie placuszki, racuchy, pancakes itp.?
Jestem ciekawa jak szybko znikną te 🙂 Podejrzewam, że ekspresowo! Wypróbujcie i dajcie mi znać!
Bezglutenowe racuchy na jogurcie
Składniki
- 2 szt. jogurt kokosowy 2 kubeczki po 160g (można użyć zwykłych jogurtów typu greckiego)
- 1 szklanka mąki ryżowej białej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
- 1 duża łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki wody lub mleka roślinnego
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
Wykonanie
- Jogurty o temperaturze pokojowej przekładam do miski. Dodaję wodę lub mleko roślinne i mieszam. Dosypuję resztę składników i mieszam trzepaczką lub łyżką.
- Odstawiam ciasto na kilka minut.
- W tym czasie rozgrzewam patelnę na średnim ogniu i wlewam olej na dno (ok. 3 łyżki). Olej nie musi pokryć całego dna patelni.
- Nakładam po łyżce ciasta na rozgrzany olej i smażę klika minut. Jeśli za szybko się rumienią, zmniejszam ogień.
- Gotowe placuszki przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Posypuję pudrem z cukru, ksylitolu lub polewam syropem z agawy.
- Smacznego!
Pytanko mam. Czy zamiast je smażyć, mogę je upiec? Mam silikonowe foremki na tartaletki fi 12 cm i aż się proszą żeby coś innego jeszcze w nich zrobić. Oczami wyobraźni widzę takie placko-bułeczki ale czy technicznie to pyknie? Zauważyłam, że mąki bezglutenowe strasznie piją tłuszcz i unikam smażenia, bo to moim chłopakom nie służy
Wyjdą na pewno. Będą takie bułeczki bardziej niż placki, ale będzie ok. Polecam jednak sprawdzić usmażone, bo naprawdę wcale nie piją dużo tłuszczu.
Ok dodaję na listę do zrobienia
Pyszne racuchy, do tego chrupiące i pachnące. Dodałam tylko małą łyżeczkę esencji z wanili i szczyptę cynamonu, co dodało aromatu racuchom. Jako slodzidło użyłam erytrytolu. Smażyłam na oleju kokosowym. Mimo braku drożdży są mega puszyste. Polecam każdemu
Racuchy przetestowane juz na dwóch rodzajach maki ( mix bezgluten oraz zmielony ryz jaśminowy ) oba pełny sukces a domownik bezglutenowiec bardzo wymagajacy. Ostatnio zapytał czy z tego wyszły by dla niego naleśniki??
pyszne i niesamowicie rosną! jesteśmy w szoku że taka fajna strukturka bez glutenu i jajek. część zrobiłam z jabłkiem i cynamonem, pycha 🙂 a mąki ryżowej użyłam pół na pół białej z pełnoziarnistą.
Kolejny świetny przepis. Zrobiłam z dodatkiem jabłka, wyszły puszyste. Smakują synkowi
Witam
Można użyć innej mąki niż ryżowa mamy nietolerancje.. tapioke też można
Może być gryczana, sorgo, owsiana a zamiast ziemniaczanej, z tapioki
Witam:) zy mozna zastapic czyms babke?
Można, siemieniem lnianym mielonym.
Jaka mąkę można wykorzystać zamiast ryżowej?
Czy można zetrzeć do środka jabłko?
Można 🙂