Racuchy na jogurcie bezglutenowe bez drożdży

Zdałam sobie ostatnio sprawę, że strasznie mało na moim blogu jest przepisów na placuszki i racuchy. Postanowiłam to nadrobić, dlatego dziś zapraszam Was na pyszne racuchy na jogurcie bez drożdży, bezglutenowe i wegańskie. Pyszne, puchate i delikatne.

Racuchy na jogurcie wegańskie

Przepis jest inspirowany słynnymi racuchami na maślance, które można znaleźć w internecie. Ja trafiłam kiedyś na taki przepis na jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dokładnie to był ten przepis. Zapragnęłam wtedy stworzyć przepis na podobne racuchy, ale w wersji bezglutenowej i wegańskiej.

Udało się! Mój przepis nie jest na maślance, ale na jogurcie wegańskim, kokosowym. Ostatnio zapas tych jogurcików mam zawsze w lodówce. Korzystam z nich często, poza tym dzieci je uwielbiają. Na szczęście są teraz bardzo łatwo dostępne w dużych sklepach.

Bezglutenowe racuchy na jogurcie

Placuszki na jogurcie są pyszne, mięciutkie, delikatne i puszyste. Pięknie rosną podczas smażenia, mimo że nie ma w nich drożdży. Dodatkowo robi się je po prostu ekspresowo, więc na śniadanie będą idealne. Nie tylko na niedzielne, bardziej leniwe śniadanie, ale również w tygodniu.

Racuchy z tego przepisu są podobne do tych moich drożdżowych racuchów z jabłkami bezglutenowych i wegańskich, ale w odróżnieniu od nich są właśnie bez drożdży. Wiele z Was pytało mnie o przepis na racuchy bez drożdży, tak więc tym przepisem kłaniam się w stronę tych osób, które poza nabiałem i glutenem muszą i je odstawić. Bezglutenowe racuchy na jogurcie na pewno Wam zasmakują.

Spójrzcie tylko na ich strukturę po rozkrojeniu. Mam nadzieję, że to na zdjęciach widać. Jak dla mnie to najlepsze placuszki, jakie do tej pory zrobiłam.

Racuchy na jogurcie bezglutenowe-przekrój1

Ten przepis na racuchy na jogurcie możecie modyfikować, dodając do ciasta trochę tartych jabłek, borówki czy inne owoce. My zajadaliśmy je z kleksem pysznego dżemu i cukrem pudrem.

Co do zamienników mąk, to myślę że mąkę ryżową można zastąpić np z sorgo, gryczaną czy owsianą, a skrobię ziemniaczaną, tapoką lub kukurydzianą. Trzeba jednak dostosować ich ilość, bo każda z nich inaczej chłonie płyn. Spójrzcie na konsystencję ciasta na zdjęciach lub na filmiku w wyróżnionej relacji na Instagramie.

Zdjęcia musiałam bardzo szybko zrobić, bo małe rączki już nie mogły się doczekać, kiedy porwą placuszki na swój talerzyk. W ogóle to już wiem dlaczego, mam tak mało przepisów na pankejki na moim blogu kulinarnym. To przez to, że nigdy nie zdążę gotowych uchwycić na zdjęciach. Znikają zaraz po usmażeniu. Ledwo odsączą się z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a już ktoś po nie podchodzi z talerzykiem. Kolejna partia usmażonych leci na papier i zaraz widzę następny talerzyk czekający na dokładkę.

U Was też tak szybko znikają wszelkie placuszki, racuchy, pancakes itp.?

Jestem ciekawa jak szybko znikną te 🙂 Podejrzewam, że ekspresowo! Wypróbujcie i dajcie mi znać!

Racuchy na jogurcie bezglutenowe

Racuchy na jogurcie bezglutenowe-przekrój1

Bezglutenowe racuchy na jogurcie

Pyszne, puszyste placuszki na jogurcie roślinnym, bezglutenowe i wegańskie
Kategoria: Desery, Śniadania i kolacje
Keyword: Placuszki
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Wykonanie

  • Jogurty o temperaturze pokojowej przekładam do miski. Dodaję wodę lub mleko roślinne i mieszam. Dosypuję resztę składników i mieszam trzepaczką lub łyżką.
    Bezglutenowe placuszki konsystencja ciasta
  • Odstawiam ciasto na kilka minut.
  • W tym czasie rozgrzewam patelnę na średnim ogniu i wlewam olej na dno (ok. 3 łyżki). Olej nie musi pokryć całego dna patelni.
  • Nakładam po łyżce ciasta na rozgrzany olej i smażę klika minut. Jeśli za szybko się rumienią, zmniejszam ogień.
    Bezglutenowe placuszki konsystencja ciasta
  • Gotowe placuszki przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Posypuję pudrem z cukru, ksylitolu lub polewam syropem z agawy.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Racuchy bezglutenowe

(Visited 1 714 times, 9 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *