Dziś coś dla osób, które są jedynie na diecie bez mleka lub dla osób, które szukają przepisu tradycyjnego, sprawdzonego i pysznego na szybki placek z jabłkami. To ucierane ciasto z jabłkami to smak mojego dzieciństwa.
Mama bardzo często je piekła. Pamiętam, że było to jedno z pierwszych ciast, które samodzielnie przygotowywałam. Jest proste, składa się z kilku składników i jest po prostu przepyszne. Delikatne, mięciutkie i bardzo aromatyczne.
Jeśli szukasz przepisu wegańskiego na podobne ciasto, to tutaj jest mój >> najprostszy placek z owocami bez mleka i jajek. A jeśli interesuje Cię ciasto również bezglutenowe, to ten przepis: >> Bezglutenowe i wegańskie ciasto z rabarbarem.
Ostatnio piekę ten placek dość często dla gości. Mając trójkę dzieci, doceniam takie szybkie i proste przepisy. Ten przepis na placek z jabłkami pochodzi ze starej książki Kuchnia Polska. Ja dostosowałam go jednak do naszych smaków, zmniejszając znacznie ilość cukru. Ciasto w mojej wersji jest bardzo słodkie, a ilość cukru w oryginale to jakaś masakra! 😀 Oczywiście moja mama piekła dokładnie tak jak w przepisie i wtedy ten smak był dla nas ok. Niesamowite, jak człowiek przyzwyczaja się do cukru. Stopniowo zmniejszając jego ilość, po pewnym czasie zdajemy sobie sprawę, jak mocno go nadużywaliśmy.
Placek z jabłkami – jak zrobić ciasto ucierane
Ciasto ucierane, które jest podstawą tego przepisu, to głównie masło, cukier, jajka i mąka z proszkiem do pieczenia. Czasem dodaje się jeszcze mleko lub wodę.
Najpierw uciera się miękkie masło z cukrem, dodaje się żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miesza się masę z pianą z białek.
Na takie ciasto ucierane można położyć dowolne owoce, kruszonkę czy budyń.
U mnie dziś podstawowy i bardzo prosty przepis na placek z jabłkami. Aktualnie jabłka zawsze mam w domu, więc kiedy tylko mam ochotę czy spodziewam się gości, jestem w stanie bardzo szybko ukręcić takie ciasto.
A Ty, lubisz ciasto ucierane? Robisz je podobnie czy masz inne sposoby na pyszne placki z owocami?
Daj znać w komentarzu. Czekam też na Twoją opinię, jeśli wypróbujesz ten przepis.
Szybki placek z jabłkami
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
- 150 g cukru pudru lub innego słodzidła, zmielonego na puder.
- 2 łyżeczki roszku do pieczenia
- 4 jabłka
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewam do 180°C z funkcją termoobieg
- Oddzielam białka od żółtek.
- Masło ucieram z cukrem. Dodaję żółtka i ucierm na gładką masę.
- Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą. Początkowo daję małą ilość, by rozrzedzić ciasto, później dodaję resztę i delikatnie mieszam.
- Jabłka obieram, kroję w ósemki i wycinam gniazda nasienne.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładam ciasto i rozprowadzam po blaszce.
- Układam na górze jabłka, lekko wciskając je w ciasto.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 50 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieni, a włożony w nie patyczek, pozostanie suchy.
- Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem lub pudrem z erytrolu
Właśnie upiekłam . Ciasto jest przepyszne. Dziękuję na pewno tu wrócę