You are currently viewing Szybki placek z jabłkami czyli proste ciasto ucierane
Szybki placek z jabłkami czyli proste ciasto ucierane

Dziś coś dla osób, które są jedynie na diecie bez mleka lub dla osób, które szukają przepisu tradycyjnego, sprawdzonego i pysznego na szybki placek z jabłkami. To ucierane ciasto z jabłkami to smak mojego dzieciństwa.

Szybki placek z jabłkami

Mama bardzo często je piekła. Pamiętam, że było to jedno z pierwszych ciast, które samodzielnie przygotowywałam. Jest proste, składa się z kilku składników i jest po prostu przepyszne. Delikatne, mięciutkie i bardzo aromatyczne.

Jeśli szukasz przepisu wegańskiego na podobne ciasto, to tutaj jest mój >> najprostszy placek z owocami bez mleka i jajek. A jeśli interesuje Cię ciasto również bezglutenowe, to ten przepis: >> Bezglutenowe i wegańskie ciasto z rabarbarem.

Ostatnio piekę ten placek dość często dla gości. Mając trójkę dzieci, doceniam takie szybkie i proste przepisy. Ten przepis na placek z jabłkami pochodzi ze starej książki Kuchnia Polska. Ja dostosowałam go jednak do naszych smaków, zmniejszając znacznie ilość cukru. Ciasto w mojej wersji jest bardzo słodkie, a ilość cukru w oryginale to jakaś masakra! 😀 Oczywiście moja mama piekła dokładnie tak jak w przepisie i wtedy ten smak był dla nas ok. Niesamowite, jak człowiek przyzwyczaja się do cukru. Stopniowo zmniejszając jego ilość, po pewnym czasie zdajemy sobie sprawę, jak mocno go nadużywaliśmy.

Szybki placek z jabłkami

Placek z jabłkami – jak zrobić ciasto ucierane

Ciasto ucierane, które jest podstawą tego przepisu, to głównie masło, cukier, jajka i mąka z proszkiem do pieczenia. Czasem dodaje się jeszcze mleko lub wodę.

Najpierw uciera się miękkie masło z cukrem, dodaje się żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miesza się masę z pianą z białek.

Na takie ciasto ucierane można położyć dowolne owoce, kruszonkę czy budyń.

U mnie dziś podstawowy i bardzo prosty przepis na placek z jabłkami. Aktualnie jabłka zawsze mam w domu, więc kiedy tylko mam ochotę czy spodziewam się gości, jestem w stanie bardzo szybko ukręcić takie ciasto.

A Ty, lubisz ciasto ucierane? Robisz je podobnie czy masz inne sposoby na pyszne placki z owocami?

Daj znać w komentarzu. Czekam też na Twoją opinię, jeśli wypróbujesz ten przepis.

Szybki placek z jabłkami

Szybki placek z jabłkami

Czyli proste i pyszne ciasto ucierane
Kategoria: Desery
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Ciasto ucierane
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 blaszka o wym. 30x20 lub tortownica
Przygotowanie 20 min.
Czas pieczenia 50 min.
Łącznie 1 godz. 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 150 g cukru pudru lub innego słodzidła, zmielonego na puder.
  • 2 łyżeczki roszku do pieczenia
  • 4 jabłka

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzewam do 180°C z funkcją termoobieg
  • Oddzielam białka od żółtek.
  • Masło ucieram z cukrem. Dodaję żółtka i ucierm na gładką masę.
  • Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą. Początkowo daję małą ilość, by rozrzedzić ciasto, później dodaję resztę i delikatnie mieszam.
  • Jabłka obieram, kroję w ósemki i wycinam gniazda nasienne.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładam ciasto i rozprowadzam po blaszce.
  • Układam na górze jabłka, lekko wciskając je w ciasto.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 50 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieni, a włożony w nie patyczek, pozostanie suchy.
  • Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem lub pudrem z erytrolu
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 5 671 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma jeden komentarz

  1. Gosia

    5 stars
    Właśnie upiekłam . Ciasto jest przepyszne. Dziękuję na pewno tu wrócę

Dodaj komentarz

Recipe Rating