Zapraszam dziś po przepis na pyszny, szybki w przygotowaniu i lekki obiad bez mięsa. Makaron z sosem z kalafiora z delikatnym cytrynowym i tymiankowym akcentem.
Taki makaron z sosem z kalafiora to obiad gotowy dosłownie w 20, no może maksymalnie 30 minut. Sos z kalafiora jest kremowy i delikatny. Nuta cytryny i tymianku idealnie uzupełnia smak. Taki makaron z sosem pokochają również dzieci.
Moja rodzina bardzo lubi różne szybkie dania z makaronu. Mam na blogu już przepis na makaron z sosem z cukinii, który przygotowuję kilka razy w miesiącu, często też robię sos z pieczonej papryki, jemy też makaron z sosem à la carbonara, a ten sos z kalafiora, to nowość, ale bardzo smakowita.
Kalafior kocham pod każdą postacią, dlatego pomyślałam, że spróbuję zrobić z niego sos do makaronu. Inspiracja przyszła z książki Jamiego Oliwiera „Wege” choć mój przepis jest zupełnie inny od tego, który mnie zainspirował. Tamten był z dodatkiem orzechów nerkowca i czytając przepis z książki miałam wrażenie, że jest dość skomplikowany. Nie miałam wiele czasu i nie chciałam używać nerkowców. Zrobiłam więc swoją wersję sosu do makaronu z kalafiora.
Wyszło naprawdę bardzo smacznie! Myślę, że w sezonie ten obiad będzie często gościł na naszym stole.
Może jeszcze kiedyś wrócę do przepisu z książki i zrobię go dokładnie jak Jamie, by sobie porównać smak. Was zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Kremowy sos z kalafiora możesz wykorzystać też do ryżu. Myślę, że również będzie smakowało. Ja użyłam makaronu tagliatelle. Niestety nie widziałam wersji bezglutenowej takiego makaronu. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, użyj tego, który najbardziej lubisz. Tutaj każdy się sprawdzi.
Makaron z sosem z kalafiora
Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle lub innego, dowolnego
- ½ średniej wielkości kalafiora
- 1 kawałek pora biała część
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki roślinnej np. kokosowa z Lidla
- 250 ml wody
- 1 szt. BIO cytryna sparzona wrzątkiem a dokładniej skórka starta na drobnych oczkach tarki oraz 1 łyżka soku.
- sól, pieprz
- tymianek
- ½ łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- ¼ łyżeczki imbiru w proszku
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego kardamonu
- ser typu parmezan opcjonalnie (można użyć wegańskiego)
Wykonanie
- Por i czosnek kroję w plasterki.
- W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju lub oliwy. Wrzucam por i czosnek.
- Smażę, aż zmiękną na średnim ogniu. Dodaję paprykę, imbir i kardamon.
- Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Kalafior dzielę na różyczki i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję go do patelni z porem i czosnkiem. Dodaję pół łyżeczki soli i smażę chwilę, mieszając by kalafior obtoczył się w przyprawach. Dodaję wodę, przykrywam i duszę do miękkości ok 7-10 minut.
- Dodaję śmietankę i zagotowuję. Wyłączam gaz.
- Kalafior z całą zawartością garnka przekładam do blendera. Dodaję 1 łyżkę soku z cytryny.Miksuję na gładki krem blenderem ręcznym lub kielichowym.
- Sos wlewam do odcedzonego makaronu i mieszam.
- Rozkładam na talerze. Posypuję startą skórką z cytryny, listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli używam parmezanu, posypuję również nim.
- Smacznego!