Ten przepis na orkiszowe wegańskie muffinki to mega prosty, szybki, a zarazem bardzo smaczny deser dla całej rodziny. Muffinki mają tę zaletę, że przygotowuje się je szybko,a do pomocy można zaangażować dzieciaki.
Wegańskie muffinki
Ja upiekłam je w pierwszą wolną niedzielę w tym roku 😉 z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego do kawy. Sklepy zamknięte, zapasy produktów jak na złość się wtedy kończą, ( chyba że w sobotę zrobiliście zapasy na cały tydzień jak niektórzy 😉 ) a ja mam ochotę na babeczki. Wybór padł na muffinki, takie wegańskie muffinki w czystej postaci. No, może z małymi dodatkami w postaci kokosa i rodzynków. Poza tym nic nie zakłóciło i nie zdominowało tej puszystości i wspaniałego smaku wegańskich babeczek.
Spróbujcie sami jak puszyste, mięciutkie i smakowite są te muffinki.
Przepis powstał z inspiracji wegańskimi muffinkami z jabłkami ze strony Kwestia Smaku. Kiedy sama jeszcze bloga nie miałam i nie wymyślałam tak często nowych, swoich autorskich dań, ten blog odwiedzałam nie raz. Wszystkie przepisy, które wykonałam, zawsze super się udawały. Tym razem znów zrobiłam te muffinki, jednak dostosowałam ten przepis do naszych możliwości i upodobań smakowych. Następne podejście będzie oczywiście w wersji bezglutenowej! Myślę, że mąka owsiana, gryczana czy ryżowa z małym dodatkiem skrobii ziemniaczanej lub tapioki sprawdzą się w tym przepisie równie dobrze. Spróbuję, to na pewno dam Wam znać.
A póki co, zapraszam na przepis tych z Was, którzy mąkę pszenną czy orkiszową mogą spożywać. Moje dzieciaki na szczęście mogą korzystać z orkiszu więc zawsze jest to dla nich jakieś urozmaicenie. Choć słodkości u mnie są zazwyczaj jednak bezglutenowe 🙂
Orkiszowe wegańskie muffinki z rodzynkami
Składniki
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru lub 1/4 szklanki ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki rodzynek
Wykonanie
- Rozgrzewam piekarnik do 180st. C
- Suche składniki, czyli mąkę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, sodę i sól wsypuję do miski. Mieszam.
- W drugiej misce mieszam mleko roślinne, olej i ocet. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką do połączenia składników.
- Przekładam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypuję rodzynkami.
- Piekę ok 25 minut. Gotowe pozostawiam chwilę w otwartym piekarniku, później wyjmuję z formy i studzę.
Jeśli szukasz bezglutenowych muffinek wegańskich zobacz te przepisy:
Zrobiłam! 😀 Wyszło pyszne, zrobiłam w tortownicy (piekło się około 40 minut), a na wierzch dałam mrożone maliny. Zamiast cukru, cukier kokosowy. Bardzo smaczne, pięknie wyrasta 🙂
Super! Bardzo się cieszę! 🙂
Właśnie się zajadam, zrobiłam zgodnie z przepisem ale córka nie chce jeść, także następnym razem upichcę w wersji bezglutenowej. Fajny, szybki i smaczny przepis… no i jeszcze zdrowy 😉
Tak, zrobiłam je właśnie w wersji bezglutenowej. Użyłam 1 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 1 szklanki ryżowej białej i pół szklanki skrobii ziemniaczanej. Wyszły super 🙂
Witam. Pyszne sa te mufinki. Czy mozna zastapic make orkiszowa jakas inna bexglutenowa? Jedli tak to jaka i w jakich proporcjach?
Czy cukier moge zastąpić np miodem ? Jaki olej używasz ?
Ocet jabłkowy jest konieczny ? Moge go czymś zastąpić ?
Tak, cukier możesz zastąpić miodem. Ja używam oleju rzepakowego. Ocet jest potrzebny by zaktywować działanie sody. Można zastąpić innym octem lub sokiem z cytryny