Dziś Walentynki. Nie planowałam z tej okazji nowego przepisu, ale natchnienie przyszło wczoraj i nie było zmiłuj! Różowe muffinki bezglutenowe i wegańskie musiały wskoczyć na bloga. Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie je przygotować dla swojej drugiej połówki. Jeśli nie, to przepis będzie już na blogu czekał na przyszły rok.
Muffinki bezglutenowe i wegańskie z burakiem na Walentynki
Muffinki bezglutenowe i wegańskie z dodatkiem buraka to świetny sposób, by zaskoczyć nie tylko swoją Walentynkę, ale również dzieci! One oszaleją na punkcie różowych babeczek. Będą je pochłaniać jedna za drugą, nie mając pojęcia co się kryje w ich środku. A kryje się tam zdrowy, pyszny i intensywnie czerwony burak.
Na moje muffinki bezglutenowe i wegańskie nałożyłam bitą śmietanę kokosową czyli ubitą stałą część z mleczka kokosowego, które wcześniej mocno schłodziłam. Babeczki wyglądają bardzo efektownie. Co ciekawe, ich kolor jest taki różowo czerwony głównie na zewnątrz. W środku są bardziej brązowe. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia w przekroju. 😉 Może to nadrobię następnym razem. To co, kto z Was zrobi takie babeczki bezglutenowe z burakiem jeszcze dziś?
Na przepis na takie babeczki natknęłam się na tym blogu. Zamieniłam go na wersję bezglutenową.
Muffinki bezglutenowe i wegańskie z burakiem
Składniki
- 1 burak ok. 200g po obraniu
- ½ szklanki oleju
- ¾ szklanki mleka roślinnego u mnie z orzechów laskowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki cukru kokosowego lub innego dowolnego
- ⅓ łyżeczki soli
Krem kokosowy
- 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego (min. 24 godziny)
- 1 łyżeczka dowolnego słodzika (jeśli cukier, to w pudrze)
Wykonanie
- Burak gotuję w skórce do miękkości. Studzę i obieram ze skórki.
- Kroję buraka na mniejsze kawałki, dodaję do niego olej i mleko roślinne, a także ekstrakt waniliowy. Miksuję razem na gładką masę.
- Suche składniki mieszam w misce: mąki, cukier, proszek, sól.
- Do suchych składników wlewam mokre i mieszam do połączenia się.
- Masę wlewam do kokitek na muffinki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 20 minut. Sprawdzam patyczkiem i jeśli jest suchy, różowe muffinki bezglutenowe i wegańskie są gotowe.
- Studzę na kratce i dekoruję kremem kokosowym.
Krem kokosowy
- Z puszki mleka kokosowego wyjmuję samą stałą część. Dodaję cukier i miksuje, aż powstanie gładka masa. Taka śmietanka nie ubija się tak samo jak zwykła śmietana z mleka krowiego. Tę kokosową wystarczy chwilę tylko rozmiksować.
Sprawdź też inne ciekawe przepisy, które warto zrobić w Walentynki:
- Wegańskie i bezglutenowe tiramisu
- Czekoladowe muffinki z malinami. Bezglutenowe i wegańskie
Czy zamiast proszku do pieczenia można dać sodę?
Czy można dać zwykłą pszenną make zamiast ryżowej?