Zrobiłam sobie ostatnio nowe tło do fotografii. Kiedy tak patrzyłam na jego kolor, oczami wyobraźni od razu widziałam na nim panna cottę dodatkiem jakiegoś czerwonego sosu. Chwilę później miałam w lodówce pyszny deser. Wegańska panna cotta z musem malinowym.
Wegańka panna cotta
Moja wersja deseru panna cotta jest wegańska. Zamiast żelatyny użyłam agaru, a zamiast śmietany, mleka migdałowego. Dodatek skrobi ziemniaczanej sprawia, że agar nie zamienia deseru w twardą galaretę, jak to w jego przypadku bywa. Deser jest delikatny, jakby był zrobiony na żelatynie.
Jeśli unikasz nabiału, ale używasz żelatyny, pod przepisem znajdziesz wskazówki dla siebie.
Panna cotta z musem malinowym jest prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu. Poza tym pięknie wygląda na stole. Jest bardzo efektowna. Możemy ją zrobić w miseczkach lub odpowiednich foremkach i wtedy podać na talerzyku polaną sosem, lub przygotować w szklaneczkach z warstwą musu malinowego na górze.
Zamiast malin można użyć truskawek, jagód, porzeczek czy owoców granatu. Do wyboru, do koloru! Można użyć owoców świeżych lub mrożonych. Ja wykorzystałam zapasy mrożonych, ale sezon na pyszne maliny czy truskawki już coraz bliżej.
To co, kto z Was pędzi do kuchni? Ja zachęcam!
Wegańska panna cotta z musem malinowym
Składniki
Wegańska panna cotta
- 2 szklanki mleka roślinnego migdałowe, kokosowe, orzechowe
- 1 łyżeczka agar agar
- 2 łyżeczki syropu z agawy, ksylitolu, erytrolu lub dowolnego innego słodzidła
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
Mus malinowy
- 2 szklanki malin ja używam mrożonych
- 2 łyżki syropu z agawy, ksylitolu, erytrolu lub dowolnego innego słodzidła
Wykonanie
Wegańska panna cotta
- Mleko wlewam do rondelka, pozostawiając ok 1/4 szklanki. Do mleka w rondelku wsypuję słodzik, agar oraz ekstrakt waniliowy. Mieszam. Podgrzewam i doprowadzam do wrzenia. Gotuję 2 minuty.
- W odlanej części mleka rozpuszczam skrobię ziemniaczaną. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszam.
- Przygotowuję 2, 3 miseczki (w zależności od ich wielkości). Smaruję je od wewnątrz olejem neutralnym w smaku i wlewam do nich masę.
- Odstawiam do wystudzenia i wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.
- Przed podaniem wyjmuję z lodówki, wkładam na chwilę miseczki do gorącej wody, by łatwiej wyjąć deser, podważam nożem i przekładam na talerzyk. Podaję polane z sosem malinowym.
Mus malinowy
- Maliny zasypuję cukrem czy innym słodzidłem i podgrzewam na wolnym ogniu. Gotuję aż maliny się rozpadną.
Dzien dobry, czy mleko owsiane albo z nerkowców zda egzamin? 🙂
czym mozna zastapić agar?
Mleko kokosowe takie z puszki czy mniej procentowe z kartonu?
Z kartonu, ale z puszki też może być 🙂
Nie mamy pojęcia czy lepiej prezentuje się na talerzach czy w szklankach, ale bierzemy wszystkie! Świetny przepis, który udowadnia po raz kolejny, że Twój blog to kopalnia inspiracji! 🙂
Bardzo serdecznie dziękuję za taki miły komentarz! 🙂
Cudowne przepisy proste i zrozumiałe dla laika w diecie bezmlecznej, bezjajecznej i bezglutenowej. Na pewno skorzystam nie raz dziękuję za takie świetne inspiracje
piękny blog 😀 przyszłam dziś i na pewno zostanę 😀
Miło mi bardzo! Rozgość się 🙂