You are currently viewing Wegańska panna cotta z musem malinowym
Wegańska panna cotta z musem malinowym

Zrobiłam sobie ostatnio nowe tło do fotografii. Kiedy tak patrzyłam na jego kolor, oczami wyobraźni od razu widziałam na nim panna cottę dodatkiem jakiegoś czerwonego sosu. Chwilę później miałam w lodówce pyszny deser. Wegańska panna cotta z musem malinowym. Wegańska panna cotta z musem malinowym

Wegańka panna cotta

Moja wersja deseru panna cotta jest wegańska. Zamiast żelatyny użyłam agaru, a zamiast śmietany, mleka migdałowego. Dodatek skrobi ziemniaczanej sprawia, że agar nie zamienia deseru w twardą galaretę, jak to w jego przypadku bywa. Deser jest delikatny, jakby był zrobiony na żelatynie.

Jeśli unikasz nabiału, ale używasz żelatyny, pod przepisem znajdziesz wskazówki dla siebie.

Panna cotta z musem malinowym jest prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu. Poza tym pięknie wygląda na stole. Jest bardzo efektowna. Możemy ją zrobić w miseczkach lub odpowiednich foremkach i wtedy podać na talerzyku polaną sosem, lub przygotować w szklaneczkach z warstwą musu malinowego na górze.

Wegańska panna cotta z musem malinowym w szklance

Zamiast malin można użyć truskawek, jagód, porzeczek czy owoców granatu. Do wyboru, do koloru! Można użyć owoców świeżych lub mrożonych. Ja wykorzystałam zapasy mrożonych, ale sezon na pyszne maliny czy truskawki już coraz bliżej.

To co, kto z Was pędzi do kuchni? Ja zachęcam!

Wegańska panna cotta z musem malinowym

Wegańska panna cotta z musem malinowym

Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: wloska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 porcje
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 18 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Wegańska panna cotta

  • 2 szklanki mleka roślinnego migdałowe, kokosowe, orzechowe
  • 1 łyżeczka agar agar
  • 2 łyżeczki syropu z agawy, ksylitolu, erytrolu lub dowolnego innego słodzidła
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki

Mus malinowy

  • 2 szklanki malin ja używam mrożonych
  • 2 łyżki syropu z agawy, ksylitolu, erytrolu lub dowolnego innego słodzidła

Wykonanie

Wegańska panna cotta

  • Mleko wlewam do rondelka, pozostawiając ok 1/4 szklanki. Do mleka w rondelku wsypuję słodzik, agar oraz ekstrakt waniliowy. Mieszam. Podgrzewam i doprowadzam do wrzenia. Gotuję 2 minuty.
  • W odlanej części mleka rozpuszczam skrobię ziemniaczaną. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszam.
  • Przygotowuję 2, 3 miseczki (w zależności od ich wielkości). Smaruję je od wewnątrz olejem neutralnym w smaku i wlewam do nich masę.
  • Odstawiam do wystudzenia i wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Przed podaniem wyjmuję z lodówki, wkładam na chwilę miseczki do gorącej wody, by łatwiej wyjąć deser, podważam nożem i przekładam na talerzyk. Podaję polane z sosem malinowym.

Mus malinowy

  • Maliny zasypuję cukrem czy innym słodzidłem i podgrzewam na wolnym ogniu. Gotuję aż maliny się rozpadną.

Notes

Jeśli używasz żelatyny, zrezygnuj z dodatku skrobi ziemniaczanej. Żelatynę rozpuść w podgrzanym mleku ze słodzidłem i ekstraktem waniliowym. Agar wymaga gotowania, żelatyny nie trzeba gotować.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wegańska panna cotta


Sprawdź moje pomysły na zdrowe i pyszne śniadania. Klikając w baner, poznasz szczegóły.

(Visited 9 743 times, 4 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Aga

    Dzien dobry, czy mleko owsiane albo z nerkowców zda egzamin? 🙂

  2. paulina

    czym mozna zastapić agar?

  3. Dominika

    Mleko kokosowe takie z puszki czy mniej procentowe z kartonu?

  4. CookUp

    Nie mamy pojęcia czy lepiej prezentuje się na talerzach czy w szklankach, ale bierzemy wszystkie! Świetny przepis, który udowadnia po raz kolejny, że Twój blog to kopalnia inspiracji! 🙂

  5. Kasia

    Cudowne przepisy proste i zrozumiałe dla laika w diecie bezmlecznej, bezjajecznej i bezglutenowej. Na pewno skorzystam nie raz dziękuję za takie świetne inspiracje

  6. Anya

    piękny blog 😀 przyszłam dziś i na pewno zostanę 😀

Dodaj komentarz

Recipe Rating