Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Sezon na jagody już dobiega końca, ale mam nadzieję, że jeszcze zdążycie skorzystać z tego przepisu, Zawsze można przecież użyć borówek czy innych owoców.  Zapraszam na jagodzianki bezglutenowe i wegańskie. Niebo w gębie!

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie. Jak je przygotować?

Do przygotowania jagodzianek użyłam mąki ryżowej, jaglanej i skrobi ziemniaczanej. Wy możecie wykorzystać dowolną, używaną przez siebie mąkę w połączeniu ze skrobią ziemniaczaną lub z tapioki. Niezbędnym składnikiem są łuski babki jajowatej, które sprawiają, że bułeczki pięknie trzymają swój kształt. Jeśli ich nie masz, możesz użyć mielonego siemienia lnianego, ale zmniejsz ilość wody w przepisie i włóż bułeczki do foremek, by się nie rozpłaszczyły podczas pieczenia.

Zachęcam jednak by zaopatrzyć się w łuski babki jajowatej. Z nimi wypieki bezglutenowe to inny wymiar! Robię z ich użyciem pyszne bułeczki, chałkę no i oczywiście chleb itp.

Te jagodzianki bezglutenowe są na drożdżach, ale jeśli chcesz poznać sposób jak przemienić przepisy drożdżowe na takie z użyciem zakwasu, a zapewniam, że te jagodzianki są pyszne również na zakwasie, to zapraszam Cię do udziału w moim kursie z hodowania zakwasu i pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie i/lub do zakupu e-booka, w którym poza przepisami na wypieki na zakwasie dzielę się właśnie sprawdzonym sposobem na takie zamiany.

Tymczasem zapraszam na pieczenie jagodzianek z poniższego przepisu. 🙂

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Pyszne, miękkie jagodzianki bez glutenu i nabiału.
Rodzaj: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Calories:
Author: Karolina Nicpoń
Porcje 6 sztuk
Przygotowanie 1 godz. 45 min.
Drukuj Zapisz

Ingredients

  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki łupin babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki cukru lub innego słodzika
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1¼-1¾ szklanki letniej wody lub mleka roślinnego
  • 6-8 łyżek jagód leśnych lub borówek
  • 1 łyżka cukru lub innego słodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Instructions

  • Mąki, cukier, sól, drożdże i łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia mieszam w misce.
  • Dodaję olej i połowę porcji wody/mleka roślinnego.
  • Mieszam łyżką ciasto. Z biegiem czasu ciasto gęstnieje, dolewam po trochę resztę wody, obserwując konsystencję. Powinna być zwarta, odchodzić od miski ale być jeszcze wilgotna i lepka.
  • Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto przekładam na oprószony mąką jaglaną lub ryżową blat. Formułuję wałeczek. Dzielę go na ok. 6 części.
  • Jagody mieszam z łyżką mąki i cukru.
  • Z ciasta formułuję kulę, którą następnie rozpłaszczam i na środek nakładam po łyżce jagód.
  • Zlepiam jak pieroga i formuję bułeczkę. Układam jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepionym brzegiem na dół.
  • Przykrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Wyrośnięte bułeczki smaruję mlekiem roślinnym o temperaturze pokojowej.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w termoobiegu ok 20 minut,
  • Podaję wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 11 099 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 8 komentarzy

  1. Ewelina

    Czy jest na rynku jakiś proszek do pieczenia bezglutenowy który nie jest na skrobi kukurydzianej?

    1. Karolina Nicpoń

      Nie kojarzę takiego. Zawsze można użyć sody oczyszczonej z dodatkiem odrobiny octu lub soku z cytryny.

  2. Anka

    Czym można zastąpić mąkę ryżowa?

    1. Można użyć mąki z sorgo, gryczanej lub owsianej, ale możliwe, że trzeba będzie ich dać trochę mniej niż ryżowej- trzeba kontrolować konsystencję. 🙂

  3. Redakcja WakacyjnaPolisa.pl

    Szukam właśnie przepisu na coś słodkiego, bezglutenowego i wegańskiego. Chyba idealnie trafiłem, ponieważ uwielbiam jagody w ciastach, które dodają lekko kwaśnego smaku. Spróbuję zrobić takie ciasteczka, oby wyszły smacznie.

  4. Ela

    A jakiej konkretnie mąki jaglanej użyć? Ta którą mam (certyfikowana bg z incoli ) ma gorzki posmak. Wcześniej miałam z melvit i była smaczniejsza ale to było zanim zdiagnozowalismy celiakię u córki i teraz muszę mieć 100 procent pewności że nie jest zanieczyszczona glutenem

    1. Karolina Nicpoń

      Ja ostatnio kupiłam w Krukam, ale niestety chyba jest bez certyfikatu. Kiedyś miałam z Denver food i była smaczna, tam chyba jest certyfikat.