Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Sezon na jagody już dobiega końca, ale mam nadzieję, że jeszcze zdążycie skorzystać z tego przepisu, Zawsze można przecież użyć borówek czy innych owoców.  Zapraszam na jagodzianki bezglutenowe i wegańskie. Niebo w gębie!

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie. Jak je przygotować?

Do przygotowania jagodzianek użyłam mąki ryżowej, jaglanej i skrobi ziemniaczanej. Wy możecie wykorzystać dowolną, używaną przez siebie mąkę w połączeniu ze skrobią ziemniaczaną lub z tapioki. Niezbędnym składnikiem są łuski babki jajowatej, które sprawiają, że bułeczki pięknie trzymają swój kształt. Jeśli ich nie masz, możesz użyć mielonego siemienia lnianego, ale zmniejsz ilość wody w przepisie i włóż bułeczki do foremek, by się nie rozpłaszczyły podczas pieczenia.

Zachęcam jednak by zaopatrzyć się w łuski babki jajowatej. Z nimi wypieki bezglutenowe to inny wymiar! Robię z ich użyciem pyszne bułeczki, chałkę no i oczywiście chleb itp.

Te jagodzianki bezglutenowe są na drożdżach, ale jeśli chcesz poznać sposób jak przemienić przepisy drożdżowe na takie z użyciem zakwasu, a zapewniam, że te jagodzianki są pyszne również na zakwasie, to zapraszam Cię do udziału w moim kursie z hodowania zakwasu i pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie i/lub do zakupu e-booka, w którym poza przepisami na wypieki na zakwasie dzielę się właśnie sprawdzonym sposobem na takie zamiany.

Tymczasem zapraszam na pieczenie jagodzianek z poniższego przepisu. 🙂

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Pyszne, miękkie jagodzianki bez glutenu i nabiału.
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 sztuk
Przygotowanie 1 godz. 45 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki łupin babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki cukru lub innego słodzika
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1¼-1¾ szklanki letniej wody lub mleka roślinnego
  • 6-8 łyżek jagód leśnych lub borówek
  • 1 łyżka cukru lub innego słodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie

  • Mąki, cukier, sól, drożdże i łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia mieszam w misce.
  • Dodaję olej i połowę porcji wody/mleka roślinnego.
  • Mieszam łyżką ciasto. Z biegiem czasu ciasto gęstnieje, dolewam po trochę resztę wody, obserwując konsystencję. Powinna być zwarta, odchodzić od miski ale być jeszcze wilgotna i lepka.
  • Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto przekładam na oprószony mąką jaglaną lub ryżową blat. Formułuję wałeczek. Dzielę go na ok. 6 części.
  • Jagody mieszam z łyżką mąki i cukru.
  • Z ciasta formułuję kulę, którą następnie rozpłaszczam i na środek nakładam po łyżce jagód.
  • Zlepiam jak pieroga i formuję bułeczkę. Układam jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepionym brzegiem na dół.
  • Przykrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Wyrośnięte bułeczki smaruję mlekiem roślinnym o temperaturze pokojowej.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w termoobiegu ok 20 minut,
  • Podaję wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 10 935 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 8 komentarzy

  1. Ewelina

    Czy jest na rynku jakiś proszek do pieczenia bezglutenowy który nie jest na skrobi kukurydzianej?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie kojarzę takiego. Zawsze można użyć sody oczyszczonej z dodatkiem odrobiny octu lub soku z cytryny.

  2. Anka

    Czym można zastąpić mąkę ryżowa?

    1. Awatar użytkownika

      Można użyć mąki z sorgo, gryczanej lub owsianej, ale możliwe, że trzeba będzie ich dać trochę mniej niż ryżowej- trzeba kontrolować konsystencję. 🙂

  3. Redakcja WakacyjnaPolisa.pl

    Szukam właśnie przepisu na coś słodkiego, bezglutenowego i wegańskiego. Chyba idealnie trafiłem, ponieważ uwielbiam jagody w ciastach, które dodają lekko kwaśnego smaku. Spróbuję zrobić takie ciasteczka, oby wyszły smacznie.

  4. Ela

    A jakiej konkretnie mąki jaglanej użyć? Ta którą mam (certyfikowana bg z incoli ) ma gorzki posmak. Wcześniej miałam z melvit i była smaczniejsza ale to było zanim zdiagnozowalismy celiakię u córki i teraz muszę mieć 100 procent pewności że nie jest zanieczyszczona glutenem

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja ostatnio kupiłam w Krukam, ale niestety chyba jest bez certyfikatu. Kiedyś miałam z Denver food i była smaczna, tam chyba jest certyfikat.