Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Sezon na jagody już dobiega końca, ale mam nadzieję, że jeszcze zdążycie skorzystać z tego przepisu, Zawsze można przecież użyć borówek czy innych owoców.  Zapraszam na jagodzianki bezglutenowe i wegańskie. Niebo w gębie!

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie. Jak je przygotować?

Do przygotowania jagodzianek użyłam mąki ryżowej, jaglanej i skrobi ziemniaczanej. Wy możecie wykorzystać dowolną, używaną przez siebie mąkę w połączeniu ze skrobią ziemniaczaną lub z tapioki. Niezbędnym składnikiem są łuski babki jajowatej, które sprawiają, że bułeczki pięknie trzymają swój kształt. Jeśli ich nie masz, możesz użyć mielonego siemienia lnianego, ale zmniejsz ilość wody w przepisie i włóż bułeczki do foremek, by się nie rozpłaszczyły podczas pieczenia.

Zachęcam jednak by zaopatrzyć się w łuski babki jajowatej. Z nimi wypieki bezglutenowe to inny wymiar! Robię z ich użyciem pyszne bułeczki, chałkę no i oczywiście chleb itp.

Te jagodzianki bezglutenowe są na drożdżach, ale jeśli chcesz poznać sposób jak przemienić przepisy drożdżowe na takie z użyciem zakwasu, a zapewniam, że te jagodzianki są pyszne również na zakwasie, to zapraszam Cię do udziału w moim kursie z hodowania zakwasu i pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie i/lub do zakupu e-booka, w którym poza przepisami na wypieki na zakwasie dzielę się właśnie sprawdzonym sposobem na takie zamiany.

Tymczasem zapraszam na pieczenie jagodzianek z poniższego przepisu. 🙂

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Jagodzianki bezglutenowe i wegańskie

Pyszne, miękkie jagodzianki bez glutenu i nabiału.
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 sztuk
Przygotowanie 1 godz. 45 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki łupin babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki cukru lub innego słodzika
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1¼-1¾ szklanki letniej wody lub mleka roślinnego
  • 6-8 łyżek jagód leśnych lub borówek
  • 1 łyżka cukru lub innego słodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie

  • Mąki, cukier, sól, drożdże i łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia mieszam w misce.
  • Dodaję olej i połowę porcji wody/mleka roślinnego.
  • Mieszam łyżką ciasto. Z biegiem czasu ciasto gęstnieje, dolewam po trochę resztę wody, obserwując konsystencję. Powinna być zwarta, odchodzić od miski ale być jeszcze wilgotna i lepka.
  • Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto przekładam na oprószony mąką jaglaną lub ryżową blat. Formułuję wałeczek. Dzielę go na ok. 6 części.
  • Jagody mieszam z łyżką mąki i cukru.
  • Z ciasta formułuję kulę, którą następnie rozpłaszczam i na środek nakładam po łyżce jagód.
  • Zlepiam jak pieroga i formuję bułeczkę. Układam jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepionym brzegiem na dół.
  • Przykrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Wyrośnięte bułeczki smaruję mlekiem roślinnym o temperaturze pokojowej.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w termoobiegu ok 20 minut,
  • Podaję wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 4 789 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. A jakiej konkretnie mąki jaglanej użyć? Ta którą mam (certyfikowana bg z incoli ) ma gorzki posmak. Wcześniej miałam z melvit i była smaczniejsza ale to było zanim zdiagnozowalismy celiakię u córki i teraz muszę mieć 100 procent pewności że nie jest zanieczyszczona glutenem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating