Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dziś zapraszam na przepis na domowy chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, czyli specjalność mojego teścia 🙂 Razem z teściową pieką ten chleb już od dawna, został więc  dopracowany do perfekcji. Pieką na raz po 3 bochenki…często się na jakiś gratisowy załapujemy 😉 Dostałam pozwolenie na opublikowanie przepisu tutaj, więc korzystajcie! Niech pozna tę tajemną recepturę cały świat, a co! 😉

Zapraszam Was do wypróbowania i upieczenia tego pysznego domowego chleba orkiszowo-żytniego.

Teść dodaje do chlebka niewielką ilość drożdży by przyspieszyć proces wyrastania. Tutaj podaję wersję na samym zakwasie, a poniżej przepisu napiszę, jak i kiedy te drożdże dodać, aby chleb był gotowy szybciej.

Co prawda chleb orkiszowo-żytni na zakwasie jest chlebem glutenowym, jednak jeśli nie masz celiakii czy nietolerancji glutenu, a chcesz po prostu zdrowo się odżywiać, polecam Ci wypróbowanie tego przepisu.

Dla osób, które zdecydowanie nie mogą jeść glutenu polecam przepis na chleb bezglutenowy

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • 1 i 1/3 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki orkiszowej tzw białej typ 630
  • pół szklanki zakwasu żytniego (przepis na jego wyhodowanie możecie znaleźć np. tutaj lub jeśli macie wśród znajomych kogoś kto piecze chleb możecie się do niego uśmiechnąć a na pewno odleje wam słoiczek swojego 😉
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Zakwas wlewam do miski, dodaję 2/3szklanki mąki żytniej 2000 oraz 1/3 szklanki mąki żytniej 720 i szklankę wody. Mieszam. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin. Zazwyczaj zostawiam to na noc.
  • Rano odlewam mały słoiczek z zawartości miski, zakręcam i wstawiam do lodówki. Będzie to zakwas na następny chleb.
  • Do reszty dodaję pozostałe mąki ( 1 szkl. żytniej 720 i 2 szkl. orkiszowej) sól, płatki owsiane, słonecznik, czarnuszkę i 1 1/2 letniej wody.  Wyrabiam łyżką lub mikserem ok 10 minut.
  • Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość – na kilka godzin zależy od temperatury jaką mamy w domu. U mnie to zajęło ok 4 godziny.
  • Po tym czasie mieszam ciasto ponownie i przekładam do foremki chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję słonecznikiem.
  • Odstawiam ponownie w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Około 2 godziny. Można wstawić do piekarnika ustawionego na 50st. C
  • Wstawiam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 200 stopni i piekę ok 40 min do godziny.

Jeśli chcemy, możemy dodać drożdży. Wtedy po dodaniu do zakwasu mąki żytniej i orkiszowej, robię w nich dołek i wlewam do niego pół szkl. ciepłej wody, ok 7-10g drożdży i ćwierć łyżeczki cukru. Mieszam razem z małą ilością mąki i czekam ok 10-15 minut aż drożdże „ruszą”. Potem dodaję pozostałe składniki jak w przepisie wyżej, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto z drożdżami potrzebuje tylko ok godziny w misce na podwojenie objętości i ok godziny w blaszce zanim zaczniemy piec, także zdecydowanie krócej.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

(Visited 101 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *