Dziś chcę się z Wami podzielić moim przepisem na zakwas bezglutenowy, idealny do wypieku chleba bezglutenowego na zakwasie. Zakwas bezglutenowy według tego przepisu hodowało ze mną ponad 600 osób w ramach wyzwania #zakwasyznicponiem.
Wyzwanie dobiegło końca. Jego finałem było upieczenie wspólnie pysznych bochenków chleba na wyhodowanych przez uczestników zakwasach.
Na grupie na Facebooku możecie zobaczyć, jak prezentowały się chlebki uczestników. Zdecydowana większość tych wypieków wyszła idealnie! Uczestnicy zadowoleni. Przepisy na zakwas i na chleb sprawdzone, więc teraz mogę się nimi podzielić i z Wami.
Dziś wstawię przepis na zakwas. Niedługo pojawi się również mój przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie.
Przygotowanie chleba na zakwasie to sztuka, ale sztuka warta zachodu. Po wyzwaniu dostałam od uczestników wiele wiadomości, gdzie zaskoczeni przyznają, że nie było się czego bać, a hodowanie zakwasu i pieczenie na nim chleba nie jest takie trudne, jak im się wcześniej wydawało.
Zakwas bezglutenowy — dlaczego warto na nim piec?
Chleby na zakwasie dłużej zachowują świeżość, ich smak i struktura jest wyjątkowa, szczególnie tych bezglutenowych.
Zakwas to mieszanina mąki i wody, poddana procesowi fermentacji, dzięki której rozwijają
się w nim dzikie drożdże i bakterie, np. znane nam z kiszonek i jogurtów bakterie kwasu
mlekowego. Są to mikroorganizmy bardzo przyjazne dla naszego układu pokarmowego.
Dzięki spożywaniu chleba na zakwasie organizm lepiej wchłania np. Żelazo, magnez, cynk.
Zakwas ma też działanie przeciwnowotworowe. Proces fermentacji w zakwasie oczyszcza mąki z ewentualnych zakażeń pleśniowych mogących się pojawić przy przechowywaniu ziarna. To tylko kilka z zalet spożywania chleba na zakwasie. Myślę, że warto sobie taki zakwas wyhodować i piec na nim chleby, bułki, pizzę czy nawet drożdżówki. Ps. przepis na drożdżówki na zakwasie też czeka w kolejce na publikację. 🙂 Bądźcie czujni, a najlepiej od razu zaobserwujcie na Instagramie (gdzie od razu wstawiam też całe przepisy) i na Facebooku, by nie przegapić!
Zapraszam na przepis na zakwas bezglutenowy.
Zakwas bezglutenowy
Składniki
- 1½ szklanka mąki ryżowej lub jaglanej, kukurydzianej, sorgo
- 1 szklanka mąki gryczanej lub owsianej, ryżowej pełnoziarnistej, sorgo
- 1 łyżeczka wody z ogórków kiszonych lub octu jabłkowego opcjonalnie - przyspiesza pracę zakwasu
- letnia, przegotowana lub przefiltrowana woda
Wykonanie
- Do czystego i wyparzonego słoika wsyp ok 1/3 szklanki mąki ryżowej. Wlej ok 1/4 szklanki wody i łyżeczkę wody z kiszonych ogórków. Mieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej więcej wody. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, powoli spływać z łyżki.Przykryj słoik kawałkiem ręcznika papierowego lub gazy, zwiąż gumką lub sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
- Przez kolejne 5 dni, codziennie o tej samej porze dokarm zakwas dodając 2-3 łyżki mąki i mniej więcej tyle samo wody.
- Drugiego dnia, użyj mąki gryczanej, trzeciego, ryżowej, kolejnego znowu gryczanej i tak na przemian.
- Piątego i szóstego dnia, przed karmieniem, usuń 2 łyżki zakwasu i dopiero dokarm.Kiedy zakwas jest już mocno napowietrzony, możesz przygotować na nim chleb.
- Usunięty zakwas nie będzie już potrzebny. Oddaj go komuś, kto chętnie zacznie przygoę z pieczeniem na zakwasie lub zrób np. bezglutenowy zakwas na żurek.
Może zainteresują Cię jeszcze inne przepisy na pieczywo?
Dzień dobry, mam pytanie o zakwas bezglutenowy. Po kilkudniowej nieobecności zakwas,prawie roczny , który był w lodówce pokrył się szarawym nalotem. Pachnie jak zakwas, ale nie wiem czy to oznacza, ze się zepsuł?
Witam
Zrobiłem zakwas i on strasznie śmierdzi czy to normalne, czy ma tak śmierdzieć?
Czy może się zepsuł?
Nie ma żadnej pleśni.
Jak długo można przechowywać zakwas w lodówce, czy w międzyczasie trzeba go dokarmiać?
Jak przechowywać zakwas po odjęciu? Czy zakwas odjęty 5 i 6 dnia mam przechowywać w jednym pojemniku czy w dwóch?
Można ten odjęty zakwas prowadzić dalej, dokarmiać i wykorzystać do innego przepisu. Można go schowac do lodówki i dokarmiac raz na tydzień. Odjęte części z kolejnych dni można przekładać do jednego słoika. Niedługo wyjdzie kurs i ebook, w którym będą super pomysły na wykorzystanie tych nadmiarów. Pozdrawiam!