fbpx

Karkówka w plastrach pieczona z papryką

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Karkówka w plastrach pieczona z papryką

Część z Was czeka na zapowiadany przepis na mięcho. Obiecałam na facebooku, że mięsożercy będą mieli pomysł na czwartkowy obiad, więc nie miałam innej opcji, jak tylko dziś przysiąść i przepis na karkówkę w plastrach pieczoną z papryką Wam podać. Karkówkę bardzo lubię, choć nie jest to mięso chude i fit. Nie jadamy karkówki zbyt często. Jednak patrząc na to, że jest to trzeci przepis na to mięso na moim blogu, zaczyna się zastanawiać czy może jednak lubię to mięso bardziej niż mi się wydawało 😀 Poprzedni przepis na karkówkę pieczoną w plastrach znajdziecie tutaj, a w tym wpisie jest karczek duszony w whisky 😉 Polecam tam zajrzeć 🙂

Tak przygotowana karkówka w plastrach jest pyszna, mięciutka, aż się rozpływa w ustach. Dodatek warzyw nadaje fajnego, innego smaku mięsu i kolorowego, ciekawego wyglądu. Taki obiad to naprawdę coś wspaniałego! Nadaje się na uroczysty rodzinny obiad lub jako dodatek mięsny w imprezowym menu. Podany ze świeżą sałatką będzie się pięknie prezentował i smakował gościom.

Zapraszam do wypróbowania! Dajcie później znać, czy Wam smakowało 🙂

 

(Visited 919 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Karkówka w plastrach pieczona z papryką
Karkówka w plastrach pieczona z papryką
Czas gotowania pieczenia 1,5-2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • ok 1 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3-4 pieczarki czasem dodaję, a czasem nie 🙂
Marynata
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne lub chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku plus 1- 2 gałązki świeżego
Czas gotowania pieczenia 1,5-2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • ok 1 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3-4 pieczarki czasem dodaję, a czasem nie 🙂
Marynata
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne lub chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku plus 1- 2 gałązki świeżego
Karkówka w plastrach pieczona z papryką
Sposób przygotowania
  1. Karkówkę kroję w 1 cm plastry. Osuszam ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijam.
  2. Składniki marynaty łączę w miseczce. Mięso zalewam marynatą. Mieszam wmasowując marynatę w mięso i wkładam do lodówki na kilka godzin, ale nie jest to konieczne. Mięso upieczone od razu też będzie pyszne.
  3. Paprykę kroję w paski, cebulę w grubsze piórka. Pieczarki w plasterki.
  4. W brytfance układam plastry mięsa, a pomiędzy nie wpycham paprykę, cebulę i pieczarki. Na górę układam 2 gałązki tymianku. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok 1,5-2 godziny, Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę, by mięso się przyrumieniło. Kiedy mięso nabite na widelec jest miękkie i łatwo się urywa, to znak, że jest gotowe.
  5. Smacznego!

  1. U mnie też ostatnio karkówka 🙂 jednak w nieco innej marynacie, jednak również pyszna. Następnym razem wypróbuję Twoje proporcje 😉 A mięsko wygląda fantastycznie!

  2. u nas karkówka to głównie w sezonie letnim na grilla a zimą jeśli juz to w sosie 😉 ale twoja bardzo do mnie przemawia a nawet nieśmiało się usmiecha, także bym ja schrupała;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *