fbpx

Karkówka duszona w whisky z pieczarkami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Karkówka duszona w whisky z pieczarkamiDziś przepis dla tych mięsożernych. czyli karkówka duszona w whisky z pieczarkami. Czasem taką bombę kaloryczną można sobie zafundować, a co!

Tak przygotowana karkówka nie będzie  tłustym, żylastym mięsem, a wręcz odwrotnie. Mięsko jest mięciutkie i rozpływa się w ustach…mówię Wam bajka! 🙂

W przeciwieństwie do mięsa pieczonego w całości karkówka duszona w plastrach jest gotowa szybciej, potrzebuje niecałą godzinkę na gazie.

Już raz mięso z karczku pojawiło się u mnie na blogu tutaj. Zapraszam do przygotowania obu wersji.

Koniecznie daj znać w komentarzu czy przepis się podoba. Chętnie poznam Twoją opinię. Udostępnij znajomym, jeśli się podoba. Niech leci w świat! 🙂

(Visited 373 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Karkówka duszona w whisky z pieczarkami
Mięciutkie mięso karkówki otulone sosem z pieczarkami i delikatnym posmakiem whisky
Karkówka duszona w whisky z pieczarkami
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g karkówki
  • 300 g pieczarek
  • 2 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml whisky
Marynata
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g karkówki
  • 300 g pieczarek
  • 2 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml whisky
Marynata
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
Karkówka duszona w whisky z pieczarkami
Sposób przygotowania
  1. Składniki marynaty łączę ze sobą. Mięso kroję na 1cm plastry w poprzek włókien i rozbijam. Obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki
  2. Cebulę i czosnek siekam pieczarki kroję w grubsze plasterki
  3. Na mocno rozgrzanej patelni smażę plastry mięsa aż się zrumienią. Obsmażone kotlety odkładam na talerz
    Karkówka duszona w whisky z pieczarkami
  4. Na patelnię na której smażyłam mięso wsypuję cebulę i czosnek i po chwili pieczarki. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Doprawiam pieprzem i szczyptą soli. Wlewam whisky.
  5. Wkładam z powrotem plastry mięsa, jeśli trzeba dolewam jeszcze trochę wody, przykrywam pokrywką i na małym ogniu duszę ok 30 - 40 minut, aż mięso będzie mięciutkie.
  6. Podaję z ryżem lub ziemniakami i świeżą sałatką np z rukoli lub gotowaną fasolką szparagową 🙂 Pycha!

2 Odpowiedzi do “Karkówka duszona w whisky z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *