Dziś przepis dla tych mięsożernych. czyli karkówka duszona w whisky z pieczarkami. Czasem taką bombę kaloryczną można sobie zafundować, a co!
Tak przygotowana karkówka nie będzie tłustym, żylastym mięsem, a wręcz odwrotnie. Mięsko jest mięciutkie i rozpływa się w ustach…mówię Wam bajka! 🙂
W przeciwieństwie do mięsa pieczonego w całości karkówka duszona w plastrach jest gotowa szybciej, potrzebuje niecałą godzinkę na gazie.
Już raz mięso z karczku pojawiło się u mnie na blogu tutaj. Zapraszam do przygotowania obu wersji.
Koniecznie daj znać w komentarzu czy przepis się podoba. Chętnie poznam Twoją opinię. Udostępnij znajomym, jeśli się podoba. Niech leci w świat! 🙂
Karkówka duszona w whisky z pieczarkami
Mięciutkie mięso karkówki otulone sosem z pieczarkami i delikatnym posmakiem whisky
Calories:
Porcje 4 osoby
Drukuj
Zapisz
Składniki
- 500 g karkówki
- 300 g pieczarek
- 2 szt. cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml whisky
Marynata
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka tymianku
Wykonanie
- Składniki marynaty łączę ze sobą. Mięso kroję na 1cm plastry w poprzek włókien i rozbijam. Obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki
- Cebulę i czosnek siekam pieczarki kroję w grubsze plasterki
- Na mocno rozgrzanej patelni smażę plastry mięsa aż się zrumienią. Obsmażone kotlety odkładam na talerz
- Na patelnię na której smażyłam mięso wsypuję cebulę i czosnek i po chwili pieczarki. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Doprawiam pieprzem i szczyptą soli. Wlewam whisky.
- Wkładam z powrotem plastry mięsa, jeśli trzeba dolewam jeszcze trochę wody, przykrywam pokrywką i na małym ogniu duszę ok 30 - 40 minut, aż mięso będzie mięciutkie.
- Podaję z ryżem lub ziemniakami i świeżą sałatką np z rukoli lub gotowaną fasolką szparagową 🙂 Pycha!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 3 373 times, 1 visits today)
Super!! Zapisuję od razu do ulubionych
Miło mi 🙂