Karkówka duszona w whisky z pieczarkami

Karkówka duszona w whisky z pieczarkamiDziś przepis dla tych mięsożernych. czyli karkówka duszona w whisky z pieczarkami. Czasem taką bombę kaloryczną można sobie zafundować, a co!

Tak przygotowana karkówka nie będzie  tłustym, żylastym mięsem, a wręcz odwrotnie. Mięsko jest mięciutkie i rozpływa się w ustach…mówię Wam bajka! 🙂

W przeciwieństwie do mięsa pieczonego w całości karkówka duszona w plastrach jest gotowa szybciej, potrzebuje niecałą godzinkę na gazie.

Już raz mięso z karczku pojawiło się u mnie na blogu tutaj. Zapraszam do przygotowania obu wersji.

Koniecznie daj znać w komentarzu czy przepis się podoba. Chętnie poznam Twoją opinię. Udostępnij znajomym, jeśli się podoba. Niech leci w świat! 🙂

Karkówka duszona w whisky z pieczarkami

Karkówka duszona w whisky z pieczarkami

Mięciutkie mięso karkówki otulone sosem z pieczarkami i delikatnym posmakiem whisky
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 12 min.
Gotowanie 40 min.
Łącznie 52 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 300 g pieczarek
  • 2 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml whisky

Marynata

  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka tymianku

Wykonanie

  • Składniki marynaty łączę ze sobą. Mięso kroję na 1cm plastry w poprzek włókien i rozbijam. Obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki
  • Cebulę i czosnek siekam pieczarki kroję w grubsze plasterki
  • Na mocno rozgrzanej patelni smażę plastry mięsa aż się zrumienią. Obsmażone kotlety odkładam na talerz
    Karkówka duszona w whisky z pieczarkami
  • Na patelnię na której smażyłam mięso wsypuję cebulę i czosnek i po chwili pieczarki. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Doprawiam pieprzem i szczyptą soli. Wlewam whisky.
  • Wkładam z powrotem plastry mięsa, jeśli trzeba dolewam jeszcze trochę wody, przykrywam pokrywką i na małym ogniu duszę ok 30 - 40 minut, aż mięso będzie mięciutkie.
  • Podaję z ryżem lub ziemniakami i świeżą sałatką np z rukoli lub gotowaną fasolką szparagową 🙂 Pycha!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 3 373 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 2 komentarzy

  1. Agata

    Super!! Zapisuję od razu do ulubionych