Karkówka duszona w whisky z pieczarkami

Karkówka duszona w whisky z pieczarkamiDziś przepis dla tych mięsożernych. czyli karkówka duszona w whisky z pieczarkami. Czasem taką bombę kaloryczną można sobie zafundować, a co!

Tak przygotowana karkówka nie będzie  tłustym, żylastym mięsem, a wręcz odwrotnie. Mięsko jest mięciutkie i rozpływa się w ustach…mówię Wam bajka! 🙂

W przeciwieństwie do mięsa pieczonego w całości karkówka duszona w plastrach jest gotowa szybciej, potrzebuje niecałą godzinkę na gazie.

Już raz mięso z karczku pojawiło się u mnie na blogu tutaj. Zapraszam do przygotowania obu wersji.

Koniecznie daj znać w komentarzu czy przepis się podoba. Chętnie poznam Twoją opinię. Udostępnij znajomym, jeśli się podoba. Niech leci w świat! 🙂

Karkówka duszona w whisky z pieczarkami

Karkówka duszona w whisky z pieczarkami

Mięciutkie mięso karkówki otulone sosem z pieczarkami i delikatnym posmakiem whisky
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 12 min.
Gotowanie 40 min.
Łącznie 52 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 300 g pieczarek
  • 2 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml whisky

Marynata

  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka tymianku

Wykonanie

  • Składniki marynaty łączę ze sobą. Mięso kroję na 1cm plastry w poprzek włókien i rozbijam. Obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki
  • Cebulę i czosnek siekam pieczarki kroję w grubsze plasterki
  • Na mocno rozgrzanej patelni smażę plastry mięsa aż się zrumienią. Obsmażone kotlety odkładam na talerz
    Karkówka duszona w whisky z pieczarkami
  • Na patelnię na której smażyłam mięso wsypuję cebulę i czosnek i po chwili pieczarki. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Doprawiam pieprzem i szczyptą soli. Wlewam whisky.
  • Wkładam z powrotem plastry mięsa, jeśli trzeba dolewam jeszcze trochę wody, przykrywam pokrywką i na małym ogniu duszę ok 30 - 40 minut, aż mięso będzie mięciutkie.
  • Podaję z ryżem lub ziemniakami i świeżą sałatką np z rukoli lub gotowaną fasolką szparagową 🙂 Pycha!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 1 407 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na listę oczekujących na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

Zapisz się już dziś, a otrzymasz zniżkę i bonusowego ebooka:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

2 Odpowiedzi do “Karkówka duszona w whisky z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating