Witam Was w Nowym Roku! Życzę Wam dużo zdrowia, spełnienia marzeń i realizacji planów! Pierwszym przepisem w tym roku jest takie oto niepozorne risotto z pieczarkami i brukselką. Danie zwykłe, proste, szybkie, a wyjątkowo pyszne!
Przepis na risotto z pieczarkami i brukselką
Na kolację czy szybki obiad pasuje idealnie. Powiem więcej, to danie podane z lampką białego wina, sprawdzi się nawet na romantyczną kolację we dwoje (wtedy jedną lampkę wlejcie też do ryżu przed bulionem 😉 )
W przygotowaniu risotto ważne jest powolne dolewanie płynu do tak, by ryż wchłaniał go powoli. Bulion powinien być gorący, by nie zaburzyć procesu gotowania ryżu. Co do samego ryżu, to do każdego risotto, nie tylko do takiego risotto z pieczarkami, najlepiej jest użyć odpowiedniego ryżu np. arborio. Jak możecie zauważyć na zdjęciu moje risotto powstało ze zwykłego ryżu długoziarnistego i też miało dobrą konsystencję. Myślę, że spokojnie możecie takiego użyć, choć oczywiście specjalny ryż do risotto jest wskazany. Dla mnie ważne jest, by gotować proste dania ze składników, które mam w domu, lub które są łatwo dostępne, więc użyłam ryżu, który akurat miałam pod ręką. Wyszło pyszne, wszystkim smakowało, więc i Wam polecam ten przepis na risotto z pieczarkami i brukselką.
Zachęcam do przejrzenia też przepisu na risotto z grzybami leśnymi oraz risotto z kalafiorem i suszonymi pomidorami i indykiem oraz takie kaszotto z dynią i indykiem. Wszystkie przepisy Wam polecam, bo są bardzo łatwym i szybkim pomysłem na obiad.
Lubisz risotto? Robsz czasami? Co najczęściej do niego dodajesz? Daj znać w komentarzu! 🙂
A teraz zapraszam na przepis na risotto z pieczarkami i brukselką 🙂
Risotto z pieczarkami i brukselką
Składniki
- 300 g ryżu najlepiej taki do risotto np. arborio
- 1 duża cebula
- ok. 10 brukselek
- 20 dkg pieczarek
- 1 łyżka tymianku może być suszony
- ok 1-1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
- ok. 1 łyżeczka soli
- ok. 0,5 łyżeczki pieprzu lub więcej do smaku
- 1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej
- parmezan lub płatki drożdżowe w wersji wegańskiej do posypania
Wykonanie
- Cebulę siekam w kostkę, pieczarki myję i kroję w plasterki, Brukselkę oczyszczam z wierzchnich liści, myję i kroję w grubsze plastry lub na pół jeśli są malutkie.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju. Dodaję cebulę i smażę aż zacznie się szklić. Dodaję pieczarki i smażę aż zaczną puszczać sok, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Dodaję brukselkę. Smażę, aż brukselka i pieczarki zaczną się rumienić.
- Dodaję surowy ryż, podsmażam kilkanaście sekund. Wlewam po 1 chochli gorącego bulionu. Każdą kolejną porcję bulionu dodaję po wchłonięciu całego płynu przez ryż. Jeśli ryż dalej jest twardy, a zużyliśmy cały bulion, dolewamy wody do momentu kiedy ryż będzie gotowy.
- Wyłączam gaz. Dodaję masło, margarynę i mieszam. Podaję posypane parmezanem lub płatkami drożdżowymi w wersji wegańskiej, lub tak po prostu bez dodatków.
- Smacznego!