Risotto z pieczarkami i brukselką

Witam Was w Nowym Roku! Życzę Wam dużo zdrowia, spełnienia marzeń i realizacji planów! Pierwszym przepisem w tym roku jest takie oto niepozorne risotto z pieczarkami i brukselką. Danie zwykłe, proste, szybkie, a wyjątkowo pyszne! Risotto z pieczarkami i brukselką

Przepis na risotto z pieczarkami i brukselką

Na kolację czy szybki obiad pasuje idealnie. Powiem więcej, to danie podane z lampką białego wina, sprawdzi się nawet na romantyczną kolację we dwoje  (wtedy jedną lampkę wlejcie też do ryżu przed bulionem 😉 )

W przygotowaniu risotto ważne jest powolne dolewanie płynu do tak, by ryż wchłaniał go powoli. Bulion powinien być gorący, by nie zaburzyć procesu gotowania ryżu. Co do samego ryżu, to do każdego risotto, nie tylko do takiego risotto z pieczarkami, najlepiej jest użyć odpowiedniego ryżu np. arborio. Jak możecie zauważyć na zdjęciu moje risotto powstało ze zwykłego ryżu długoziarnistego i też miało dobrą konsystencję. Myślę, że spokojnie możecie takiego użyć, choć oczywiście specjalny ryż do risotto jest wskazany. Dla mnie ważne jest, by gotować proste dania ze składników, które mam w domu, lub które są łatwo dostępne, więc użyłam ryżu, który akurat miałam pod ręką. Wyszło pyszne, wszystkim smakowało, więc i Wam polecam ten przepis na risotto z pieczarkami i brukselką.

Zachęcam do przejrzenia też przepisu na risotto z grzybami leśnymi oraz risotto z kalafiorem i suszonymi pomidorami i indykiem oraz takie kaszotto z dynią i indykiem. Wszystkie przepisy Wam polecam, bo są bardzo łatwym i szybkim pomysłem na obiad.

Lubisz risotto? Robsz czasami? Co najczęściej do niego dodajesz? Daj znać w komentarzu! 🙂

A teraz zapraszam na przepis na risotto z pieczarkami i brukselką 🙂

 

Risotto z pieczarkami i brukselką

Risotto z pieczarkami i brukselką

Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 3 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 300 g ryżu najlepiej taki do risotto np. arborio
  • 1 duża cebula
  • ok. 10 brukselek
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 łyżka tymianku może być suszony
  • ok 1-1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • ok. 0,5 łyżeczki pieprzu lub więcej do smaku
  • 1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej
  • parmezan lub płatki drożdżowe w wersji wegańskiej do posypania

Wykonanie

  • Cebulę siekam w kostkę, pieczarki myję i kroję w plasterki, Brukselkę oczyszczam z wierzchnich liści, myję i kroję w grubsze plastry lub na pół jeśli są malutkie.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju. Dodaję cebulę i smażę aż zacznie się szklić. Dodaję pieczarki i smażę aż zaczną puszczać sok, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Dodaję brukselkę. Smażę, aż brukselka i pieczarki zaczną się rumienić.
  • Dodaję surowy ryż, podsmażam kilkanaście sekund. Wlewam po 1 chochli gorącego bulionu. Każdą kolejną porcję bulionu dodaję po wchłonięciu całego płynu przez ryż. Jeśli ryż dalej jest twardy, a zużyliśmy cały bulion, dolewamy wody do momentu kiedy ryż będzie gotowy.
  • Wyłączam gaz. Dodaję masło, margarynę i mieszam. Podaję posypane parmezanem lub płatkami drożdżowymi w wersji wegańskiej, lub tak po prostu bez dodatków.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 1 199 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating