fbpx

Risotto z grzybami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Podobno w lasach pojawiły się już grzyby. My jeszcze w tym roku się nie wybraliśmy, ale pewnie taką wycieczkę rodzinną sobie zafundujemy niebawem 😉 Póki co, przekopałam zamrożone zapasy, które trzeba wykorzystać i zrobić miejsce na świeże dostawy i znalazłam paczuszkę zamrożonych podgrzybków. Oj, jak ja lubię jajecznicę z grzybami i grzyby w śmietanie….eh…niestety z tych dań muszę na razie zrezygnować ze względu na alergiczne problemy córeczki, którą karmię piersią. W ramach rekompensaty przygotowałam na obiad risotto z grzybami.  Zamiast śmietany użyłam gęstej części mleka kokosowego w puszce. Mleko kokosowe zabieliło sos i dodało gładkości, a w smaku nie było wyczuwalne. Polecam do wykorzystywania do różnych przepisów takie mleko w puszce zamiast śmietanki, oczywiście dla tych, którzy z różnych powodów nie jedzą nabiału.

Jeśli nie musicie rezygnować z mlecznych produktów, użyjcie tłustej śmietanki 😉

Dzięki dużej ilości ziół i czosnku risotto z grzybami jest bardzo aromatyczne i smaczne. Jeśli mamy gotowy bulion to całość zajmie nam max 30 minut. Zapraszam!

Risotto z grzybami

Składniki dania: Risotto z grzybami

  • 20 dkg mięsa piersi kurczaka / indyka
  • ok 20 dkg grzybów leśnych (podgrzybków, prawdziwków)
  • 200g ryżu np basmati
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 1 l. bulionu warzywnego/grzybowego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • rozmaryn, tymianek, pietruszka. Po ok łyżeczce posiekanych ziół.
  • łyżka mleka kokosowego w puszce lub śmietanki. Jeśli używam mleka kokosowego nie mieszam zawartości tylko wybieram łyżką gęstszą część z góry.

Przygotowanie dania: Risotto z grzybami

  • Cebulę i czosnek kroję drobno. Grzyby oczyszczone kroję w plasterki.
  • Mięso kroję w kostkę, solę i smażę na patelni.
  • W garnku na oliwie smażę cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję czosnek i zaraz potem grzyby. Doprawiam całość dużą szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu i smażę ok 5 minut. Jeśli macie suszone zioła, to możecie je dodać w tym momencie. Jeśli świeże, dodać je pod koniec gotowania.
  • Do garnka z grzybami wsypuję surowy ryż i zaraz potem wino. Czekam aż ryż wsiąknie całe wino i wlewam trochę bulionu. Znów czekam aż wsiąknie i znów wlewam, aż wleję cały bulion, a ryż będzie miękki. Przez ten czas ciągle mieszam zawartość garnka. Przyprawiam solą i pieprzem jeśli trzeba i świeżymi ziołami.
  • Dodaję podsmażone wcześniej mięso i kokosową śmietankę.
  • Smacznego!

Zapisz

(Visited 148 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *