Podobno w lasach pojawiły się już grzyby. My jeszcze w tym roku się nie wybraliśmy, ale pewnie taką wycieczkę rodzinną sobie zafundujemy niebawem 😉 Póki co, przekopałam zamrożone zapasy, które trzeba wykorzystać i zrobić miejsce na świeże dostawy i znalazłam paczuszkę zamrożonych podgrzybków. Oj, jak ja lubię jajecznicę z grzybami i grzyby w śmietanie….eh…niestety z tych dań muszę na razie zrezygnować ze względu na alergiczne problemy córeczki, którą karmię piersią. W ramach rekompensaty przygotowałam na obiad risotto z grzybami. Zamiast śmietany użyłam gęstej części mleka kokosowego w puszce. Mleko kokosowe zabieliło sos i dodało gładkości, a w smaku nie było wyczuwalne. Polecam do wykorzystywania do różnych przepisów takie mleko w puszce zamiast śmietanki, oczywiście dla tych, którzy z różnych powodów nie jedzą nabiału.
Jeśli nie musicie rezygnować z mlecznych produktów, użyjcie tłustej śmietanki 😉
Dzięki dużej ilości ziół i czosnku risotto z grzybami jest bardzo aromatyczne i smaczne. Jeśli mamy gotowy bulion to całość zajmie nam max 30 minut. Zapraszam!
Risotto z grzybami
Składniki dania: Risotto z grzybami
- 20 dkg mięsa piersi kurczaka / indyka
- ok 20 dkg grzybów leśnych (podgrzybków, prawdziwków)
- 200g ryżu arborio
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 1 l. bulionu warzywnego/grzybowego
- kieliszek białego wytrawnego wina
- rozmaryn, tymianek, pietruszka. Po ok łyżeczce posiekanych ziół.
- łyżka mleka kokosowego w puszce lub śmietanki. Jeśli używam mleka kokosowego nie mieszam zawartości tylko wybieram łyżką gęstszą część z góry.
Przygotowanie dania: Risotto z grzybami
- Cebulę i czosnek kroję drobno. Grzyby oczyszczone kroję w plasterki.
- Mięso kroję w kostkę, solę i smażę na patelni.
- W garnku na oliwie smażę cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję czosnek i zaraz potem grzyby. Doprawiam całość dużą szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu i smażę ok 5 minut. Jeśli macie suszone zioła, to możecie je dodać w tym momencie. Jeśli świeże, dodać je pod koniec gotowania.
- Do garnka z grzybami wsypuję surowy ryż i zaraz potem wino. Czekam aż ryż wsiąknie całe wino i wlewam trochę bulionu. Znów czekam aż wsiąknie i znów wlewam, aż wleję cały bulion, a ryż będzie miękki. Przez ten czas ciągle mieszam zawartość garnka. Przyprawiam solą i pieprzem jeśli trzeba i świeżymi ziołami.
- Dodaję podsmażone wcześniej mięso i kokosową śmietankę.
- Smacznego!
Szukałam przepisu z kurczakiem i grzybami, zobaczymy, dzisiaj robię 🙂 dzięki 🙂
Mam nadzieję, że smakowało 🙂